Ak vám liečbu na helikobaktera predpíše lekár, v balíčku liekov, ktoré si od neho odnesiete nájdete okrem antibiotík aj takzvané inhibítory protónovej pumpy (napr.  Helicid, Omeprazol, ale vyskytovať sa môžu aj pod inými názvami).

Tieto lieky sú určené na blokovanie tvorby žalúdočných kyselín a mnohí z tých, ktorí trpia žalúdočnými problémami si bez ich pravidelného užívania nevedia predstaviť svoj deň. Ak je to možné, my ich odporúčame neužívať, alebo aspoň skrátiť ich užívanie na čo najkratší čas.

Pozrime sa preto bližšie na tento rozpor.

Kyslé prostredie v žalúdku – problém alebo nevyhnutnosť?

Predtým, ako vysvetlíme účinky blokátorov, pozrime sa na úlohu žalúdočných kyselín, ich množstvo a tiež na to, ako je možné, že sa vôbec helikobakter v žalúdku usadí a rozmnoží.

Kyslé prostredie v žalúdku

V žalúdku sa nachádzajú hlavne tieto zložky: kyselina chlorovodíková, pepsín a ochranná zložka mucín.

Kyselina chlorovodíková a pepsín sú látky, ktoré vytvárajú kyslé prostredie, vďaka ktorému je telo schopné stráviť potravu. Kyslé prostredie v žalúdku je nevyhnutné, inak by sme neboli schopní prijímať z jedla živiny a vlastne ani tráviť.

To, aby kyslé prostredie neškodilo samotnému žalúdku, zabezpečuje ochranná vrstva mucín – hlienová vrstva chrániaca steny žalúdka.

V kyslom prostredí nie je schopná prežiť väčšina baktérií a iných patogénov, ktoré sa do tela dostávajú či už zo stravy alebo z prostredia. Kyslosť prostredia v žalúdku ničí baktérie a chráni naše telo pred rôznymi druhmi nákaz a chorôb. Zdravé, harmonické a KYSLÉ prostredie v žalúdku je preto absolútnym základom pre dobrú imunitu, rýchle trávenie a celkové dobré fungovanie organizmu.

PÁLENIE ZÁHY NEZNAMENÁ VEĽA KYSELINY!


Pozor na túto mylnú informáciu. Ak vás páli záha, nemusí to nevyhnutne znamenať to, že máte kyseliny v žalúdku priveľa. Pálenie záhy ako nepríjemný pocit v krku a hrtane je oveľa častejšie spôsobený druhom a množstvom skonzumovaného jedla, ktoré je telo neschopné stráviť a doslova s ním bojuje. Toto jedlo, môže putovať späť pažerákom hore, kde sa k nemu pridáva aj malé množstvo fyziologickej kyseliny, ktorá spôsobuje pálivý a nepríjemný pocit. 

Ako sa v tele usádza helikobakter?

Stretli sme sa už s názormi, že blokovať tvorbu žalúdočných kyselín je treba aj preto, aby sa v žalúdku neusadil helikobakter. To však nie je tak celkom pravda. V žalúdku predsa JE kyslé prostredie, jediné, čo je špecifické na baktérii h.pylori je to, že toto kyslé prostredie dokáže do istej miery tolerovať a dokáže sa v ňom rozmnožovať, na rozdiel od väčšiny iných baktérií.

Prítomnosť baktérie h. pylori v žalúdku je štatisticky viac ako u 35% obyvateľstva. Nie v každom žalúdku však musí helikobakter spôsobovať problémy (vo vedeckých kruhoch sa začína objavovať názor, že napríklad u detí má jeho prítomnosť aj pozitívny efekt pre vytváranie imunity, ale o tom si napíšeme niekedy inokedy).

 

Helikobakter po tom ako sa dostane do žalúdka (tu si prečítajte spôsoby prenosu helikobaktera) v ňom začne napádať ochrannú vrstvu (mucín), ktorá chráni stenu žalúdka pred kyslými šťavami, ktoré sú vo vnútri žalúdka. Helikobakter vďaka svojmu špeciálnemu enzýmu ureáza dokáže toto kyslé prostredie neutralizovať a postupne prenikať čoraz viac k stene žalúdka a tú následne narúšať. Zároveň dochádza k množeniu helikobaktera v žalúdku. Stena žalúdka sa takto oslabí až natoľko, že príde do kontaktu so samotnou žalúdočnou kyselinou a vtedy začínajú problémy.

Na mieste, kde sa to stane, začne vznikať žalúdočný vred, alebo dochádza k zápalu žalúdka, gastritíde.

Helikobaktera vo svojom tele odhalíte na základe jeho príznakov. Medzi najviac nepríjemné patrí bolesť v hornej časti brucha (medzi rebrami), ktorá sa objavuje hlavne v období medzi jedlami a v noci.

Dlhodobé užívanie škodí

Inhibítory protónovej pumpy a antacidá patria k najpredávanejším liekom. Ľudia po nich často siahajú a majú z nich doma zásoby, aby si zabezpečili rýchlu úľavu pri svojej nezdravej strave. Sviatky, oslavy, párty – to sú všetko aktivity, kedy mnohí očakávajú, že budú veľa a nezdravo jesť a chcú to zvládnuť bez utrpenia.

Dlhodobé a pravidelné užívanie týchto liekov nie je však ničím výnimočným. Je predsa jednoduchšie potlačiť bolesť brucha tabletkou, ako uskutočniť zmenu v stravovaní.

Pri dlhodobom užívaní podobných liekov však môžu nastať skutočné problémy.

Medzi prvé problémy, ktoré sa pri dlhodobom užívaní týchto liekov objavia patrí nafukovanie a ťažoba v žalúdku. S týmito príznakmi sa v rozhovoroch s klientami stretávame veľmi často.

Okrem tvorby kyselín tieto lieky blokujú aj vstrebávanie niektorých vitamínov a minerálov prijímaných v potrave. Pri dlhodobom užívaní preto telo môže trpieť nedostatkom základných vitamínov nevyhnutných pre správne fungovanie organizmu.

Žalúdok, ktorý je v tele zodpovedný za ochranu pred baktériami je oslabený a nedokáže plniť svoju funkciu (nevytvára dostatočne kyslé prostredie pre ničenie baktérií). 

Z dlhodobého hľadiska PPI narúšajú črevnú flóru a oslabujú tak jej prirodzené funkcie, medzi ktoré patrí hlavne imunita. Ľudia, ktorí lieky na potlačenie tvorby žalúdočných kyselín konzumujú pravidelne sú náchylnejší na infekcie.

Prečo neodporúčame kombinovať chioskú mastichu a inhibítory protónovej pumpy?

mastichove stromy_chios

Masticha je prírodná látka – živica. Obsahuje viac ako 80 účinných látok, ktoré majú protizápalové a antibakteriálne účinky. Čo sa stane, ak ju budete kombinovať s inhibítormi protónovej pumpy? NIČ.

 

A to doslova.

Masticha a tieto lieky síce nespôsobia nijaké negatívne účinky na organizmus, ale pri ich kombinovaní nebude správne účinkovať ani jeden z nich. Inhibítory tlmia účinky mastichy, pretože kvôli znižovaniu obsahu žalúdočných štiav jej nedovoľujú sa riadne rozložiť v žalúdku a využiť svoj liečivý potenciál.

Preto naopak, pri užívaní chioskej mastichy odporúčame podporovať tvorbu žalúdočných štiav. Odporúčame preto spolu s mastichou užívať aj jablčný ocot, ktorý vďaka svojmu obsahu vitamínov a enzýmov napomáha správnemu tráviacemu procesu a okrem toho podporuje aj ďalšie funkcie organizmu.

Jablčný ocot užívajte hneď ráno, na lačno, 1 lyžicu octu rozmiešanú v 1-2dcl vody.

Kyslé prostredie v žalúdku teda nie je na škodu. Je práve naopak nevyhnutné pre správne fungovanie trávenia, imunity a regenerácie organizmu.

Prekyslenie organizmu je mýtus

Posledné roky sa objavuje v médiách a v časopisoch zdravej výživy téma prekyslenia organizmu. Jej propagátori hlásia, že náš organizmus je prekyslený a to je príčinou väčšiny civilizačných chorôb, rakovinou končiac. Pri tejto teórii však ide o nepochopenie fungovania orgánov a tela ako celku, ktoré si striktne udržiava acidobazickú rovnováhu.

V tele sú miesta, ktoré musia byť zásadité (napríklad krv) a tiež také, kde je kyslé prostredie nevyhnutné (žalúdok). V našom organizme neustále prebiehajú chemické procesy, výsledkom ktorých je rovnováha zásad a kyselín.

Stretávame sa s názorom, že proti “prekysleniu” je nutné bojovať zvyšovaním príjmu zásad – zásaditých potravín, či napríklad sódy bikarbóny. Tieto postupy však môžu byť veľmi škodlivé – dlhodobým dodávaním zásad do kyslého prostredia žalúdka sa ničia jeho prirodzené funkcie a v konečnom dôsledku sa opäť len oslabuje prirodzené trávenie.

Prekyslenie organizmu neznížime konzumáciou zásad. Ak chceme naozaj pomôcť nášmu telu, vhodnejšie je dodržiavanie týchto zásad:

  • vyhýbať sa konzumácií cukrov, umelých konzervantov, alkoholu
  • dodržiavanie pitného režimu (čistá voda)
  • dostatok zdravej stravy a vlákniny

Tieto kroky pomôžu k zníženiu hromadenia toxínov, zlepšia trávenie a pomôžu telu, aby na vykonávanie acidobazickej rovnováhy muselo vynakladať čo najmenej energie.

Pretože naše telo je dokonalý systém a poradí si aj v ťažkých podmienkach, avšak tento boj sa objaví na oslabení organizmu niekde úplne inde. Preto potom ako následok nesprávne fungujúceho tráviaceho procesu vznikajú aj ochorenia kožného typu, či dokonca emocionálne problémy (depresie), ktoré zdanlivo s trávením nesúvisia.

Masticha Active, 100tbl.

V súčasnosti najúčinnejší produkt s obsahom chioskej mastichy na trhu. Inovatívne spojenie mastichy a probiotickej kultúry Saccharomyces Boulardii prináša efektívne účinky pri rôznych tráviacich problémoch – predovšetkým pri infekcii helikobakter pylori, žalúdočných vredoch a gastritíde.

0