Šošovicové ragú na hubách

12. novembra 2021 Mária Richtáriková Hlavné jedlá, Recepty

Pre milovníkov húb ako stvorené! Tento recept dokonalo vyzdvihuje chuťové poháriky – perfektné spojenie ingrediencií a zároveň je to veľmi zdravé jedlo.

Sosovicove ragu

Potrebujeme

  • 2 PL panenského olivového oleja
  • 1 žltá cibuľa (na drobno pokrájaná)
  • 180 g šampiňónov (na plátky)
  • 100 g čerstvých húb shiitake (na plátky)
  • 3 strúčiky cesnaku (na drobno)
  • 3 PL rajčinového pretlaku
  • 125 ml suchého červeného vína
  • 1 PL čerstvého rozmarínu (nasekaný)
  • 1 ČL soli
  • čierne korenie
  • 300 ml zeleninového vývaru (alebo voda)
  • 1.5 PL kukuričného škrobu
  • 1 PL sójová omáčka
  • 1 hrnček uvarenej hnedej šošovice (poprípade konzerva)

Postup

1. Vo veľkej panvici si na strednom ohni zahrejeme olivový olej. Pridáme cibuľu a oboje huby, opekáme až kým huby nie sú celkom mäkké a do zlatistá opečené, asi 5-7 minút.

2. Pridáme cesnak, rajčinový pretlak, poriadne premiešame a necháme variť, až kým pretlak nemá peknú tehlovú farbu, asi 4-5 minút.

3. Prilejeme červené víno, pridáme rozmarín, soľ a čierne korenie. Varíme, kým sa polka vína nevyparí, 2 minúty.

4. V miske si zatiaľ zmiešame zeleninový vývar, kukuričný škrob a sójovú omáčku a pridáme do panvice. Necháme tiahnuť asi 5-6 minút nech nám zmes zhustne.

5. Nakoniec zamiešame uvarenú hnedú šošovicu. Ak treba, osolíme alebo okoreníme.

6. Hotovú šošovicovo-hubovú zmes nalejeme na zemiakovú kašu a podávame. Môžeme dozdobiť bylinkami.

Dobrú chuť!

Recept inšpirovaný: https://www.tastelist.sk/discovery-detail/sosovicove-ragout-na-hubach