Tapiokový puding

25. januára 2023 Zuzana Kucková Recepty, Zdravé sladkosti

Tapioková múka je bezlepková, s nízkym obsahom cholesterolu, bohatá na vápnik, horčík, draslík, železo, vlákninu a vitamín B. Dnes si z nej uvaríme vynikajúci puding.

Čokoládový puding je naservírovaný v sklenených miskách, ozdobený je čerstvými ríbezľami a mandľovými lupienkami.

Čo je tapioka?

Tapioková múka sa získava z hľuzy rastliny maniok (podobnosť ku nášmu zemiaku), ktorá pochádza z Južnej Ameriky. V súčasnosti sa už však pestuje aj v iných tropických krajinách.

Koreň rastliny maniok je položený na čiernom tanieri, prekrojený je na polovicu. Vo vnútri je bielej farby a vedľa je nasypaný tapiokový škrob.

Tapioková múka je vlastne škrob, ktorý sa používa v kuchyni na prípravu slaných, či sladkých jedál. Benefitom tejto múky je ľahká stráviteľnosť, neobsahuje lepok, takže je vhodná aj pre ľudí s bezlepkovou diétou, má neutrálnu chuť a jemnú konzistenciu. 

Je zdrojom mangánu, vápnika, horčíka, fosforu, zinku, medi a selénu.

Pozor si však musia dať diabetici a ľudia, čo chcú znížiť svoju hmotnosť, pretože tapiokový škrob obsahuje veľa jednoduchých sacharidov a je pomerne dosť kalorický.

Ingrediencie

  • 500ml mlieka (môže byť aj rastlinné pri vegan verzií)
  • 2 plné polievkové lyžice tapiokového škrobu
  • 2 pl kakaa
  • 1 pl cukor (kto má rád sladšie, pridá 2 pl)

Postup

  1. Puding z tapiokového škrobu sa pripravuje rovnako ako klasický puding. Polovicu mlieka si dáme zohriať a do druhej časti primiešame tapiokovú múku, cukor a kakao. Habarkou všetko poriadne rozmiešame, aby puding nemal hrudky.
  2. Keď je mlieko pred bodom varu, prilejeme tapiokovú zmes, stíšime plameň a varíme kým puding nezhustne. Samozrejme s receptom sa dá improvizovať, namiesto kakaa pridáte vanilkovú esenciu a budete mať puding vanilkový.

Dobrú chuť.