Čo je cholesterol

ateroskleroza

Cholesterol sa nachádza v každej bunke nášho tela a je pre fungovanie organizmu nevyhnutný. Bez cholesterolu by sa telo nedokázalo uzdravovať, regenerovať, jeho absencia by pôsobila na pamäť, správne fungovanie nervov, vytváranie vitamínu D a negatívne by ovplyvňovala mnoho ďalších funkcií v tele. Cholesterol je dokonca základným stavebným kameňom pre niektoré hormóny. Nezískavame ho len z potravy, väčšiu časť cholesterolu si telo vytvára v pečeni a v tráviacom ústrojenstve. 

Kedy a prečo sa teda cholesterol stal problémom?

Ako správne čítať hodnoty cholesterolu?

Existuje zlý a dobrý cholesterol?

Toto rozdelenie ste už určite niekde počuli. Hoci je cholesterol bežnou súčasťou nášho tela, ak je ho príliš veľa, môže byť nebezpečný a prispievať k vzniku kardiovaskulárnych ochorení, infarktu alebo mozgovej príhody. Len na Slovensku na tieto ochorenia zomrie každý rok viac ako 30000 ľudí, preto je téma cholesterolu a magických čísel jeho hodnôt v posledných rokoch témou dňa u väčšiny lekárov.

Lekári hovoria o troch základných hodnotách – optimálna hodnota cholesterolu v krvi u dospelého človeka by nemala presiahnuť 5,2mmol/l. Za zvýšenú hladinu cholesterolu sa v lekárskych kruhoch považuje hodnota od 5,2 do 6,2 mmol/l. Hodnoty nad 6,2 mmol/l sa označujú ako rizikové. Cholesterol má dve základné zložky:

HDL cholesterol je známy ako tzv. dobrý cholesterol. Pomáha udržiavať cholesterol mimo tepien a dostávať ho späť do pečene, kde je recyklovaný a využívaný tam, kde ho telo potrebuje. Tento typ cholesterolu má ochranné účinky pred rozvojom ochorení ciev, srdca a mozgu.

LDL cholesterol alebo tiež “zlý cholesterol” – môže spôsobovať zanášanie tepien. Znížená priechodnosť tepien je dôvodom pre vznik aterosklerózy, ktorá môže viesť k infarktu alebo mozgovej príhody.

Koncentrácie dobrého cholesterolu (hdl) a zlého cholesterolu (ldl) v organizme sa dajú zistiť jednoduchým testom, ktorý sa robí nalačno.

Je poznanie týchto dvoch čísel to jediné dôležité pre prečítanie vášho zdravotného stavu a vyhodnotenie rizika srdcovocievnych chorôb? Čo hovoria nové výskumy o dobrom a zlom cholesterole?  

Je zvýšená hodnota cholesterolu dôvodom pre okamžitú liečbu?

Podľa najnovších poznatkov nie je dôležitá celková hladina cholesterolu v krvi, ale jeho štruktúra a pomer jednotlivých zložiek.

Cholesterol sa okrem HDL a LDL zložiek skladá aj z lipoproteínových tried, ktoré môžu byť neaterogénne (nezhubné) ale aj aterogénne (zhubné), to sú tie, ktoré cievy poškodzujú. To, ktoré z týchto zložiek lipoproteínov prevládajú a v akom sú pomere k HDL a LDL cholesterolu určuje jedinečný profil pacienta a ten vypovedá o jeho náchylnosti na kardiovaskulárne ochorenia.

Pri komplexných meraniach sa u niektorých pacientov s vysokou hladinou cholesterolu ukázalo jeho zloženie ako prevažne neaterogénne a teda nie škodlivé pre cievy. Naopak – u neliečených pacientov s “dobrou” hladinou celkového cholesterolu niekedy výsledky ukazovali vysoký podiel aterogénnych lipoproteínových tried. Práve tie sú zodpovedné za vytváranie usadenín na stenách ciev a ich postupné upchávanie – a teda aj zvýšené riziko ich upchatia. Napriek tomu, že po bežnom skríningu by títo jedinci boli považovaní za “zdravých”, podrobné meranie ukázalo opak. Meranie hladiny cholesterolu, ktoré ukazuje len celkovú hladinu cholesterolu a HDL a LDL cholesterolu sa ukazuje ako nedostatočné a posudzovanie rizika len na základe týchto údajov je nedostatočné.

Celková hladina cholesterolu nemusí nič hovoriť o riziku infarktu alebo kardiovaskulárnych chorôb. Cholesterol môže byť vysoký a nemusí predstavovať žiadne nebezpečenstvo a naopak môže byť nízky a zabíjať. Pri liečbe je preto dôležité sa zamerať práve na množstvo aterogénnych lipoproteínov.

Doterajšie metódy vyšetrovania cholesterolu hovoria o nutnosti čo najvyššieho pomeru medzi HDL a LDL cholesterolom. Ukazuje sa však, že LDL cholesterol, doteraz označovaný ako zlý, má v sebe sedem subpopulácií, z ktorých len časť môžme označiť ako zlé. Rovnako komplikované je aj zloženie HDL cholesterolu, ktoré tiež obsahuje subpopulácie, ktoré sa nedajú jednoznačne označiť ako dobré. Preto je dnes delenie cholesterolu na “dobrý” a “zlý” prinajmenšom nepresné, ak nie zavádzajúce. 

Ako teda redukovať riziko srdcových ochorení?

Rovnako ako pri mnohých iných ochoreniach, aj kardiovaskulárne choroby úzko súvisia so životným štýlom. Rizikovými faktormi pre ich vznik sú:

  • cukrovka
  • sedavé zamestnanie a celkovo nedostatočný pohyb
  • nadváha
  • fajčenie
  • zlá životospráva – konzumácia vysokého množstva cukrov a tukov, potravín spracovaných pri vysokých teplotách
Hoci zvýšená hodnota celkového cholesterolu sa nedá považovať za univerzálnu príčinu vzniku ochorení srdca a ciev, skúmanie hladiny cholesterolu a jej znižovanie má vysoký vplyv na ochranu pred týmito ochoreniami. Lieky, ktoré znižujú cholesterol nie sú zatiaľ dostatočne preskúmané s ohľadom na znižovanie jeho aterogénnych zložiek. Čo sa týka prírodných látok, vplyv na znižovanie nebezpečných zložiek cholesterolu môžu mať tieto doplnky výživy:
  • jablká
  • vysoké množstvo vlákniny – až 16 až 24 gramov denne v podobe čistej vlákniny, alebo v podobe čerstvej zeleniny
  • červená ryža
  • prípravky, ktoré zabraňujú oxidácii LDL cholesterolu, medzi ktoré niektoré vedecké výskumy zaradzujú aj chioskú mastichu.

NÁŠ TIP 

2x-masticha-original-ocot

Kúra na vysoký cholesterol + DARČEK
Obsahuje 2x Masticha Original a darček – jablčný ocot, ktorý podporuje účinky mastichy.

>> AŽ 100 DNÍ UŽÍVANIA

>> Autorizovaný distribútor chioskej mastichy pre Slovensko. Doručujeme do 24 hodín. Doprava kuriérom zdarma.

69,10  63,60 Pridať do košíka

0