zaludocne vredy

Peptické vredy – je spoločné označenie pre žalúdočné a dvanástnikové vredy. Vredy sa môžu tiež vyskytovať aj v oblasti dvanástnika, pažeráka a okolia Meckelovho divertikulu. V bežnej reči sa termínom žalúdočné vredy označujú všetky vredy s miestom výskytu v tráviacom trakte. 

Čo je to žalúdočný vred?

Žalúdočné vredy sú zápalovým ochorením postihujúcim vyššie spomínané oblasti: žalúdok, dvanástnik, pažerák a okolie Meckelovho divertikulu.

Ako ukazujú výskumy posledných rokov, v drvivej väčšine prípadov sa žalúdočné vredy vytvoria v organizme následkom infekcie baktériou helikobakter pylori.

Ak sa táto baktéria nelieči, priebeh nákazy helikobakterom pylori môže viesť k tvorbe žalúdočných vredov a môže vyústiť až do rakoviny žalúdka. Samotné vredy v žalúdku však tiež predstavujú hrozbu v prípadoch, kedy nečakane prasknú a nastane krvácanie do žalúdka.

Z hľadiska prevencie je preto dôležité sledovať všetky žalúdočné problémy, ktoré sa vám objavujú a vnímať ich s ohľadom na to, že môžu byť rannými príznakmi žalúdočných vredov. Pri ich včasnom odhalení je možnosť vyliečenia vysoká. 

Žalúdočné vredy

Žalúdočné vredy – príznaky

Keďže v mnohých prípadoch sa nám žalúdočné vredy formujú v organizme následkom infekcie baktérie helikobakter pylori, tak aj ich príznaky sú si veľmi podobné. Za najjasnejšie príznaky poukazujúce na výskyt žalúdočných vredov v organizme však možno považovať:

  • bolesť brucha pri príjme potravy (obzvlášť oblasť nadbrušia – tesne pod hrudným košom)
  • nadúvanie a pocit plnosti
  • nevoľnosť a pocit na zvracanie
  • nadmerné slinenie
  • strata chuti do jedla
  • zvracanie krvi
  • pálenie záhy
  • hnilobou páchnuca stolica

Ak na sebe spozorujete viacero z týchto príznakov po dobu dlhšiu než 2 týždne, navštívte lekára a podniknite kroky na ozdravenie svojho žalúdka. Obzvlášť rizikovou skupinou sú ľudia nad 45 rokov.

Žalúdočné vredy – diagnostika

Výskyt žalúdočných vredov sa spravidla potvrdzuje gastroskopiou. Ide o lekárske vyšetrenie, kedy vám je do žalúdka hadičkou zavedená sonda. Tou sa zisťuje prítomnosť, umiestnenie a závažnosť žalúdočného vredu. V prípade, že sa ich výskyt v organizme nepotvrdí, gastroskopickým vyšetrením možno odhaliť aspoň možný zápal žalúdka – gastritídu, či infekciu helikobakterom.

Helikobakter v žalúdku

Žalúdočné vredy – liečba

Liečba vredov v žalúdku sa vykonáva kombináciou viacerých druhov antibiotík. Ich úlohou je odstránenie infekcie (preliečenie helikobaktera), zníženie prejavov žalúdočných vredov a napokon ich samotné zahojenie – protizápalová aktivita. Ak je však niektorý z vredov poškodený, je nutný chirurgický zákrok. Jeho cieľom je zamedziť možnému krvácaniu do žalúdka, inak hrozí smrť pacienta.

Pred a po liečbe žalúdočných vredov antibiotikami sa odporúča užívanie výživových doplnkov, ktoré napomáhajú udržať v žalúdku zdravú mikroflóru, a tak predísť problémom v budúcnosti.

Chioská masticha – prírodná terapia pre zdravie žalúdka

V súčasnej dobe je známych niekoľko potravín a prírodných výživových doplnkov pôsobiacich na zdravie žalúdka a tráviaceho traktu. Medzi ne patrí aj chioská masticha. Niekoľko vedeckých štúdií potvrdilo jej priaznivé účinky pri ochoreniach ako sú žalúdočné vredy. 

Zatiaľ čo vo východných krajinách sa masticha používa ako uznávané liečivo, v Európe je jej účinná sila ešte len na začiatkoch objavovania verejnosťou.

Masticha obsahuje viac ako 80 účinných látok, ktoré priaznivo pôsobia na rôzne časti organizmu.

Je potrebné uviesť, že podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006 nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Chioská masticha nebola týmito orgánmi Európskej únie schválená ako oficiálne liečivo, ani jej neboli prisúdené zdravotné tvrdenia, ktoré by nám dovoľovali uvádzať jej terapeutické účinky pri terapii žalúdočných vredov. Orgány EÚ rozhodujú o prisudzovaní týchto zdravotných tvrdení po vyhodnotení veľkého množstva vedeckých štúdií.

V súlade s týmto nariadením je nám dovolené používať len zdravotné tvrdenie, ktoré opisuje chioskú mastichu ako látku, ktorá “podporuje zdravie žalúdka a tráviaceho traktu”.

masticha

Chioská masticha je prírodný produkt. Jedná sa o živicu stromu Pistáciovníka mastixového, ktorý sa pestuje na gréckom ostrove Chios. Priaznivé účinky Chioskej mastichy poznali už starovekí grécki lekári, ktorí ju odporúčali na podporu zdravia žalúdka a tráviaceho traktu. 

Viac o Chioskej mastiche…

POZRITE SI PRÍBEH MASTICHY

Produkty s Chioskou mastichou 

Masticha Active 100cps

Masticha Active, 100ks

Jedinečný produkt na trhu, ktorý spája účinky chioskej mastichy a dvoch aktívnych kultúr – Saccharomyces Boulardii a Latobacillus reuteri.

→ silnejší účinok

→ produkt vhodný aj pre vegánov, ľudí s alergiou na laktózu, lepok

→ overené stovkami spokojných klientov

→ 100% prírodný produkt

Dávkovanie: 3x 2kapsuly denne. Pri tomto dávkovaní vám Masticha Active vydrží na 17 dní užívania. Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov odporúčame produkty s obsahom chioskej mastichy užívať aspoň mesiac, prípadne absolvovať Kompletnú mastichovú kúru.

Masticha Active- 2x masticha active + test na helikobakter akcia

2x Masticha Active + Test na helikobaktera zdarma

Výhodné balenie obsahuje 2x Masticha Active a darček – test na helikobaktera, ktorým si v pohodlí domova dokážete určiť prítomnosť infekcie v organizme. Dve balenia Masticha Active vám vystačia na mesiac užívania, čo je nami odporúčaná minimálna doba pre terapiu chioskou mastichou.

Kúpou tohto produktu získavate navyše aj dopravu kuriérom zadarmo. Doručujeme do 24 hodín.

Podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na webstránke predávajúceho sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch.Všetky informácie na webstránke predávajúceho majú informačný charakter a neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny odporúčame konzultovať so svojim lekárom.

0