Sladké zemiaky plnené quinoou s tahini dresingom
Tento recept na sladké zemiaky plnené quinoou s tahini je ideálny na ľahký obed alebo ľahkú večeru. Obsahuje veľa rastlinných bielkovín. Použite zeleninu, ktorá môže byť buď čerstvá, alebo z mrazničky.
Ingrediencie:
- 2 sladké zemiaky
- 1/3 šálky quinoy (suchá hmotnosť)
- petržlenová vňať
- 1 PL olivového oleja
- 1/4 bielej cibule nakrájanej nadrobno alebo pór
- 1 strúčik cesnaku mletý (voliteľné)
- 1/2 červenej/zelenej papriky
- 1 PL tekvicových semienok
- soľ
- čierne korenie (voliteľné)
- Tahini dresing:
- 1 PL tahini
- 2 PL vody
- štipka kurkumy
Postup:
- Rúru predhrejeme na 200 °C a plech na pečenie vyložíme pergamenovým papierom. Sladké zemiaky poprepichujeme vidličkou a pečieme 35 – 40 minút (v závislosti od veľkosti zemiakov).
- Kým sa zemiaky pečú, pripravíme si quinou podľa návodu na obale.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a jemne na ňom opečieme cibuľu alebo pór a cesnak 3-5 minút, kým nezmäknú. Pridáme papriku, soľ a korenie. Dobre premiešame a varíme 6-8 minút, kým paprika nezmäkne. Primiešame quinou a nasekanú petržlenovú vňať.
- Pripravíme si tahini dresing – zmiešame tahini, kurkumu, vodu a dobre premiešame. Pomer jednotlivých ingrediencií závisí od konzistencie, ktorú uprednostňujeme.
- Sladké zemiaky vyberieme z rúry, pozdĺžne rozkrojíme a vidličkou ich uprostred trochu “rozrýpeme”. Lyžicou pridáme zmes quinoy a pokvapkáme tahini dresingom. Vrch posypeme tekvicovými semienkami.
- Dobrú chuť!
Poznámka pre histaminikov:
Jednotlivé potraviny v tomto recepte sú vhodné aj pri HIT.
Výnimkou je čierne korenie (závisí aj od použitého množstva) a sezam v tahini (v niektorých prípadoch môže spôsobiť hnačku, známy alergén).
Zdieľajte článok