Vegan hubové rizoto

5. októbra 2022 Zuzana Čorbová Hlavné jedlá, Recepty

Lahodná chuť čerstvo nazbieraných hríbov v tomto rizote vám zaručene bude pripomínať vôňu lesa. Vyskúšajte rizoto na vegánsky spôsob.

Rizoto z lesných hríbov je servírované na hlbokom bielom tanieri s modrým lémom, tanier je položený na plytkom tanieri, na ktorom je položený vidlička, v pozadí sú sušené huby v sklenenom pohári a korenička s celým korením.

Lesné huby a zdravie

K jeseni neodmysliteľne patria huby. Pokiaľ patríte k vášnivým hubárom, istotne ste navštívili les najmä v súvislosti s touto pochúťkou. V tomto období môžete nájsť rôzne druhy húb, ktoré vás môžu jednak zasýtiť, ako aj príjemne obohatiť na zdraví. 

Lesné huby, dubáky, sú položené v prútenom košíku s červenou stužkou, dozdobené zeleným papradím.

Už mnoho rokov sa používajú pre svoju jedinečnú schopnosť dodávať chuť v mnohých kuchyniach rôznych kultúr. Aj keď v skutočnosti ide o huby, na účely varenia sa huby zaraďujú do kategórie zeleniny.

Huby môžete nájsť v mnohých rôznych tvaroch, veľkostiach a farbách. Sú chutné a poskytujú mnohé zdravotné výhody. Neobsahujú tuky, majú nízky obsah sodíka, nízky obsah kalórií a sú bez cholesterolu. Obsahujú tiež vlákninu, vitamíny a minerály, vitamín D, meď, vitamíny skupiny B a betaglukány.

Výživové výhody sa líšia v závislosti od typu húb.

Ingrediencie

  • 1ks červená cibuľa
  • 1 miska očistených a nakrájaných lesných hríbov
  • olivový olej
  • 1 miska ryže
  • 200 ml rastlinná smotana
  • soľ / korenie podľa chuti / rasca mletá
  • voda / zeleninový vývar na podlievanie (nemusí byť ak huby pustia veľa šťavy)

Postup

  1. Ako prvé si opláchneme a uvaríme ryžu. Hrniec dáme bokom a venujeme sa príprave hríbov.
  2. Červenú cibuľu nakrájame na kocky, orestujeme na olivovom oleji. Huby si očistíme nakrájame na drobné kúsky. Pridáme rascu, soľ a čierne korenie. Poriadne premiešame a necháme zakryté dusiť do mäkka.
  3. Keď sú huby udusené, pridáme smotanu, premiešame a do hotovej zmesi pridávame uvarenú ryžu za stáleho miešanie, kým nedostaneme krémovú konzistenciu. Ihneď podávame, aby sa zachovala vláčnosť.

Dobrú chuť.

Zdroje:

https://www.britannica.com/science/fungus/Nutrition