Raňajková maková kaša bez cukru
Naštartujte svoj deň s výživnými raňajkami v podobe makovo – ovsenej kaše úplne bez cukru.
Zázračné účinky maku
Mak je po stáročia využívaný nielen v lekárstve, ale i v potravinárstve. Už antickí atléti ho konzumovali ako zdroj sily a vitality.
Mak siaty je bohatým zdrojom bielkovín, vápnika, minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín, obsahuje tiež kyselinu olejovú, ktorá sa výborne osvedčila pri snahe zlepšiť pamäť či znížiť krvný tlak. A to nie je všetko. Posledné výskumy mak označili za skvelú potravinu pri prevencii rakoviny prsníka.
Prechádzate psychicky ťažkým obdobím? Jemná maková aróma má výrazný, ukľudňujúci účinok na ľudskú psychiku, upokojuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach i duševnej nerovnováhe. Mak je vhodný aj do masážnych a aromaterapeutických zmesí. Taktiež tlmí bolesť hlavy, uvoľňuje svalové kŕče a postará sa vám o kľudný spánok.
Zaujímavosť: V reči kvetov má mak význam: Neprezraďme našu lásku. V mnohých krajinách je pestovanie maku zakázané, najmä pre obsah morfínu. Ten sa používa napríklad pri výrobe omamných látok a maku z tohto dôvodu býva pripisovaný prívlastok nebezpečný. Faktom zostáva, že smrteľnou dávkou je 0,25 – 0,5 g morfínu a to pri konzumácii napríklad makových rezancov určite nehrozí.
Lístky vlčieho maku sú od nepamäti využívané pri liečbe nespavosti a pľúcnych chorôb. Mak býva obľúbeným prostriedkom pri tlmení kašľa či chrapotu.
Ingrediencie
- miska ovsených vločiek
- 5 polievkových lyžíc maku
- 1 prezretý banán
- čučoriedky
Postup
- Misku ovsených vločiek zalejeme horúcou vodu, zakryjeme a necháme chvíľu postáť. Zatiaľ si pomelieme mak.
- Do tejto kaše nepoužívame žiadne sladidlo. Sladkosť nám výborne nahradí prezretý banán, ktorý popučíme vidličkou a vymiešame do hladka.
- Nakoniec všetko spolu zmiešame, ovsené vločky, mak, banán a ozdobíme čučoriedkami.
Dobrú chuť.
Zdroje: