Fermetovaná papája, múdrosť pôvodných kmeňov z Austrálie

13. decembra 2018 Peter Hrnciar Fermentovaná papája

Obyvatelia oblastí, kde tropický strom s latinským názvom Carica papaya rastie, si dávno všímali jeho priaznivé účinky na ľudský organizmus. Zaujímali sa nielen o ovocie, ale aj o jeho fermentáciu, bez povšimnutia nezaostali ani listy rastliny.

Fermentovaná papája

Napríklad na Filipínach, či v Japonsku je fermentovaná papája známa ako spoľahlivé tonikum zdravia, mnohými domácimi užívané každodenne. Hoci vtedajšie vedecké poznatky boli vzdialené od dnešných možností, roky pozorovaní a praxe priniesli fermentáciou upravenej papáji ľudovú popularitu, za ktorej podstatou sa skrývajú konkrétne chemické procesy veľmi priaznivo vplývajúce na naše telo. 

Sila fermentovanej papáje i extraktu z jej listov spočíva vo vysokom obsahu protektívnych antioxidantov akými sú tripeptid glutatión, poskytujúci dôležitú ochranu buniek pred voľnými radikálmi, či enzým superoxid dismutáza s podobnými účinkami. Ten je prirodzeným bioorganickým antioxidantom, meniacim superoxidové radikály na telu menej škodlivý peroxid vodíka a kyslík, vykazujúc tak protizápalový účinok in vivo. Významným enzýmom izolovaným z papáje je papaín, ktorý má priaznivé a upokojujúce účinky na žalúdočnú sliznicu. Vďaka tomu je nápomocný pri mnohých ochoreniach gastrointestinálneho traktu:

  • žalúdočných vredoch
  • edémoch, či poruchách sekrécie
  • pôsobí na odumreté tkanivo
  • pomáha čistiť črevné steny od nánosov
  • celiakii
  • chronickej hnačke

Na čo poukazujú výsledky štúdií papáje?

Najmä v poslednom období sa štúdiu účinku fermentovanej papáje začali venovať viaceré vedecké tímy a v odborných publikáciách zverejnili zaujímavé výsledky svojich štúdií. Vyplýva z nich široký záber tohto potravinového doplnku nielen čo sa týka spektra ochorení, pri ktorých pomáha, ale i v množstve ľudí, ktorým jeho užívanie prináša benefit – sú nimi staršie osoby, fajčiari, ľudia s nábehom na cukrovku a mnohí ďalší. 

Jednou zo skupín podrobne študujúcich účinky fermentovanej papáje je tím odborníčky na molekulárnu výživu z ostrova Maurícius, Jhoti Somanah. V jednej z mnohých štúdií bol sledovaný vplyv štrnásť týždňov trvajúcej suplementácie šiestich gramov extraktu denne na reprezentatívnej vzorke Maurícijčanov. Výsledkom boli pozitívne zmeny v hladine CRPcholesterolu a kyseliny močovej voči kontrolnej vzorke. 

V závere práce jej autori uviedli, že užívanie fermentovanej papáje je účinným a ekonomicky dostupným prírodným doplnkom najmä pre skupiny ľudí ohrozené cukrovkou, rizikom srdcovej príhody, neurologických a ďalších chorôb, v ktorých hrá rolu zápal a oxidatívny stres. Práveantioxidačné vlastnosti ako i reparačné schopnosti DNA spomínané v ďalších prácach môžu byť významným súčiniteľom pri prevencii onkologických ochorení. 

Nielen spomínaní autori, ale i Danese a kolektív uvádzajú výsledky na základe ktorých dokáže prípravok z fermentovanej papáje významným spôsobom znižovať hladinu cukru v krvi u zdravých jedincov, pacientov s prediabetom i pacientov s diabetom druhého typu. 

Zaujímavým zistením skupiny z Maurícia je i štúdia v ktorej bol dokázaný vplyv fermentovanej papáje na zníženie množstva baktérií v ústnej dutine, napríklad Streptococcus mutans a Streptococcus mitis. Okrem už spomínaných prínosov tak produkt z papáje dokáže znižovať riziko tvorby dentálneho plaku, zubných kazov a zápalu ďasien.