Mnoho pacientov infikovaných baktériou helikobakter pylori sa obracia na terapiu mastichou. Vyzdvihujú na nej čisto prírodné zloženie a absenciu vedľajších účinkov. A hoci sú ich skúsenosti po doužívaní mastichovej kúry v drvivej väčšine pozitívne, napriek tomu odporúčame spraviť pre svoje zdravie ešte niečo navyše. Nespoliehať sa len na mastichu, keď sa vyskytne nejaký tráviaci problém, ale dávať väčší dôraz na prevenciu – a to aj formou vyváženej a zdravej stravy. V tomto článku vám poskytneme niekoľko cenných rád, ktoré môžete aplikovať jednak ako účinnú podporu masticha terapie pri infekcii helikobakter pylori a iných žalúdočných či črevných ochoreniach, ale ešte lepšie bude zaviesť ju ako štandard vašich stravovacích zvyklostí vo všeobecnosti.

1. Dbajte na dostatočný príjem tekutín – najmä čistej vody

vodaOptimálne by mal dospelý človek vypiť denne 2 litre čistej vody. Voda by nemala byť studená, ale minimálne vlažná. V neskorších večerných hodinách (začínajúc od 18.h) by sa mal príjem tekutín postupne znižovať, pretože klesá aktivita ľadvín a organizmus by mal tendenciu zadržiavať vodu v tele. Najlepšie je piť čistú neperlivú, ničím neochutenú vodu. Inak by ju organizmus bral ako stravu a zbytočne by spúšťal procesy trávenia.

2. Podporte trávenie pred konzumáciou jedál

Ideálnou možnosťou, ako podporiť trávenie je užívanie jablčného octu. Ten obsahuje mnoho enzýmov prospešných pre trávenie. Treba však dohliadnuť na to, aby bol jablčný ocot nefiltrovaný a nepasterizovaný. Spoznáte to podľa mierneho kalu a usadeniny na dne fľaše. Jablčný ocot užívajte najmä pred jedlom (cca 10 minút). 1 čajovú lyžičku octu rozmiešajte v 2 dcl pohári vlažnej vody a vypite. Konzumáciu jedla príliš nezalievajte tekutinami, aby ste zbytočne neriedili tráviace šťavy. Napite sa radšej až hodinu po jedle. Avšak, ak si to povaha jedla vyžaduje, vhodnou voľbou môže byť citronáda bez cukru, prípadne pohár červeného vína.

3. Vyhraďte si dostatok času na jedlo

Stres je jedným z hlavných faktorov, ktoré sa pričiňujú o nesprávne trávenie, čo môže mať za následok rozvoj žalúdočných vredov, či premnoženie helikobaktera v žalúdku. Ak nastal čas jedla, mali by ste sa mu aj náležite venovať, a teda vypustiť z hlavy stres a prácu. Mali by ste pomaly a dôkladne prežúvať a vnímať ako všetky prospešné živiny prechádzajú z jedla do vášho organizmu a prospievajú vám.

4. Príliš nekombinujte. V jednoduchosti je krása.

Prijímané pokrmy by nemali byť prekombinované. Stravovací režim by ste mali rozčleniť primárne na raňajky, obed a večeru, no ich časy upraviť na mieru vášmu organizmu. To znamená obedovať až keď ste hladný a nie podľa spoločenských zvyklostí presne o 12. hodine. Pri hlade počas desiaty, či olovrantu by ste mali uprednostniť komplexné doplnky výživy ako napríklad zelený jačmeň, či chlorellu pred nezdravými snackami (chuťovkami). Pri obmedzení príjmu zdraviu neblahých sacharidov sa váš organizmus o čosi prečistí a budete cítiť hlad pomenej. Zníži sa zároveň riziko obezity a cukrovky.

tekvicová krémová polévka

5. Vystríhajte sa bielej smrti

Rafinovaný cukor (biely cukor) by ste mali zo svojej stravy vylúčiť úplne. Zapríčiňuje celý rad negatívnych účinkov na ľudský organizmus, ktoré spočiatku nie je vidno, no neskôr sa môže prejaviť v podobe závažných chronických ochorení (napríklad diabetes). Obmedziť by ste mali aj čisté ovocné šťavy, či sušené ovocie, ktoré sa taktiež vyznačujú príliš vysokým obsahom cukrov. Pri sladení možno použiť oveľa kvalitnejšie náhrady – napr. brezový cukor alebo med.

6. Obmedzte biele pečivo, strukoviny a obilniny

Keďže škodlivé sacharidy by ste mali obmedziť na minimum, je nutné vystríhať sa aj ich ďalším zdrojom. Sacharidy sa vo veľkej miere nachádzajú aj v obilninách, strukovinách a múčnikoch.

koláčeZnížte príjem týchto zložiek potravy:

  • biele pečivo, múčniky, cestoviny
  • obilniny (pšenica, ovos, jačmeň, ryža)
  • pseudoobilniny (quinoa, kukurica, amaranth)
  • strukoviny (sója, fazuľa, šošovica, hrach, arašidy)

Okrem vysokého obsahu sacharidov obsahujú strukoviny a obilniny aj lepok a lektín, ktorý narúša sliznicu tenkého čreva a spôsobuje mnohé zápalové a imunitné ochorenia v tele. Obe tieto látky sú v malých množstvách neškodné, no pri pravidelnom príjme môžu mať za následok tráviace, zápalové a autoimunitné ochorenia.

7. Surovú stravu nekonzumujte vo večerných hodinách

Surovú stravu ako zeleninové šaláty, či ovocie a iné tepelne neupravené pokrmy by ste nemali jesť po 17. hodine. Po tomto čase sa znižuje aktivita tráviacich procesov a nadmerný príjem surovej stravy môže “ostať ležať” v žalúdku, následne tam začne hniť, či kvasiť. Tým sa v organizme produkujú toxíny a iné škodlivé látky.

8. Obmedzte mlieko a mliečne výrobky

mliekoMlieko a mliečne výrobky (podotýkame z kravského mlieka) obsahujú celý rad látok, ktoré majú neblahý vplyv na zdravie. Medzi nimi napríklad tieto:

  • IGF (rastový hormón) – zapríčiňuje predčasné starnutie buniek, podporuje rast rakovinových buniek
  • laktóza – je náročná na trávenie, môže byť príčinou hnačiek, zvýšenej plynatosti a zápalov v tele
  • mliečne proteíny (kazeín, srvátka, lactalbumín) – spôsobujú steatózu (stukovanie) pečene, uvoľňovanie histamínu a rozmach alergických reakcií organizmu
  • kazomorfín – vyvoláva únavu, apatiu a závislosť na mliečnych výrobkoch

9. Uprednostnite zdravé tuky

Na tepelnú úpravu potravín by ste mali používať prepustené maslo tzv. ghee. Vhodnou alternatívou môže byť aj kokosový olej, prípadne panenský olivový olej (extra virgin). Ten by ste mali používať predovšetkým za studena a je vhodný na doplnenie takmer všetkých jedál. Ďalšími zdrojmi zdravých tukov sú orechy, ryby, avokádo, ustrice, domáce vajíčka a kvalitná slanina.

10. Záverečné odporučenia na podporu terapie mastichou

Záverečným odporúčaním pre zdravý životný štýl je samozrejme obmedzenie alkoholu, kávy, cigariet a niektorých druhov liekov (kvalitu trávenia zhoršujú najmä inhibítory protónovej pumpy, antacidá, aspirin, acylpyrin). Naopak pre podporu terapie a kvalitné trávenie by ste mali zvýšiť príjem vlákniny, zázvoru, banánov a kapustovej šťavy.

Kompletná mastichová kúra

Balíček rôznych produktov s obsahom chioskej mastichy, ktorý je určený na terapiu pri ochorení helikobakter pylori, žalúdočných vredoch, gastritíde. Produkty pôsobia od ústnej dutiny až po žalúdok

doprava zdarma

užívanie až 50 – dní

160,90  137,90 Pridať do košíka

0