Protizápalová zeleninová polievka

8. decembra 2021 Mária Richtáriková Polievky, Recepty

Vhodná na zimné dni. Obsah kurkumy a ďalších korenín má protizápalové a očistné účinky na telo. Varí sa dosť dlho, ale bohatá chuť stojí za to čakanie 🙂

Protizápalová polievka - recept

Budeme potrebovať:

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 šálka hnedej šošovice
  • 1 cibuľa
  • 2 veľké sladké zemiaky
  • 4 väčšie mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 väčšia červená paprika
  • 6 strúčikov cesnaku (nakrájané alebo nastrúhané)
  • asi 3 litre vody
  • soľ
  • 2 ČL rasce
  • 2 ČL kurkumy alebo karí 
  • ½ ČL mletej škorice
  • ½ ČL mletej papriky
  • čili
  • 2-3 hrste čerstvého špenátu
  • šťava z ½ citróna

Postup:

  1. Šošovicu večer pred varením namočíme.
  2. Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky.
  3. Vo veľkom 5 litrovom hrnci opražíme na oleji cibuľku, potom k nej pridáme nakrájanú zeleninu, cesnak a namočenú šošovicu. Zalejeme vodou.
  4. Varíme na miernom ohni minimálne 2 hodiny.
  5. Ak je všetko uvarené, polovicu zeleniny rozmixujeme na kašu a dáme naspäť do polievky. Varíme ešte 30 minút.
  6. Ochutíme soľou a korením, nakoniec pridáme listy špenátu a polievku odstavíme. Môžeme pokvapkať citrónovou šťavou podľa chuti.
  7. Podávame s čerstvými bylinkami.

DOBRÚ CHUŤ!

Recept inšpirovaný stránkou fitshaker.sk