Je masticha superfood?
Ako superpotraviny sa označujú látky, ktoré majú významný vplyv na organizmus. Ich zloženie je vždy niečim výnimočné, zvyčajne obsahujú veľké množstvo minerálov, stopových prvkov, vitamínov, antioxidantov… Môžeme medzi tieto novodobé superpotraviny zaradiť aj už stáročia používanú mastichu?
Aby sme to vedeli určiť, pozrime sa na jej zloženie.
Masticha je v krajinách Grécka známa už stovky rokov. Živica zo stromu Pistacia Lentiscus sa v minulosti používala hlavne na žuvanie a čistenie zubov a ústnej dutiny a tiež na osvieženie dychu. Neskôr sa stala predmetom obchodov a v jednom období histórie slúžila dokonca v oblasti Grécka aj ako platidlo.
Rozbory zloženia mastichy odhalili v jej zložení až 80 látok, niektoré z nich dokonca boli v prírode popísané prvýkrát. Táto špecifická kombinácia látok má na svedomí pozitívne účinky mastichy – či už na pokožku, alebo na vnútorné použitie – pôsobenie na hladinu cholesterolu, či ochrana žalúdka.
Účinné látky obsiahnuté v mastiche:
- Polyfenoly
Látky, ktoré sú obsiahnuté len v rastlinách. Nachádzajú sa vo významnom množstve napríklad vo víne, olivovom oleji, kakau, čaji, arašidoch, granátovom jablku. Ich podiel v mastiche je významný. Zo zdravotného hľadiska redukujú množtvo glukózy a cholesterolu v krvi. Niektoré vedecké výskumy naznačujú, že dlhodobá konzumácia potravín bohatých na polyfenoly má ochranné účinky pred rakovinou, cukrovkou a kardiovaskulárnymi ochoreniami. - Terpény
Práve terpénom môžeme byť vďační za zvláštnu a jedinečnú vôňu, ktorú má masticha. Sú to prírodné zlúčeniny, ktoré sa objavujú v rastlinách, hlavne v živiciach a siliciach. Ich molekuly sú zložené z reťazcov izoprénov. Ich primárnou funkciou v živote rastliny je ochraňovať ju pred bylinožravcami. Okrem toho majú tieto látky často liečivé účinky, ako je tomu aj v prípade mastichy. - Antioxidanty
Masticha vďaka obsahu antioxidantov má pozitívny vplyv na neukladanie tuku na cievach a tepnách, čo je prospešné ako prevencia, či podporná liečba aterosklerózy - Hojivé účinky mastichy
Tradičná medicína používa mastichu aj ako látku na hojenie rán na koži. Vtedy sa masticha aplikuje priamo na pokožku. Poštípal vás komár, alebo včela? Aj na tieto rany môžete použiť mastichu. Jej silné hojivé a protizápalové účinky pomôžu urýchliť čas hojenia rany. - Gastronómia
Hoci v našich končinách je masticha známa ako liečivo, v Grécku, Turecku a mnohých iných štátoch sa masticha dostala aj do gastronómie. Vďaka svojej prírodnej, jemne sladkej a tiež jemne horkej chuti je zaujímavým korením pre modernú kuchyňu. Používa sa pri výrobe dezertov, omáčok, zmrzlín, ale aj v slanej kuchyni.
Zaujímavosti o mastiche
- Jedinečný pôvod a trvalá udržateľnosť pri pestovaní
Ľudia sa čoraz viac zaujímajú o to, čo jedia. Chcú vedieť, odkiaľ ich jedlo, či výživové doplnky pochádzajú a ako sa v danej krajine pestujú. Masticha patrí k tým produktom, ktoré sa pestujú a spracovávajú tradičným spôsobom. Sady, kde sa masticha pestuje sa dedia z generácie na generáciu, počas jej pestovania nie je úroda zaťažovaná postrekmi. Jej čisté zloženie bez prímesí a chemického spracovania z nej robí výnimočný produkt. - Ekologická stopa
Vzhľadom na to, že chioská masticha sa pestuje v Európe a nie je dovážaná z opačného konca zemegule, ako to býva pri niektorých superpotravinách, ju môžeme považovať aj za liečivú látku s pozitívnym ekologickým koeficientom. - Preventívnosť
Po mastiche nemusíte siahať až vtedy, keď máte problémy – je vhodná aj ako prevencia. Hlavne čisté mastichové kryštály by ste mali žuť na dennej báze – ich liečivé látky neostávajú len v ústnej dutine, ale prechádzajú aj do tráviaceho traktu.
Na základe týchto informácií sa masticha ukazuje ako potravina, ktorá má významné účinky na zdravie a dá sa teda považovať za superpotravinu.