Váš košík je prázdny!
Zobraziť Košík Prejsť k platbe
Spolu: 0,00 

Čo je to masticha

chioska-masticha-ruky

O gréckej mastiche, živici stromov Pistacia lentiscus, rastúcich na ostrove Chios v Egejskom mori a v menšej miere i na neďalekom tureckom polostrove Češme sa v poslednej dobe objavilo veľké množstvo informácií, často pochádzajúcich z tých istých zdrojov. Dnes sa však o nej môžete dozvedieť aj čosi nové.

Na slnku usušená miazga týchto stromov sa mení na drobivú číru žltkastú živicu, ktorá žuvaním opäť zmäkne a stáva sa homogénnou bielou hmotou. Jej chuť môže byť spočiatku trpká, no časom uvoľňuje príjemnú arómu, ktorá mierne pripomína živicu pínie, či cédra. Jej názov pochádza z gréckeho slovesa „mastíchein“ – „škrípať zubami“Masticha sa tak okľukou dostala i do spisovnej angličtiny, kde výraz „masticate“ znamená „žuvať“.

Zo stromov k ľuďom

Čím všetkým musí živica prejsť na ceste k nám? Mastichová živica sa zo stromov rastúcich v sadoch na južnej časti Chiosu získava od júna do začiatku októbra. Keď kvapká zo zárezov v kôre je natoľko čistá a číra, že lokálne synonymum jej názvu – „Slzy Chiosu“, pôsobí ako ten najlepší opis. Pôda pod stromom sa najprv očistí od listov, trávy a nečistôt, dôkladne zavápni a až potom sadovníci vytvoria v kôre pokrútených húževnatých kmeňov nožmi, dlátami i špeciálnymi sekáčikmi, pripomínajúcimi malé kladivko, pomerne nahusto drobné zárezy a záseky. Z nich kvapká masticha na zem, odkiaľ sa po zaschnutí opatrne pozbiera. Čistí sa pomocou sít vo vode a nechá opätovne preschnúť. Následne sa hrudka po hrudke ručne očistí od tmavších substancií tak, aby zostali len číre kryštáliky. Obyvatelia chioského juhu sa venujú jej výrobe po celé generácie, v sadoch začínajú pomáhať už desať až trinásťročné deti. Na ostrove sa jej pestovaniu a zberu venuje takmer päťtisíc ľudí – mužov i žien.

Masticha z Chiosu

Nie je masticha ako masticha

Až finálna časť výroby prebieha v malých spracovateľských závodoch, odkiaľ je masticha následne expedovaná k užívateľom. Jej výrobcovia sú združení v kooperatíve nazvanej „Mastichochoria“ a tunajšia masticha má chránené označenie pôvodu. To je dôležité i preto, že na trhu sa občas objavia produkty zo živice Boswelie, pínie, či mandle, alebo produkty z podobného druhu Pistacia palaestina, ktoré však nemajú rovnaký účinok ako pravá chioská masticha.

Cesta stáročiami

Masticha saccharomyces boulardii

Naši predkovia mali v minulosti vo väčšine oborov podstatne menej znalostí, no skúmaním tých prírodných látok, ktoré boli k dispozícii, prišli často k zaujímavým výsledkom. Masticha bola v Stredomorí žiadanou už veľmi dávno. Napríklad Pedanius Dioskorides, grécky lekár, botanik a farmakológ, žijúci v prvom storočí, spomína vo svojom päťzväzkovom diele Materia Medica viaceré z jej liečivých účinkov. Slávny Hippokrates mastichu považuje za dobrú prevenciu zažívacích problémov a prechladnutí, kým Aelius Galenus v nej vidí látku, zlepšujúcu stav krvi.

Neskôr, počas osmanskej nadvlády nad Chiosom, bola hodnota mastichy cenou ekvivalentu jej hmotnosti v zlate a za jej krádež hrozila poprava nariadením Sultána. V roku 1822, počas gréckej vojny za nezávislosť, osmanskí vojaci zabili tisíce ostrovanov z Chiosu, no obyvateľov regiónu Mastichochoria ušetrili, aby pre sultána a jeho hárem pestovali cennú živicu. Tú používali najmä na zlepšenie dychu, no aj ako prídavok do niektorých jedál. Dnes sa masticha spomína pre antibakteriálne a antifungálne účinky i schopnosť eradikovať (ničiť) baktériu Helicobater pylori.

Účinky Chioskej mastichy

Masticha – prírodný zabijak helikobaktera

Chioská masticha obsahuje desiatky účinných látok, vďaka ktorým vykazuje mnohé priaznivé účinky, najmä pri žalúdočných a črevných tažkostiach a problémoch ako sú Crohnova choroba, infekcia baktériou helikobakter pylori a zdravotné ťažkosti, ktoré samotný helikobakter vyvoláva t.j. bolesti žalúdka, žalúdočné vredy a rakovina žalúdka. Dôležité je pripomenúť, že Chioská masticha je prírodný produkt a jej užívanie nevyvoláva žiadne nežiadúce vedľajšie účinky.

Masticha, vďaka obsahu 80 účinných látok, preukazuje priaznivé účinky vo viacerých oblastiach:
– redukuje baktériu helikobakter pylori
– redukuje pálenie záhy
– zmierňuje bolesti žalúdka a zápal žalúdka
– podporuje činnosť hrubého čreva
– pôsobí antibakteriálne
– pôsobí antisepticky
– pôsobí antimykoticky
Ďalej sa masticha z Chiosu odporúča užívať pri postihnutí:
– peptickými vredmi (žalúdočné vredy, dvanástnikové vredy…)
– aterosklerózou
– Crohnovou chorobou

Ktorý produkt z mastichy užívať?

Masticha sa upravuje do rôznych podôb v závislosti od toho, na aký konkrétny zdravotný problém má pôsobiť. Antibakteriálne účinky mastichy pôsobia na celý tráviaci trakt od ústnej dutiny až po žalúdok. 

Ktorý produkt z mastichy je pre mňa najvhodnejší? Dozviete sa v tomto článku.

 

Záruka originality

V súčasnosti môžete dostať na trhu mastichu od rôznych výrobcov, preto si dávajte pozor, aby ste kupovali naozaj originálnu Chioskú mastichu. V súčasnosti jediný autorizovaný predajca pravej Chioskej mastichy je Masticha shop, s ustanovením od Asociácie pestovateľov mastichy na gréckom ostrove Chios.

Prejsť do eshopu s originálnou Chioskou mastichou