Fermentovaná papája

Obyvatelia oblastí s výskytom papáje, tropického stromu s latinským názvom Carica papaya, si už dávno všímali priaznivý vplyv jeho plodov a listov na zdravie človeka. Vlastnou skúsenosťou zistili, že najvyšší účinok má vo fermentovanej podobe. Skvasením plodov a listov vznikne fermentovaná papája, osviežujúci nápoj, ktorý napríklad na Filipínach, či v Japonsku užívajú každodenne ako spoľahlivý elixír zdravia a mladosti. Hoci fermentovaná papája vznikla emirickou skúsenosťou, vedecké poznatky potvrdili prítomnosť širokej škály antioxidantov, aminokyselín, enzýmov a ďalších látok s veľmi priaznivým vplyvom na ľudský organizmus.

Účinky fermentovanej papáje

Sila fermentovanej papáje i extraktu z jej listov spočíva vo vysokom obsahu antioxidantov a enzýmov. Napríkla tripeptid glutatión chráni bunky pred voľnými radikálmi. Enzým superoxid dismutáza s podobnými účinkami je prirodzeným bioorganickým antioxidantom. Tým, že mení superoxidové radikály na telu menej škodlivé látky ako je peroxid vodíka a kyslík, pôsobí na ľudské telo protizápalovo.
Papája tiež obsahuje dôležitý enzým papaín, ktorý priaznivo a upokojujúco pôsobí na žalúdočnú sliznicu. Vďaka tomu je nápomocný pri častých ochoreniach tráviaceho traktu ako sú:

  • žalúdočné vredy,
  • edémy, či poruchchy sekrécie,
  • pôsobí na odumreté tkanivo,
  • pomáha čistiť črevné steny od nánosov,
  • celiakia,
  • chronická hnačka

papája a rakovina

V poslednom období študuje účinky fermentovanej papáje mnoho vedeckých tímov. Z výsledkov týchto štúdií zverejnených v odborných publikáciách, vyplýva z široký záber fermentovanej papáje v škále ochorení, pri ktorých pomáha i v množstve ľudí, ktorým jeho užívanie prináša úžitok ako sú najmä starší ľudia, fajčiari, osoby s nábehom na cukrovku a mnohí ďalší.
Jhoti Somanah odborníčka na molekulárnu výživu z ostrova Maurícius so svojim kolektívom podrobne skúma účinky fermentovanej papáje. V jednej zo štúdií sledovala na reprezentatívnej vzorke Maurícijčanov vplyv podávania šiestich gramov extraktu denne počas štrnásťtich týždňov. Výsledkom boli pozitívne zmeny v hladine CRP*, cholesterolu a kyseliny močovej voči kontrolnej vzorke. V závere práce sa uvádza, že užívanie fermentovanej papáje je účinným a ekonomicky dostupným prírodným doplnkom najmä pre ľudí , ktorým hrozí:

  • cukrovka,
  • riziko srdcovej príhody,
  • neurologické ochorenie
  • a ďalšie choroby, zapríčinené zápalmi a oxidatívnym stresom.

Zaujímavým zistením skupiny z Maurícia je i štúdia, v ktorej bol dokázaný vplyv fermentovanej papáje na zníženie množstva baktérií v ústnej dutine, napríklad pôvodcu zubného kazu Streptococcus mutans a Streptococcus mitis. Okrem už iných prínosov tak produkt z papáje dokáže:

  • brániť vzniku zubných kazov a zápalu ďasien,
  • znižovať riziko tvorby dentálneho plaku.

 

Taktiež Danese a kolektív uvádzajú výsledky, na základe ktorých prípravok z fermentovanej papáje:
významným spôsobom znižuje hladinu cukru v krvi u zdravých jedincov, pacientov s prediabetom i pacientov s diabetom druhého typu.
V ďalších prácach sa okrem antioxidačných vlastností spomínajú aj reparačné schopnosti DNA, významne sa podieľajúce pri:

  • prevencii onkologických ochorení.

Fermentovaná papaya

* CRP je C-reaktívny proteín, látka bielkovinového pôvodu, ktorého zvýšená prítomnosť v krvi indikuje napadnutie organizmu baktériami.

Prečítajte si aj článok Ako znížiť cukor v krvi? Pomôže papája

Zdieľajte:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •