Účinky Mastichy: tajomstvo starovekých lekárov
V Egejskom mori, niekde na križovatke medzi Východom a Západom, na ostrove Chios, sa pestuje masticha – produkt, ktorý je legendou už od staroveku. Vďaka svojmu prírodnému pôvodu a dlhej histórii užívania predstavuje masticha perspektívny doplnok stravy s preukázanými účinkami na rôzne oblasti zdravia. V tomto článku sa pozrieme na hlavné oblasti, v ktorých bola masticha skúmaná a aké účinky boli preukázané.
História mastichy v skratke
Masticha je prírodná živica získavaná zo stromu Pistacia lentiscus, konkrétne z jeho poddruhu rastúceho na gréckom ostrove Chios.
Jej využívanie má dlhú históriu, siaha až do staroveku. Gréci ju používali na liečbu rôznych ochorení, Egypťania ju pridávali do balzamovacích zmesí a Rimania si mastichu cenili pre jej osviežujúce účinky na ústnu dutinu. Názov “masticha” pochádza z gréckeho slova „mastichein“, čo znamená “žuvať,” čo naznačuje, že už v staroveku ľudia využívali mastichu aj ako žuvačku.
V staroveku bola masticha nielen liečivou látkou, ale aj luxusným produktom. V stredoveku bola veľmi cenená, predovšetkým v arabskom svete a v Osmanskej ríši, kde sa používala na pri tráviacich ťažkostiach, ako osviežovač dychu, ale aj ako kozmetický prípravok. Mnohé historické dokumenty dokazujú, že obchod s mastichou bol v týchto obdobiach prísne kontrolovaný, a jej hodnota bola porovnateľná s drahými kovmi.
V posledných desaťročiach sa masticha stala predmetom viacerých vedeckých štúdií. Výskumy si sústreďujú hlavne na oblasti podpory trávenia, boja proti baktériám, zápalom, či vplyv na hladinu cholesterolu.
Čo hovorí veda na účinky mastichy
V súčasnosti vedecká komunita postupne odhalila prostredníctvom presných a vedecky prijateľných metód (založených na laboratórnom výskume a klinických štúdiách vykonaných nezávislými výskumníkmi v Grécku aj v zahraničí), že prírodná chioská masticha je obdarená jedinečnými blahodarnými vlastnosťami.
Vedecké výskumy sa zamerali na pôsobenie mastichy pri poruchách tráviaceho systému, jej prínos v ústnej hygiene, jej možné antimikrobiálne a protizápalové účinky, ako aj jej schopnosť pôsobiť ako prírodný antioxidant. Chioská masticha bola navyše skúmaná aj pri problematických hojeniach rán a regenerácii pokožky.
6 možných benefitov mastichy, o ktoré sa zaujíma veda
1. Podpora trávenia a liečba žalúdočných problémov
Jednou z najvýznamnejších vlastností mastichy je jej schopnosť podporovať správnu funkciu žalúdka a tráviaceho traktu. Vedci momentálne skúmajú jej možné antibakteriálne vlastnosti, ktoré pôsobia proti baktérii Helicobacter pylori, ktorá je spojená so vznikom žalúdočných vredov a gastritídou.
- Napríklad výskum publikovaný v „New England Journal of Medicine“ v štúdii s názvom “Masticha zabíja helikobaktera” sa venoval jej možným účinkom pri infekcii žalúdka touto rozšírenou baktériou.
Náš tip: Masticha active – pravá chioská masticha obohatená o DGL extrakt zo sladkého drievka (nezvyšuje krvný tlak), špeciálne kmene baktérie Lactobacillus reuteri DSM17648 a priateľskej kvasinky Saccharomyces boulardii. Masticha Active je produkt s unikátnym zložením a rýchlymi účinkami. Odporúča sa tým, ktorí majú záujem prírodnou cestou podporiť zdravie svojho tráviaceho traktu.
2. Účinky proti zápalom
Zápalové procesy sú spojené s mnohými chronickými ochoreniami, vrátane srdcových problémov a metabolických porúch, ako je napríklad alergia. Vedci z oddelenia molekulárnej biológie a genetiky v Grécku v ich nedávnej štúdii skúmali obsah antioxidantov v mastichovom oleji a ich možné protizápalové účinky.
Taktiež v štúdii s názvom ”Liečba crohnovej choroby s chioskou mastichou” skúmali vedci z univerzity v Aténach jej možné priaznivé účinky pri zápalových ochoreniach čriev, ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída.
3. Podpora zdravia pečene
Pečeň je kľúčovým orgánom v tele, ktorý má množstvo dôležitých funkcií, ako sú detoxikácia škodlivých látok, metabolizmus tukov, sacharidov a bielkovín, skladovanie vitamínov a minerálov a produkcia žlče, ktorá napomáha tráveniu. Oxidatívny stres vzniká, keď je v tele nadbytok voľných radikálov, ktoré môžu poškodzovať bunky, vrátane tých v pečeni. Voľné radikály môžu narúšať štruktúru pečeňových buniek, čo vedie k zápalom a poškodeniu pečene. Dlhodobý oxidatívny stres môže prispieť k rozvoju ochorení pečene, ako je steatóza (stukovatenie pečene) alebo cirhóza.
V štúdiách na zvieratách a v niektorých klinických testoch vedci skúmali schopnosť mastichy:
- podporiť znižovanie hladiny pečeňových enzýmov, ktoré sú indikátorom poškodenia pečene.
- znižovať oxidatívny stres a zlepšovať detoxikačné schopnosti pečene.
4. Antibakteriálne a antifungálne vlastnosti
Výskumy sa zaoberali aj na jej potencionálne antimikrobiálne účinky. Vedcou zaujímalo, či by mohla byť užitočná v boji proti rôznym baktériám a hubám, ako sú:
- Escherichia coli, ktorá môže spôsobiť gastrointestinálne problémy.
- Candida albicans, ktorá je zodpovedná za kvasinkové infekcie.
5. Zdravie ústnej dutiny
Masticha sa často používa aj v ústnej hygiene. Pomáha znižovať zápach z úst (halitózu) a udržiava normálne PH v ústnej dutine. Jej blahodárne vlastnosti podporujú rovnováhu orálnej mikroflóry, ktorá je základom pri prevencii zubného kazu a zápalov ďasien.
Náš tip: Zubná pasta s mastichovým olejom – Mastichová zubná pasta by mala tvoriť základ dôkladnej ústnej hygieny u každého, kto venuje starostlivosti o svoju dentálnu hygienu zvýšenú pozornosť. Zubná pasta s mastichovým olejom, mastichovou vodou a bylinnými výťažkami je vhodným prostriedkom ústnej a zubnej hygieny. Neobsahuje fluór, SLS, parabény, lepok, ani umelé sladidlá. Jej zloženie je vhodné aj pri homeopatickej liečbe.
Mastichové kryštály – sú asi najsurovšou podobou, v akej si mastichu viete obstarať. Tieto kryštály užívajte podľa tohto návodu na žuvanie chios mastichy. Masticha z Chiosu sa vo všeobecnosti odporúča užívať na podporu správnej funkcie celého tráviaceho systému. Podporuje zdravie žalúdka a prispieva k lepšiemu tráveniu.
6. Kardiovaskulárne benefity
Polyfenoly a flavonoidy sú silné antioxidanty nachádzajúce sa v rôznych rastlinách, ovocí a zelenine. Niektoré z nich sú známe pre ich schopnosť prispievať k zdraviu srdca a ciev. Pomáhajú chrániť cievy pred poškodením voľnými radikálmi, podporujú pružnosť cievnych stien a môžu znižovať zápal. Lekárske štúdie naznačujú, že tieto látky môžu znižovať riziko vysokého krvného tlaku a srdcových ochorení, čo prispieva k celkovej kardiovaskulárnej ochrane.
Rovnako bola skúmaná aj chioská masticha pre jej potencionálny pozitívny vplyv na zdravie srdca. Vedci sa v ich nedávnej štúdii venovali:
- Znižovaniu hladiny „zlého“ LDL cholesterolu a zvyšovaniu hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu.
- Zlepšovaniu priechodnosť ciev a znižovaniu rizika tvorby trombov.
Náš tip: Masticha Vena – prírodný produkt s vysokým obsahom tých najkvalitnejších polyfenolov, flavonoidov a OMEGA-3 mastných kyselín. Spojením jednotlivých účinných látok vzniká unikátny produkt pre vaše srdce, cievy a imunitu, ktorý je bez vedľajších účinkov.
Masticha – prírodný a bezpečný doplnok stravy
Prečo by sa mala masticha stať súčasťou zdravého životného štýlu? Masticha, prírodná živica zo stromu Pistacia lentiscus, má mnoho výhod, ktoré ju robia ideálnym doplnkom pre každého, kto sa zaujíma o zdravý životný štýl.