Tofu na arašidoch

27. júna 2022 Zuzana Čorbová Hlavné jedlá, Recepty

Zaujímavá kombinácia arašidov a tofu v recepte si vás získa už počas varenia. Tofu na arašidoch si obľúbia aj vaši najmenší.

tofu na arašidoch servírované s pohánkou a čerstvou bylinkou v bielej miske

Tofu a jeho benefity

Tofu patrí medzi tradičné pokrmy v ázijských krajinách. Vyrába sa zrážaním sójového mlieka s vápenatou soľou, vďaka ktorej je tofu bohaté na vápnik.

tofu je na drevenej podložke nakrájané na kocky, na vrchu je petržlenová vňať, vedľa je drevená lyžica so sójovými bôbmi. Všetko je to servírované na drevenom stole
Tofu natural

Je bohaté na proteíny (až 1kg bielkovín na 100g tofu natural), preto sa teší obľube najmä u vegetariánov a vegánov. Neobsahuje žiadny cholesterol ako mäso, a je bezlepkovou potravinou. 

Tofu a sójové produkty sa odporúčajú ženám v menopauze, pretože tofu obsahuje fytoestrogény, ktoré dokážu zmierniť príznaky menopauzy. Lekárske štúdie ukazujú aj pozitívne účinky pri prevencii rakoviny prsníka. Izoflavonoidy v tofu zlepšujú cievne prekrvenie, znižujú riziko cievnej mozgovej príhody a kardiovaskulárnych ochorení. Pravidelná konzumácia tofu chráni pred rakovinou žalúdka, konzumovať sa ho nemusia báť ani tehotné ženy a deti.

uvarená pohánka vo farebnej miske, v pozadí sú arašidy, sójová omáčka, červená cibuľa, tofu natural a červené arašidy.

Ingrediencie

  • 1 balenie tofu natural
  • 1 ks cibuľa
  • hrsť nesolených arašidov
  • 1 pl shoyu sójová omáčka
  • 1 pl olivový olej
  • soľ/korenie

tofu natural na arašidoch v panvičke, vo farebnej miske je uvarená pohánka a vedľa čierne koreničke v sklenenej nádobke.

Postup

  1. Cibuľu nakrájame na malé kúsky a restujeme na olivovom oleji.
  2. Po chvíľke k nej pridáme arašidy a opekáme, kým nebudú voňať. Pokrájané tofu prihodíme ku arašidom a cibuľke.
  3. Podlejeme sójovkou, poriadne premiešame a dusíme cca 12 minút.
  4. Podľa chuti pridáme čierne korenie. Soliť netreba, pridaním sójovej omáčky bude jedlo dostatočne slané.
  5. Ako prílohu môžeme zvoliť pohánku.
    Dobru chuť.

Zdroje:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/soy/