Zeleninový boršč

6. októbra 2021 Mária Richtáriková Polievky

Cviklová polievka s fazuľou – skvelá napríklad aj pre ľudí s nízkou hladinou železa v krvi.

vegetariansky_zeleninovy_borsc

Ingrediencie:

  • fazuľa
  • zemiaky
  • mrkva
  • cvikla
  • petržlen
  • kapusta
  • paradajkový pretlak
  • 1 cibuľa 
  • 3 strúčiky cesnaku
  • bobkový list
  • muškátový oriešok
  • mleté čierne korenie
  • 2-3 guľôčky nového a čierneho korenia
  • olivový olej
  • soľ

Postup:

  1. Namočenú fazuľu dáme variť spolu s bobkovým listom.
  2. Medzitým si začneme čistiť zeleninu a ako prvé pridáme k fazuli zemiaky a jednu celú cibuľu aj so šupkou, odkrojíme z nej len obidva konce.
  3. Mrkvu, petržlen a cviklu nakrájame na malé kúsky, prípadne môžeme časť z nich aj nastrúhať, a dáme ich podusiť na panvicu na troške olivového oleja. Zeleninu osolíme a zakryjeme pokrievkou. Pred koncom dusenia do zeleniny pridáme paradajkový pretlak, nastrúhame muškátový oriešok a pridáme mleté čierne korenie.
  4. Dusenú zeleninu s paradajkovým pretlakom primiešame do fazule so zemiakmi. Pridáme jeden strúčik cesnaku a guľôčky čierneho a nového korenia.
  5. Nastrúhame kapustu a pridáme ju do polievky. Potom dosolíme a varíme poslednú pol hodinu. Pred vypnutím do boršču ešte pretlačíme 2 strúčiky cesnaku.
  6. Dobrú chuť!

Recept inšpirovaný: https://www.panibaklazani.sk/blog/recepty/polievky/news_vegetariansky-zeleninovy-borsc/