Všetko o vysokom krvnom tlaku

1. apríla 2021 Nikola Režná Vysoký krvný tlak, Masticha Vena

Hypertenzia, alebo vysoký krvný tlak, je vedcami celosvetovo označený za rizikový faktor číslo jeden vo vzťahu k úmrtiam. Každý rok má za následok smrť približne 9 miliónov ľudí. Jeho príčiny sú rôzne. Je sprievodným príznakom ochorení ako napríklad srdcové infarkty, mozgová mŕtvica, či zlyhanie obličiek.

Vysoký krvný tlak - meranie

O čom hovoria hodnoty vášho tlaku?

Keď vám sestrička u doktora meria tlak, sleduje dve hodnoty. Iste viete, že ideálny tlak je 120 na 80. Prvá hodnota je tzv. systolická, predstavuje tlak, pod ktorým srdce cez tepny vháňa krv do tela. Druhá hodnota je diastolická – hovorí o tlaku v tepnách v čase, kedy srdce odpočíva medzi dvoma údermi. Ak máte hodnoty vyššie ako 140 na 90, považuje sa to za hypertenziu

Prečo je vysoký krvný tlak zlý?

Zvýšený krvný tlak nadmerne namáha srdce. Rozpoznať ho môžeme tak, že viditeľne poškodzuje jemné cievy v očiach. Podobné jemné cievy sa nachádzajú napríklad aj v obličkách a iných dôležitých orgánoch. Neprimerane vysoký tlak môže spôsobiť aj krvácanie do mozgu, vydutie, alebo prasknutie tepien, následne môže poškodiť orgány, či zapríčiniť mŕtvicu. 

Celosvetový rizikový faktor číslo jeden

V USA trpí vysokým krvným tlakom takmer každý tretí Američan. S pribúdajúcim vekom konštantne stúpa aj ich tlak a mnohých lekárov táto štatistika priviedla k predpokladu, že vysoký krvný tlak je jednoducho nevyhnutným dôsledkom starnutia. To však nie je tak celkom pravda. 

Zaujímavý a veľavravný výskum

V dvadsiatych rokov minulého storočia vedci skúmali krvný tlak tisícke domorodcov v Keni. Zistili, že do štyridsiatky mali títo vidiecky Afričania podobný tlak ako mladí Európania, či Američania. Približne 125 na 80. V šesťdesiatke tlak ľudí zo Západu však prudko vyskočil, na rozdiel od Keňanov, ktorým tlak mierne poklesol. 

Výsledok výskumu poukazuje na životný štýl. Zatiaľ čo ľudia na Západe konzumujú množstvo saturovaných tukov, priemyselne spracovaných potravín a jedlo s vysokým obsahom sacharidov, Keňania sa živia nespracovanou, rastlinnou potravou s nízkym obsahom sodíka. Jedia hlavne nepomleté obilniny, fazuľu, ovocie a zeleninu. 

Strukoviny a kvalitné rastlinné tuky by mali tvoriť základ stravy pri vysokom tlaku.

V jednej z miestnych nemocníc v Keni v tom roku prijali 1800 pacientov rôzneho veku. Ani jeden z nich však nemal vysoký krvný tlak, či aterosklerózu. Stojí za to zamyslieť sa nad obsahom vášho taniera?

Pozor na množstvo sodíka v strave

Soľ obsahuje až 60% sodíka. Ten síce je hlavnou zložkou našej stravy, no dostatočne ho prijímame z rastlinnej potravy. Ak ho máme v tele priveľa, spôsobuje zadržiavanie vody v organizme. Telo potom vyvíja omnoho väčší tlak, pri snahe vypudiť nadbytočné tekutiny von. Soľ pridaná do potravín teda spôsobuje zvýšenie krvného tlaku a odobratie soli naopak spôsobí jeho zníženie. Denne vám stačí štvrť čajovej lyžičky soli. Keď si uvedomíte, že soľ sa používa na konzervovanie a obsahujú ju takmer všetky priemyselne spracované jedlá, zistíte, že sodíka v strave prijímate viac než dosť. Ak znížite jeho dávky, odľahčite tak svoj organizmus a budete o krok bližšie k pocitu zdravia.

A čo inzulín? 

To, že treba menej soliť, je jedna vec. No faktom je aj to, že pri vysokej hladine inzulínu v krvi, telo prestáva vylučovať sodík. Sodík teda zostáva v tele a naďalej viaže vodu. Telo je následne pod tlakom a zvýši sa aj jeho krvný tlak. Takže ak chceme krvný tlak znížiť, nestačí len menej soliť. Je potrebné obmedziť aj množstvo sacharidov v strave – tie totiž spôsobujú neustálu prítomnosť inzulínu v krvi a následne aj tzv. „inzulínovú rezistenciu“.

Izolovaná nočná hypertenzia

Predstavuje vážne kardiovaskulárne riziko. Ide o abnormálne zvýšené hodnoty krvného tlaku počas noci a normálne hodnoty počas dňa. U pacientov v noci stúpne systolický tlak nad 120 mm a diastolický nad 70 mm. Ľudia trpiaci INH majú podľa výskumov závažnejšie poškodenia cieľových orgánov hypertenzie. 

Zoznam 14 potravín, ktoré chránia pred vysokým tlakom

  • ľanové semienka
  • ibištekový čaj
  • fazuľa
  • lúpaný hrach
  • cícer
  • šošovica
  • melón
  • cvikla
  • mangold
  • hlávkový šalát
  • bazalka
  • koriander
  • rebarbora
  • rukola

Zázrak z prírody – Masticha Vena

Masticha Vena obsahuje komplex látok s vysokým obsahom polyfenolov a flavonoidov, ktoré majú preukázateľný vplyv na znižovanie vysokého krvného tlaku a cholesterolu.

Mechanizmus znižovania krvného tlaku v tomto produkte zabezpečuje predovšetkým extrakt z olivovníka s vysokým obsahom oleuropeínu a extrakt z červeného hrozna s obsahom polyfenolu resveratrol.

Masticha Vena nemá vedľajšie účinky, naopak – pôsobí aj na podporu imunity a zlepšuje vstrebávanie iných živín.

Masticha Vena v balíčkoch na úpravu cholesterolu a krvného tlaku