Šošovicový šalát s červenou repou, tekvicou, vlašskými orechmi a šalviou
Perfektný jesenný recept – vyvážené chute, vysoký obsah vlákniny a dostatočný obsah železa.
Ingrediencie:
- 2 veľké červené repy
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžička mletej rímskej rasce
- 700 g tekvice nakrájanej na mesiačiky (miesto tekvice môžete použiť batáty)
- 150 g miešaného listového šalátu
- 1 plechovka šošovice, prepláchnutá, scedená
- 1 lyžička škorice
- 1/3 šálky vlašských orechov, opražených
- 120 g hrášku
- zväzok čerstvých šalviových listov
Postup:
1. Predhrejeme rúru na 180 °C (s ventilátorom).
2. Červenú repu položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
3. Pokvapkáme polovicou olivového oleja, posypeme rascou a pečieme zabalené vo fólii 20 minút. Potom odokryjeme a pečieme ďalších 20 minút, alebo kým nezmäkne.
4. Medzitým rozložíme tekvicu na samostatný papierom vyložený plech.
5. Potrieme ju olivovým olejom a posypeme škoricou.
6. Pečieme posledných 20 minút pečenia repy.
7. Medzitým blanšírujeme hrášok v malom hrnci na miernom ohni 2 minúty. Necháme odkvapkať.
8. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme lístky šalvie a 30-40 sekúnd ich smažíme, kým nie sú chrumkavé. Vyberieme ich a necháme odkvapkať na papierovej utierke.
9. Vyberieme červenú repu a pred nakrájaním na mesiačiky ju necháme trochu vychladnúť.
10. V miske zmiešajte šošovicu, šalát, hrášok a červenú repu.
11. Servírujeme na taniere, na vrch dáme tekvicu, vlašské orechy a šalviu.
Dobrú chuť.