Crohnova choroba (vyslovuje sa “kronova choroba”) patrí medzi zápalové ochorenia tráviaceho traktu. Zasiahnuť môže ľubovoľné miesto od úst až po konečník. Počet pacientov s Crohnovou chorobou neustále pribúda, v súčasnosti ňou trpia v Európe a v severnej Amerike traja ľudia z tisícky. V Južnej Amerike, Ázii, či Afrike sa vyskytuje zriedkavejšie, preto je toto ochorenie považované skôr za problém rozvinutých krajín – Slovensko nevynímajúc. 

Hoci doteraz nie je známa presná príčina Crohnovej choroby,  z výskumov je vyplýva, že ide o kombináciu nedostačnej imunity, bakteriálnych vplyvov, životného štýlu a tiež prostredia. Toto ochorenie je vyvolané vtedy, ak sa tieto faktory stretnú v tele ľudí s genetickou predispozíciou. Vznik chronického zápalu najčastejšie postihuje posledný úsek tenkého čreva pred jeho prechodom do hrubého čreva – ileum, ale i rôznych úsekov v hrubom čreve.  Najčastejšie sa pripisuje nerovnováhe prozápalových a protizápalových mediátorov.

Crohnova choroba príznaky

Príčiny vzniku Crohnovej choroby

Na vzniku Crohnovej choroby sa podieľa genetika a vrodená znížená (nešpecifická) imunita. S týmto zápalovým ochorením sa pravdepodobne spája vyše tridsať génov, napríklad mutácie génu NOD2. Podľa posledných výskumov má na tom svoj podiel aj  narušená sekrécia cytokínov (bielkovinových molekúl slúžiacich v tele ako „poslovia správ“) makrofágmi. Tie sú spoluzodpovedné za správny priebeh imunitnej odpovede v organizme. Ďalšie štúdie sa venujú úlohe génov zodpovedných za oslabenie schopností tela eliminovať invazívne baktérie pri rozvoji ochorenia.  

Úloha mikroorganizmov v tomto komplikovanom zápalovom procese nie je presne stanovená, no niektorí vedci sa domnievajú, že úlohu spúšťača zohráva baktéria Mycobacterium avium paratuberculosis, ktorá tiež spôsobuje Johnesovu chorobu u dobytka. Iní vedci, skúmajúci Crohnovu chorobu, predpokladajú jej súvis s výskytom baktérií rodov Yersinia a Listeria v tráviacom trakte. Faktorom podieľajúcim sa na vzniku Crohnovej choroby môže byť i fajčenie, ktoré zvyšuje riziko jej vzniku až dvojnásobne, ďalej zvýšený príjem živočíšnych bielkovín, či užívanie hormonálnej antikoncepcie.

Crohnova choroba diagnostika

Príznaky Crohnovej choroby

Hoci sa choroba môže vyskytnúť aj v ústach, najčastejšie príznaky Crohnovej choroby sú spojené s tráviacou sústavou a medzi jej hlavné príznaky patria:

  • bolesti brucha a kŕče,
  • hnačky,
  • zriedkavo krvavá alebo hlienovitá stolica,
  • nadúvanie,
  • strata hmotnosti

Vyskytujú sa tiež príznaky spojené so zápalom ako sú:

  • zvýšená teplota,
  • únava,
  • bolesti kĺbov,
  • kožné vyrážky.

Diagnostika Crohnovej choroby

V diagnostike Crohnovej choroby sa používa endoskopické vyšetrenie, krvné a rádiologické testy, počítačová tomografia a magnetická rezonancia na určenie rozsahu poškodenia čreva. Dôležitá je diferenciálna diagnostika, pri ktorej lekár dokáže vylúčiť iné ochorenia s podobnými prejavmi – napríklad Behcetovu chorobu, či ulceratívnu kolitídu.

Crohnova choroba liečba

Možnosti liečby Crohnovej choroby

Liečba Crohnovej choroby si vyžaduje dlhodobé úsilie. Môžeme tak dosiahnuť čo najdlhšie obdobie výrazného ústupu zdravotných ťažkostí, zmiernenia a niekedy až vymiznutia príznakov choroby. Liečba spočíva v kombinácii zmeny životného štýlu, vyžaduje si dlhodobejšie užívanie antibiotík a prípravkov na znižovanie zápalu a tiež podpornú liečbu prírodnými prostriedkami. Podľa výskumov i dostupnej literatúry môže byť pri tejto chorobe prínosom zaradiť potraviny ako zázvor, mrkva, mrkvová šťava a zelený čaj.

Pozornosť si zaslúži hlavne strava bohatá na vlákninu. Tá je vlastne potravou pre mikroorganizmy v našom hrubom čreve, vďaka ktorým dochádza ku tvorbe mastných kyselín s krátkym reťazcom (angl. SCFA – short chain fatty acids). Klinické štúdie prevedené na človeku preukázali, že mastné kyseliny s krátkym reťazcom pomáhajú zlepšiť príznaky ulceróznej kolitídy a Crohnovej choroby.

Pre svoju nízku rizikovosť a pozitívny vplyv na tráviaci trakt je možný aj pozitívny vplyv prípravkov z Chioskej mastichy pri Crohnovej chorobe.

Prírodné prostriedky, ktoré je vhodné užívať pri Crohnovej chorobe ju neliečia, môžu však dopomáhať pacientovi udržať stav svojho ochorenia pod kontrolou. Tieto účinky mastichy potvrdzujú aj zahraničné vedecké štúdie. Liečba tohto ochorenia síce nie je jednoduchá, ale pri trpezlivom a individuálnom prístupe prináša uspokojivé výsledky. Prírodná terapia (napríklad aj Masticha Active, prípadne iné výživové doplnky) by mala byť súčasťou dlhodobej terapie Crohnovej choroby. 

Je potrebné uviesť, že podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006 nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Chioská masticha nebola týmito orgánmi Európskej únie schválená ako oficiálne liečivo, ani jej neboli prisúdené zdravotné tvrdenia, ktoré by nám dovoľovali uvádzať jej terapeutické účinky pri terapii Crohnovej choroby. Orgány EÚ rozhodujú o prisudzovaní týchto zdravotných tvrdení po vyhodnotení veľkého množstva vedeckých štúdií.

V súlade s týmto nariadením je nám dovolené používať len zdravotné tvrdenie, ktoré opisuje chioskú mastichu ako látku, ktorá “podporuje zdravie žalúdka a tráviaceho traktu”.

 

Prečítajte si aj článok “Úloha Chioskej mastichy v liečbe Crohnovej choroby



SPOZNAJTE PRÍBEH MASTICHY

Masticha Active 100cps

Masticha Active

Prírodný produkt s obsahom Chioskej mastichy, aktívnej kultúru probiotickej kvasinky Saccharomyces Boulardii a špeciálneho kmeňa baktéria Lactobacillus reuteri DSM17648 – silnejší efekt. 

>> Autorizovaný distribútor Chioskej mastichy na Slovensko. Doručujeme do 24 hodín.

Podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na webstránke predávajúceho sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch.Všetky informácie na webstránke predávajúceho majú informačný charakter a neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny odporúčame konzultovať so svojim lekárom.

0