Šošovicové ragú na hubách
Pre milovníkov húb ako stvorené! Tento recept dokonalo vyzdvihuje chuťové poháriky – perfektné spojenie ingrediencií a zároveň je to veľmi zdravé jedlo.
Potrebujeme
- 2 PL panenského olivového oleja
- 1 žltá cibuľa (na drobno pokrájaná)
- 180 g šampiňónov (na plátky)
- 100 g čerstvých húb shiitake (na plátky)
- 3 strúčiky cesnaku (na drobno)
- 3 PL rajčinového pretlaku
- 125 ml suchého červeného vína
- 1 PL čerstvého rozmarínu (nasekaný)
- 1 ČL soli
- čierne korenie
- 300 ml zeleninového vývaru (alebo voda)
- 1.5 PL kukuričného škrobu
- 1 PL sójová omáčka
- 1 hrnček uvarenej hnedej šošovice (poprípade konzerva)
Postup
1. Vo veľkej panvici si na strednom ohni zahrejeme olivový olej. Pridáme cibuľu a oboje huby, opekáme až kým huby nie sú celkom mäkké a do zlatistá opečené, asi 5-7 minút.
2. Pridáme cesnak, rajčinový pretlak, poriadne premiešame a necháme variť, až kým pretlak nemá peknú tehlovú farbu, asi 4-5 minút.
3. Prilejeme červené víno, pridáme rozmarín, soľ a čierne korenie. Varíme, kým sa polka vína nevyparí, 2 minúty.
4. V miske si zatiaľ zmiešame zeleninový vývar, kukuričný škrob a sójovú omáčku a pridáme do panvice. Necháme tiahnuť asi 5-6 minút nech nám zmes zhustne.
5. Nakoniec zamiešame uvarenú hnedú šošovicu. Ak treba, osolíme alebo okoreníme.
6. Hotovú šošovicovo-hubovú zmes nalejeme na zemiakovú kašu a podávame. Môžeme dozdobiť bylinkami.
Dobrú chuť!
Recept inšpirovaný: https://www.tastelist.sk/discovery-detail/sosovicove-ragout-na-hubach