Zápcha – čo mám robiť?
Ak ste neboli na veľkú potrebu viac ako tri dni, spozornite. Vášmu telu hrozia komplikácie. V článku nájdete tipy, ako sa zápchy zbaviť stravou a vlákninou.
Tvrdú stolicu a problémy s vyprázdňovaním má približne tretina obyvateľstva, pričom ňou častejšie trpia ženy ako muži. Býva spôsobená prevažne zlou životosprávou, no tiež môže byť príznakom ochorenia alebo vedľajším účinkom pri užívaní liekov.
Ak zápcha trvá dlhšie ako tri týždne a nepomôžu vám ani rady, ktoré v tomto článku odporúčame, je potrebné vyhľadať lekára. Dlhodobá zápcha môže v tele vyvolať množstvo nepríjemných zdravotných problémov ako napríklad hemoroidy, prolaps konečníka, či rakovinu hrubého čreva.
Prejavy zápchy
Dobrou prevenciou zápchy je správna životospráva a dostačujúci príjem vlákniny.
Ako je dobre známe, vláknina zlepšuje peristaltiku – pohyby čriev. Ak peristaltické pohyby čriev nie sú dostatočné, alebo ak sa v hrubom čreve začne vstrebávať väčšie množstvo vody ako je potrebné, prechod potravy črevom sa spomalí. Stolica začne časom vysychať, stvrdne a spôsobí zápchu.
Chronická a akútna zápcha
Zápcha môže súvisieť aj s rôznymi ochoreniami. Objavuje sa pri Crohnovej chorobe, IBS – syndróme dráždivého čreva, pri cukrovke, pri Parkinsonovej chorobe a iných. V tom prípade hovoríme o chronickej zápche.
Oveľa bežnejšia je však akútna zápcha, ktorá môže byť spôsobená stresom, zmenou prostredia, zamestnania, požitím väčšieho množstva kofeínu alebo alkoholu, prípadne nevhodnou stravou. Tá zvyčajne odozneje do niekoľkých dní.
Dôležitosť vlákniny pri zápche
Ako sme už spomenuli, pri zápche a jej prevencií je dôležité užívať vlákninu. Tá je doslova nevyhnutná pre zdravie ľudského organizmu. Funguje ako metla, ktorá vyzametá steny čriev a zbaví ich usadených, nestrávených zvyškov potravy. Obsah čriev, spolu so všetkými toxínmi nahromadí, zmäkčí a postará sa o pohodlné vyprázdnenie.
Navyše stojí aj za zvýšením počtu dobrých črevných baktérií, nakoľko práve ona samotná je ich potravou a mikrobióm vďaka nej prosperuje.
3 zásadné rady pri konzumácií vlákniny
Koľko gramov vlákniny treba konzumovať?
Denný príjem vlákniny u dospelého človeka by sa mal pohybovať niekde medzi 25-30 g vlákniny. Napríklad jedna šálka hnedej ryže obsahuje 3.5 g vlákniny a 7 mandlí obsahuje len 1g vlákniny. Živočíšna strava neobsahuje žiadnu vlákninu. Preto ľudia často siahajú po vláknine vo forme výživového doplnku. Dávky vlákniny zvyšujeme postupne, aby sa naše telo dokázalo adaptovať.
Ak chcete získavať dostatočný príjem vlákniny z potravy, pozrite si našu tabuľku s obsahom vlákniny v potravinách.
Vláknina a pitný režim
Aby telu nechýbali tekutiny, pri zvýšenom príjme vlákniny je dôležité zvýšiť aj pitný režim, pretože vláknina je schopná do seba absorbovať veľké množstvo vody.
Vláknina a užívanie liekov
Pri užívaní liekov a vlákniny je dôležité udržať medzi nimi odstup. Vláknina by sa nemala konzumovať skôr ako 30 minút po užití lieku, pretože by mohla znížiť jeho účinok. Dôvodom je jej absorbčná schopnosť, ktorá by mohla zabrániť vniknutiu potrebných látok z lieku do tela.
Natura Biotika – vlákninový komplex
Natura Biotika – aktívna vláknina obsahuje piatich druhov rozpustných vláknin – akáciovú, smrekovcovú, vlákninu z ibiša lekárskeho a brestu červeného, psyllium. Jej účinky sú v troch oblastiach: trávenie, cholesterol a podpora imunity.
Vyskúšajte Natura Biotika – kúru na 14 dní alebo vo výhodných balíčkoch