Šošovicový šalát s červenou repou, tekvicou, vlašskými orechmi a šalviou

6. októbra 2021 Mária Richtáriková Hlavné jedlá

Perfektný jesenný recept – vyvážené chute, vysoký obsah vlákniny a dostatočný obsah železa.

Šošovicový šalát

Ingrediencie:

  • 2 veľké červené repy
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 700 g tekvice nakrájanej na mesiačiky (miesto tekvice môžete použiť batáty)
  • 150 g miešaného listového šalátu
  • 1 plechovka šošovice, prepláchnutá, scedená
  • 1 lyžička škorice
  • 1/3 šálky vlašských orechov, opražených
  • 120 g hrášku
  • zväzok čerstvých šalviových listov

Postup:

1. Predhrejeme rúru na 180 °C (s ventilátorom).

2. Červenú repu položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

3. Pokvapkáme polovicou olivového oleja, posypeme rascou a pečieme zabalené vo fólii 20 minút. Potom odokryjeme a pečieme ďalších 20 minút, alebo kým nezmäkne.

4. Medzitým rozložíme tekvicu na samostatný papierom vyložený plech.

5. Potrieme ju olivovým olejom a posypeme škoricou.

6. Pečieme posledných 20 minút pečenia repy.

7. Medzitým blanšírujeme hrášok v malom hrnci na miernom ohni 2 minúty. Necháme odkvapkať.

8. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme lístky šalvie a 30-40 sekúnd ich smažíme, kým nie sú chrumkavé. Vyberieme ich a necháme odkvapkať na papierovej utierke.

9. Vyberieme červenú repu a pred nakrájaním na mesiačiky ju necháme trochu vychladnúť.

10. V miske zmiešajte šošovicu, šalát, hrášok a červenú repu.

11. Servírujeme na taniere, na vrch dáme tekvicu, vlašské orechy a šalviu.

Dobrú chuť.