Rakytník a jeho priaznivé účinky na organizmus
Drobné, žlto – oranžové plody rakytníka priťahujú pozornosť už po celé stáročia a napriek svojmu malému vzrastu sú tieto bobuľky veľmi cenným pokladom v oblasti zdravia. Rakytník obsahuje až 15 krát viac vitamínu C, ako citrusové plody a nielen to. V nasledujúcom článku sa dozviete výnimočné benefity tohto unikátneho ovocia.
Rakytník rešetliakový – jedinečný životabudič
Rakytník rešetliakovitý (Hipphophae rhamnoides) je tŕnitý strom, ktorý sa bežne vyskytuje v Ázii a Európe. Časti stromu rakytníka sa už dlho používajú v bylinkárstve a kozmetike. Predpokladá sa, že strom má liečivé vlastnosti, čo vedie mnoho ľudí k tomu, aby používali rakytník zaujímavým spôsobom, vrátane džemov, koláčov, nápojov, či lisovaniu oleja. Je to výnimočná rastlina s množstvom pozitívnych účinkov pre naše zdravie.
Pre zdravie sú prospešné plody, kvety, listy a kôra. Plody rakytníka sú výživné, hoci chuť je zvieravá a kyslá. V surovom stave je ich konzumácia pre mnohých nepríjemná, preto je lepšie zmiešať ich so sladkejšími látkami, ako je jablková alebo hroznová šťava.
Zaujímavosť z histórie o rakytníku
Rakytník bol uctievaný starovekými Grékmi. Verili, že je hlavným zdrojom potravy mýtického okrídleného koňa Pegasa a práve rakytník mu umožňuje lietať. Možno to nie je až také prekvapujúce, že týmto superplodom pripisovali mýtické výhody, pretože rodové meno „hippophae“ doslova znamená „lesklý kôň“.
Vyskytuje sa v klasických lekárskych textoch a bylinkách Dioscorida a Theofrasta a dokonca figuruje na poprednom mieste v tibetskej medicíne. Jeho tradičné liečebné využitie sa sústreďuje na ochorenia kože a tráviaceho traktu.
V Rusku je tiež mimoriadne populárny a zistilo sa, že lieči omrzliny (okrem mnohých iných výhod), čo bol vzhľadom na mrazivé podnebie krajiny veľmi vážny problém.
Rakytník a jeho účinky. Je to naozaj superpotravina?
V bylinnej medicíne sa rakytník už dlho používa na podporu tráviaceho systému, zlepšenie zdravia srdca, zníženie zápalu a liečbu kožných porúch.
Zaujímavosť: Už spomínaní starovekí Gréci veľmi dobre poznali blahodárne vlastnosti rakytníka proti starnutiu a dokonca ho používali na udržanie lesku srsti svojich pretekárskych koní.
Aj keď sú bobule rakytníka malé, majú pôsobivý profil vysokých nutričných hodnôt, vďaka svojim bohatým antioxidačným vlastnostiam. Drobná bobuľka rakytníka má 190 biologicky aktívnych živín. Ide o vitamíny A, B1, B2, C, D, E, K, flavonoidy, aminokyseliny, fenoly, betakarotén, kyselinu listovú a organické kyseliny. Osahuje 20 minerálnych prvkov.
Rakytník je skutočnou superpotravinou prospešnou pre ľudské telo. Má antioxidačné, protizápalové a čistiace vlastnosti. Okrem toho priaznivo pôsobí na posilnenie imunitného systému, je cytoprotektívny, teda má schopnosť ochraňovať bunky.
Svoje uplatnenie našiel aj v kozmetike. Rakytník je tiež vhodným prostriedkom na prevenciu dermatologických problémov, ako je akné, dermatitída a ekzém. Môže tiež pomôcť pri suchej a šupinatej koži. Olej zo semien rakytníka sa skladá z 90 % nenasýtených mastných kyselín vrátane Omega 3, 6, 7 a 9. Mastné kyseliny z tohto oleja môžu podporovať funkciu ochrannej bariéry pokožky a podporovať zadržiavanie vlhkosti.
Náš tip: Pripravte si lahodný rakytníkový čaj. Z čerstvých plodov potrebujete 2 polievkové lyžice roztlačených bobúľ a 500 ml vriacej vody. Nechajte všetko 10 minút lúhovať, potom tekutinu sceďte a rakytníkový čaj pite počas celého dňa. Čaj môžete pripraviť aj zo sušených plodov, pričom použite iba 1 lyžicu na rovnaké množstvo vody. Pridať môžete med a citrón podľa chuti.
Rakytníková šťava a jej účinky
Rakytník môžeme nájsť v rôznych spracovaniach i keď čerstvé bobule málokedy nájdeme v obchodoch. Pokiaľ si rakytník pestujete doma, čerstvé bobule vydržia v chladničke len pár dní. Preto pri väčšom množstve je vhodnejšie ich zamraziť. Keďže rakytník je rastlina odolná voči nízkym teplotám a plody si dokážu zachovať svoje vlastnosti aj pri teplote -40 °C, môžete ich pokojne zamraziť bez obáv, že by tým stratili vitamíny.
Rakytníkovú šťavu spoznáte ihneď podľa jej intenzívnej ovocnej chuti. Je výrazná a kyslastá, pre rakytník typická. Najzdravší spôsob je lisovanie za studena. Doporučená dávka je 300 ml rakytníkovej šťavy denne.
Šťava z rakytníka je považovaná za skutočnú multi vitamínovú bombu. Obsahuje:
- vitamíny (B1, B2, B3 B6, B9, B12, C, D, E, F, K, P, PP)
- minerálne látky (železo, draslík, zinok, mangán, bór, horčík)
- organické kyseliny (hlavne dôležitú kyselinu jantárovú, ktorá sa len zriedka nachádza v rastlinách vo veľkých množstvách a znižuje negatívne pôsobenie liekov, antibiotík, barbiturátov)
- fytosteroly, aminokyseliny a polynenasýtené mastné kyseliny – omega 3, 6 a 9
- flavonoidy (vrátane kvercetínu)
- triesloviny a mnohé ďalšie dôležité bioaktívne látky
Rakytníkový olej a jeho účinky na tráviaci systém, kardiovaskulárny systém a cukrovku typu II
Zdravo fungujúci tráviaci systém je jedným zo základných prvkov celkového dobrého zdravia. Avšak v našej modernej dobe je trávenie veľmi ľahko narušené, čo vedie k mnohým druhom porúch a chorôb.
Koreňom mnohých ochorení môže byť vždy vysledovaný v nedostatočnom zdraví bunkovej membrány v črevách. Jednou z úloh bunkových membrán v črevách je oddeľovať zdravé živiny potrebné pre telo od toxínov a nevyužiteľného potravinového odpadu. V prípade poruchy bunkovej membrány sa toxíny dostávajú do krvného obehu, čo spôsobuje tráviace problémy.
Olej z bobúľ rakytníka je mimoriadne bohatý na omega tuky – najmä na málo známu Omega 7 (kyselinu palmitolejovú). Omega 7 hrá významnú úlohu pri udržiavaní štruktúry a integrity gastrointestinálneho traktu. Pomáha rehydratovať suchú sliznicu, čím pomáha pri pohybe čriev a je známy tým, že premasťuje suché črevné trakty tým, že podporuje tvorbu hlienu. To môže pomôcť tým, ktorí trpia zápchou alebo ľuďom, ktorí majú ťažké vyprázdňovanie.
Ďalším tráviacim problémom, ktorý môže rakytník zmierniť, sú žalúdočné vredy. Jedna štúdia ukázala, že olej z bobúľ rakytníka zmierňuje bolesť a urýchľuje proces obnovy žalúdočného a dvanástnikového epitelového tkaniva a sliznice. Podľa tejto štúdie komplexný obsah Omega v rakytníku, ako aj zložky karotenoidov, rastlinných sterolov a tokoferolov pomáhajú podporovať ľudský tráviaci systém.
Predpokladá sa, že kyselina palmitolejová v bobuliach hrá užitočnú úlohu pri minimalizácii príznakov cukrovky typu II.
Štúdia z roku 2019 publikovaná v lekárskom časopise Diabetológia zistila pozitívne výsledky pri používaní kyseliny palmitolejovej pri liečbe cukrovky. Vysoké hladiny palmitoleátu zabraňujú zníženiu citlivosti na inzulín.
Každodenná konzumácia rakytníkového oleja môže zabrániť niektorým kardiovaskulárnym ochoreniam, ako je hypertenzia a dokonca aj infarkt.
Predklinické a iné lekárske štúdie spájali protizápalové vlastnosti kyseliny palmitolejovej, ktorá sa nachádza v rakytníkovom oleji, s prevenciou kardiovaskulárnych problémov.
V iných štúdiách sa skúmal rakytník a vysoký tlak. Výsledok bol, že rakytník dokázal znížiť krvný tlak, čo znižuje stres na srdce tým, že mu umožňuje pracovať s menšou energiou.
Má rakytník nežiaduce účinky?
Rakytník sa považuje viac menej za bezpečný. Najlepšie je však postupovať opatrne, ak užívate akékoľvek predpísané lieky, poraďte sa so svojím lekárom. Platí to aj pre tehotné a dojčiace ženy.
Zistilo sa, že rakytník zvyšuje krvácanie a tvorbu modrín u ľudí s poruchami krvácania. Vzhľadom na jeho potenciálne vlastnosti na riedenie krvi sa odporúča, aby ste ho nekonzumovali dva týždne pred operáciou.
Je známe, že rakytník rešetliakový znižuje krvný tlak, a preto môže spôsobiť, že krvný tlak klesne príliš nízko u každého, kto už má nízky krvný tlak. V takom prípade doporučujeme rakytník nekonzumovať.
Zdroje:
https://www.mdpi.com/2076-3921/10/8/1279
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224416300322?via%3Dihub
https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/sea-buckthorn
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23311932.2015.1128519