Špagety s tofu a sušenými paradajkami
Milujete špagety? Vymeňte starú klasiku s kečupom a syrom za niečo nové. Špagety s tofu a sušenými paradajkami.
Čo ste možno nevedeli o sušených paradajkách
Dôležitá a pre zdravie veľmi prospešná látka, ktorú nájdeme okrem čerstvých, tak aj v sušených paradajkách, je lykopén. Jedná sa o veľmi silný antioxidant, ktorý v organizme okrem iného pôsobí ako prevencia proti vzniku rakoviny. Zvlášť účinný by mal byť podľa rôznych výskumov proti rakovine tráviacej sústavy a prostaty. Pomáha tiež chrániť kožu pred škodlivými vplyvmi UV žiarenia.
Sušené paradajky majú mierne močopudné účinky a ak nie sú presolené, pôsobia blahodárne na tlak a obehovú sústavu všeobecne. Naviac sa sušené paradajky najčastejšie podávajú naložené v nejakom panenskom oleji. Vďaka tomu sa zvyšuje schopnosť organizmu vstrebávať vitamíny a minerály. Lykopén je vďaka tepelnému spracovaniu a kombinácii s rastlinnými tukmi oveľa lepšie stráviteľný a náš organizmus ho dokáže výrazne lepšie vstrebať.
Ingrediencie
- špagety
- 1ks menší pór
- 2 pl olivového oleja
- 150g sušených paradajok v oleji
- 1 ks údené tofu
- 250 ml smotana na varenie (môže byť rastlinná vo vegánskej verzií)
- podľa chuti soľ, čierne korenie
- petržlenová vňať na dozdobenie
Postup
- Špagety si dáme variť do osolenej vody. Medzi tým si na olivovom oleji orestujeme nakrájaný pór. Tofu nakrájame na kocky a pridáme k póru. To isté urobíme so sušenými paradajkami. Pór, tofu a paradajky premiešame, pridáme soľ a čierne korenie, restujeme ešte 2-3 minútky. Ďalej pridáme smotanu, privedieme do varu a omáčku odstavíme.
- Uvarené špagety precedíme, kúsok vody odložíme v prípade, že by bola omáčka moc hustá. Špagety premiešame s omáčkou z tofu a sušených paradajok. Servírujeme s pokrájanou petržlenovou vňaťou. Určite na ňu nezabudnite, chutne zvýrazní celé jedlo 😉
Dobrú chuť