Imunostimulačný účinok fermentovanej papáje
Papája – obľúbené a ľahko stráviteľné tropické ovocie, je bohaté na vitamíny A, C, draslík a obsahuje i viaceré telu prospešné enzýmy. Z nich sa pozornosť najčastejšie venuje papaínu, ktorý má priaznivé a upokojujúce účinky na žalúdočnú sliznicu.
Papája je zároveň bohatým zdrojov antioxidantov, poskytujúcich ochranu buniek pred voľnými radikálmi. Ďalšie pre správne fungovanie organizmu vhodné vlastnosti získava fermentáciou a benefity prináša i extrakt z listov tropického stromu s latinským názvom Carica papaya.
Vplyv na imunitu
Jednou z dôležitých oblastí, ktorej sa výskumné tímy skúmajúce pôsobenie extraktu z fermentovanej papáje na ľudský organizmus venujú, je vplyv na imunitu. Preukázaný je pozitívny vplyv papáje nielen na zdravých jedincov, ale i na ľudí s oslabenou imunitou. V tomto smere jej fermentovanej forme venuje pozornosť i prominentný francúzsky virológ, spoluobjaviteľ vírusu HIV, Francúz Luc Montagnier. Podľa jeho slov má fermentovaná papája vynikajúce vlastnosti potláčajúce oxidatívny stres a stimulujúce imunitný systém.
Ochrana pred oxidatívnym stresom
Mechanizmom priaznivého účinku na imunitný systém i molekulárnym efektom fermentovanej papáje sa vo svojich prácach venuje široké spektrum britských, talianskych, kórejských i japonských vedcov. Priaznivý vplyv papáje, aký poznajú napríklad Japonci či Filipínci už po stráročia, tak dostáva hmatateľné vedecké kontúry. V prácach sa najčastejšie skloňuje pojem oxidatívny stres a jeho súvis s mnohými diagnózami, ako sú rakovina, cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia, infarkt, Alzheimerova i Pakinsonova choroba.
Výsledky prác sa zasa venujú v prevažnej miere mechanizmom cytoprotektívnych – bunky ochraňujúcich vlastností, ktoré fermentovaná papája a látky v nej obsiahnuté majú. Je zaujímavé sledovať, aké významné benefity prináša tento jednoduchý prírodný produkt bez vedľajších účinkov pri oxidatívnom poškodení buniek.
Papájou proti toxínom
Veľmi sľubnými sú závery práce Kadry Mohameda Sadeka, publikovanej v roku 2012, v ktorej sa venuje toxickému pôsobeniu akrylamidu na biele laboratórne potkany, pričom jednej z intoxikovaných skupín zvierat bol zároveň podávaný extrakt z papáje. Akrylamid je mutagénnou a karcinogénnou látkou, s ktorou sa náš organizmus stretáva každodenne. Obsahujú ho trebárs hranolky, pražená káva, zemiakové lupienky, či chlieb.
Počas uvedenej štúdie boli preukázané viaceré negatívne procesy prebiehajúce pôsobením oxidatívneho stresu v žalúdku, pečeni i ľadvinách pokusných zvierat, pričom v skupine potkanov užívajúcich zároveň extrakt z fermentovanej papáje boli tieto procesy výrazne zlepšené, či dokonca zvrátené jeho priaznivým pôsobením.
Zvýšenie plodnosti mužov
Zaujímavou je i štúdia profesorky Paoly Piomboni z talianskej University of Seina, ktorej tím sledoval účinky beta-glukánu, papáje a vitamínov C a E na kvalitu spermií u päťdesiatky mužov s leukocytospermiou. Po trojmesačnej terapii uvedenou kombináciou prípravkov bol pozorovaný významný vzostup v počte morfologicky normálnych spermií a rovnako sa zlepšila aj ich pohyblivosť. Za úspechom stoja podľa autorského kolektívu antioxidanty, enzýmy a vitamíny obsiahnuté v terapii, ktorej cieľom bolo zvýšenie plodnosti dotknutej vzorky mužskej populácie.
Účinky na žalúdočné problémy
Problematike žalúdočných vredov a účinkov fermentovanej papáje na ich liečbu sa venoval nigérijský vedec Oloyede s kolegami. Podľa úvodu práce je papája tradičným prírodným liečivom na spomínanú diagnózu v tejto africkej krajine a pri pokuse, ktorý Oloyedeho tím vykonal na samcoch potkanov s albinizmom bolo možné pozorovať významné zníženie gastrickej acidity, zvýšenie pH žalúdka a potlačenie významného percenta žalúdočných vredov v porovnaní s kontrolnou skupinou.