Helikobakter strava – dodržte týchto 10 rád
Či už je príčinou infekcia baktériou helikobakter pylori alebo nie, čoraz viacej ľudí so žalúdočnými problémami sa obracia na terapiu prírodnou chioskou mastichou. Vyzdvihujú na nej čisto prírodné zloženie a absenciu vedľajších účinkov. Spoliehať sa však len na mastichu nestačí.
Pozrite si video o baktérii helikobakter pylori:
V tomto článku vám poskytneme niekoľko cenných rád, ktoré môžete aplikovať ako účinnú podporu masticha terapie pri infekcii helikobakter pylori a iných žalúdočných či črevných ochoreniach. A ešte lepšie bude osvojiť si tieto rady ako štandard vašich stravovacích zvyklostí vo všeobecnosti.
Viacej o chioskej mastiche a jej blahodárnych účinkoch na trávenie sa dočítate v článku Čo je to masticha.
1. Dbajte na dostatočný príjem tekutín – najmä čistej vody
Optimálne by mal dospelý človek vypiť 2 litre čistej vody denne. Najlepšie je piť čistú neperlivú, neochutenú vodu. Vyhnite sa sladeným nápojom. Pri žalúdočných problémoch je lepšie piť vodu po dúškoch počas celého dňa. Vyhnite sa pitiu veľkého množstva vody naraz. Počas jedla a najmenej do 30 minút po jedle pite iba vtedy, ak je to nevýhnutné a aj to len pár dúškov.

2. Obmedzte cukor a iné formy sacharidov
Sacharidy (tiež nazývané karbohydráty, uhľovodíky či uhľohydráty) sú prirodzene sa vyskytujúce cukry, škroby a vláknina v jedle. Skladajú sa z molekúl cukru. Molekuly cukru, ktoré sú navzájom prepojené, tvoria škrob a vlákninu.
Ak vás trápi helikobakter alebo iné žalúdočné problémy, je dôležité vynechať hlavne rafinované sacharidy s nízkym obsahom vlákniny. Ide hlavne o bielu múku a cukor. Nájdeme ich v sladkostiach, sušienkach, bielom pečive, koláčoch, zákuskoch, vysoko spracovaných raňajkových cereáliách, nekvalitných cestovinách a celkovo v pekárenských výrobkoch vyrobených z bielej múky.
Existujú aj tzv. “dobré sacharidy”, ktoré do svojho jedálnička naopak zaradiť odporúčame. Jedná sa o potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Patrí sem hlavne ovocie, zelenina, strukoviny, orechy, ale aj obilniny (pšenica, jačmeň, ovos) a tzv. pseudo-obilniny ako napríklad amarant, quinoa, pohánka.
Rafinovaný cukor (biely cukor) by ste mali zo svojej stravy vylúčiť úplne. Pri kúpe potravín sledujte zoznam ingrediencií, cukor sa tam skrýva pod rôznymi názvami. Zapríčiňuje celý rad negatívnych účinkov na ľudský organizmus, ktoré spočiatku nie je vidno, no neskôr sa môže prejaviť v podobe závažných chronických ochorení (napríklad diabetes).

3. “Nakopnite” tráviace procesy
Ideálnou možnosťou je užívanie jablčného octu. Obsahuje mnoho enzýmov prospešných pre trávenie. Treba však dohliadnuť na to, aby bol jablčný ocot nefiltrovaný a nepasterizovaný. Spoznáte to podľa mierneho kalu a usadeniny na dne fľaše. Takýto vysokokvalitný jablčný ocot zo slovenských bio sadov môžete získať aj zadarmo v našich balíčkoch na harmonizáciu trávenia alebo zníženie hladiny cholesterolu.
Ako užívať jablčný ocot?
1-2 čajové lyžičky octu rozmiešajte v 1 dcl vlažnej vody a vypite. Jablčný ocot užívajte 1-2 x denne, ideálne 5 minút pred jedlom.
4. Doprajte si zeleninu
Okrem toho, že zelenina je bohatým zdrojom vlákniny, obsahuje pre náš organizmus dôležité minerály, vitamíny a fytochemikálie (flavonoidy, fenoly,…).
Tieto látky pomáhajú znižovať riziko chronických ochorení ako cukrovka, obezita, krvný tlak, poruchy tráviaceho traktu, niektoré druhy rakoviny a srdcovo-cievne ochorenia.
Najideálnejšie je zamerať sa na sezónne potraviny, tie by mali tvoriť väčšinu nášho zeleninového príjmu. Pamätajte si, neexistuje jedna plodina, ktorá vám je schopná poskytnúť všetky potrebné živiny. Preto sa neobmedzujte na pár obľubených druhov zeleniny, platí tu heslo – “pestrosť nadovšetko”. Pravidelné obmieňanie druhov a farieb zabezpečuje prísun kombinácii živín, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné.
Zišli by sa vám nejaké konkrétne tipy na zeleninu?
Tak poďme na to. Rozdelíme si ju do skupín podľa konzumovaných častí:
- Listová zelenina ako špenát, listový šalát, čakanka, kel, kučeravý kel, rukola je bohatá na železo, vápnik, vitamíny A, C, riboflavín. Nájdeme v nej aj látky nazývané horčiny, ktoré podporujú trávenie a funkciu pečene. Mladé a čerstvé listy obsahujú viac vitamínu C ako dospelé rastliny. Zelené vonkajšie listy šalátov a kapusty sú bohatšie na vitamíny, vápnik a železo ako vnútorné bledé listy.
Jeden tip pre vás: Do listovej zeleniny vždy pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy, takto si zaistíte vyššiu vstrebateľnosť železa.

- Stopková zelenina – najlepším príkladom je špargľa a stopkový zeler. Špargľa je dôležitým zdrojom kyseliny listovej.
Stopkový zeler sa teší čoraz väčšej popularite najmä vo forme čerstvo odšťavenej zelerovej šťavy. Obsahuje vitamín C, rastlinné hormóny, ako prebiotikum aktívne rozkladá a ničí škodlivé baktérie v črevách a jeho tráviace enzýmy pomáhajú “nakopnúť” oslabené tráviace enzýmy nachádzajúce sa v našom tenkom čreve.
- Kvetová a ovocná zelenina – brokolica, kaleráb, artičok, rajčiny, paprika, uhorka, cuketa, baklažán. Malá pomôcka – tmavá zelená a žltá farba zeleniny poukazuje na vysoký obsah beta karoténu (prekurzor vitamínu A).
- Koreňová zelenina – mrkva, okrúhlica, cvikla, fenikel, reďkovka, cibuľa a zemiaky. Oranžové a žlté odrody sú boharé na beta karotén. Cibuľa je výnimočný príklad koreňovej zeleniny, ktorá obsahujé užitočné množstvo vitamínu C.
- Strukoviny – sem patria samotné strukoviny, hrach a sója. Táto skupina je bohatá na saponíny (látky, ktoré znižujú povrchové napätie na stenách vnútorných a vonkajších orgánov) a rozpustnú vlákninu.
Dôležitá poznámka ku konzumácii zeleniny:
Keďže zelenina je bohatým zdrojom vlákniny, jej nárazovo zvýšený príjem môže spôsobiť nafukovanie a kŕče (najmä v prípade strukovín). Preto tie druhy plodín, ktoré nie ste zvyknutí konzumovať, uvádzajte do jedálnička postupne a v menších dávkach. Vaše črevá si takto pomaly zvyknú, upraví sa vám mikrobiota (črevné baktérie) a nové jedlá si dokážete vychutnať so všetkými benefitmi, ktoré prinášajú.
Surovú stravu nekonzumujte vo večerných hodinách
Surovú stravu ako zeleninové šaláty, či ovocie a iné tepelne neupravené pokrmy by ste nemali jesť po 17. hodine. Po tomto čase sa znižuje aktivita tráviacich procesov a môže dôjsť k nafukovaniu a kŕčom.
5. Vyhraďte si dostatok času na jedlo
Stres je jedným z hlavných faktorov, ktoré brzdia trávenie, a to môže mať za následok rozvoj žalúdočných vredov, či premnoženie helikobaktera v žalúdku. Ak nastal čas jedla, mali by ste sa mu aj náležite venovať, a teda vypustiť z hlavy všetky povinnosti. Usaďte sa, odložte mobil, nádych-výdych a každé sústo pomaly, dôkladne prežúvajte. Naozaj sa tomu oddajte, aj keď máte len 15 min času. Vnímajte, ako sú živiny z jedla prijímané vaším telom a prospievajú vám. Venujte tomu všetku svoju pozornosť.
6. Príliš nekombinujte. V jednoduchosti je krása.
Prijímané pokrmy by nemali byť prekombinované. Keď sa dá, varte si doma.
Voľte jednoduché pokrmy.
Pri žalúdočných problémoch je zásadné neprejedať sa a po jedle nekonzumovať žiadne sladkosti. Jedzte radšej menšie množstvo a častejšie, ideálne raňajky, obed a večeru. Snažte sa večerať minimálne 3 hodiny pred spaním.
7. Mliečne výrobky striedmo
Pri žalúdočných problémoch odporúčame aspoň na 1-2 mesiace vynechať všetky druhy mliečnych výrobkov. Ak už si nejaký mliečny produkty budete chcieť aj tak dať a budete mať na výber, vyberte si neochutené produkty bez pridaného curku, najlepšie z kozieho alebo ovčieho mlieka a ak je to možné bez obsahu laktózy.
Pri mliečnych výrobkoch čítajte zloženie a nenechajte sa nachytať na klamlivé tvrdenia na obaloch.
Ak jogurt, tak biely. Acidko a kefír neochutené.
Nekupujte ochutené mliečne produkty, tavené syry, údené syry a nátierky.
8. Uprednostnite zdravé tuky
Na tepelnú úpravu potravín môžete používať bravčovú masť, prepustené maslo tzv. ghee alebo kvalitný olivový olej (na tepelnú úpravu sa neodporúča extra panenský). Oleje používajte v malom množstve. Ďalšími zdrojmi zdravých tukov sú orechy (odporúčame ich cez noc namočiť), ryby, avokádo, ustrice, domáce vajíčka a oleje ako tekvicový, sezamový či ľanový olej (ten treba držať v chladničke).
Počas obdobia, kedy si liečite svoje trávenie, neodporúčame žiadne vyprážané jedlá.

9. Spánok, svetlo a elektrosmog
Spite aspoň 7 hodín denne, ideálne 8. Počas spánku prebiehajú regeneračné procesy, organizmus sa lieči a dáva sa späť do svojho optima. Ak si ho však nedoprajete, oberáte sa o to najcennejšie – samoliečiacu schopnosť vášho tela. Neustále vychádzajú štúdie s novými fascinujúcimi poznatkami, ktoré len potvrdzujú, aké dôležité je tento aspekt nášho života prestať podceňovať.
Žijeme v dobe spánkovej deprivácie. Vedci z Oxfordskej univerzity tvrdia, že spíme o 1-2 hodiny menej ako pred 60 rokmi. Takže v kontexte 8 hodinového spánkového cyklu sme prišli o 25% nášho spánku.
Tu sú 4 tipy, ktoré môžu mať pozitívny dopad nielen na kvalitu vášho spánku, ale aj vaše celkové zdravie, hlavne zdravie vášho žalúdka a čriev:
- Žiadna elektronika – 90 minút pred spaním vypnite všetku modernú technológiu: mobily, laptopy, tablety. Toto zníži mentálnu a emocionálnu stimuláciu, ktorá nás drží čulých. Navyše, modré svetlo, ktoré vyžarujú tieto “hračky”, narúšajú celkový biorytmus a tvorbu melatonínu. Tento hormón nastavuje telo na spánok. Večer by ste mali svietiť už len žltým, oražovým, no najlepšie červeným svetlom.
Modré svetlo z TV a mobilov majú zásadný vplyv na zdravie nášho žalúdka a črevného mikrobiómu. Nejedná sa len o naše oči, naša pokožka je plná senzorov, ktorá toto svetlo vníma. Hlavne vo večerných hodinách vystavujte svoje telo modrému svetlu čo najmenej, použite červené okuliare na blokáciu modrého svetla, noste tričko s dlhým rukávom a displej mobilu si dajte 3 hodiny pred spaním do nočného režimu.
Vyžarovanie mobilov, wifi či iných zariadení má rovnako veľmi negatívny vplyv na zdravie nášho žalúdka. Ak si liečite svoje trávenie, skúste sa im vyhýbať, mobil si pri nosení vo vrecku dajte do letového režimu a pri spaní držte tieto zariadenia čo najďalej od svojho tela. Mobilom a modrému svetlu sa rovnako vyhýbajte prvých 30 minút po zobudení. Počas dňa skúste tráviť čo najviac času vonku, bez slnečných okuliarov a ak sa vám dá, postavte sa aspoň na pár minút na zem bosý. Liečivé účinky na organizmus majú aj pravidelné prechádzky v lese. - Ranné svetlo – možno ste sa nad tým takto doteraz nezamýšľali, ale ak vyjdete ráno z domu a ukážete sa prirodzenému svetlu, zaspí sa vám v noci oveľa ľahšie. Je to taká maličkosť, má však zásadný dopad. Ideálne je postaviť sa na zem bosý a vystaviť prvým slnečným lúčom čo najväčšiu časť nášho tela – aspoň na pár minút. Ak k tomu zaradíte aj ranné otužovanie, môžete si byť istý, že pre svoje telo robíte to najlepšie.
- Káva pred 13 – kofeín po trinástej hodine vplýva negatívne na náš spánok. Áno, teraz si možno vravíte, že to nie je váš problém a po káve zaspíte ako bábätká. Aká je kvalita vášho spánku? Len to vyskúšajte. Na týždeň.
- Vytvorte si rutinu – rutina nie je len pre deti. Dajte si relaxačný kúpeľ, horúcu sprchu, stlmte svetlá alebo čítajte knihu pred spaním. Takto pripravíte vaše telo, a to sa pomaly uloží do pokojného a uzdravujúceho spánku. Najlepšie spravíte, ak budete chodiť spať v ten istý čas.

10. Záverečné odporučenia na podporu terapie mastichou
Záverečným odporúčaním pre zdravý životný štýl je samozrejme obmedzenie alkoholu, kávy a cigariet.
Naopak, na podporu terapie a kvalitného trávenia zvýšte príjem vlákniny. Pri žalúdočných a črevných problémoch odporúčame produkt Natura Biotika, ktorý obsahuje až 5 druhov vysokokvalitných vláknin s s hojivým a prebiotickým účinkom. Užívanie takejto vlákniny je jednoduché – stačí rozmiešať v pohári vlažnej vody a vypiť ideálne 2x denne. Vlákninu môžete zamiešať do jedla, užiť pred jedlom (zachovajte však odstup od liekov aspoň 30 minút) alebo medzi jedlami (miesto desiaty a olovrantu), čo vám dá pocit sýtosti a vášmu žalúdku tak poskytnete dôležitý čas na regeneráciu.
A na záver to najdôležitejšie:
Výskumy ukázali, že až 75 % chorôb je spojených so stresom. Hoci v živote nemôžete celkom zabrániť udalostiam, ktoré ho vyvolávajú, môžete sa naučiť kontrolovať svoje reakcie pomocou týchto jednoduchých krokov:
Krok 1: Buďte pánom svojich myšlienok a vašej nálady.
Nenechajte sa ovládať negatívnymi myšlienkami, zbytočne tak oberáte sami seba o energiu. Ak sa prichytíte pri tom, že myslíte na niečo zlé, alebo ak máte akékoľvek obavy, či pocit strachu, povedzte STOP. Zmeňte tému a zamerajte sa radšej na niečo pekné, na nejakú veselú spomienku, či zážitok. Väčšina ľudí vôbec nemá pod kontrolou svoje emócie a reaguje automaticky. Negatívne myšlienky sa u nich objavujú spontánne a oni ani nevedia prečo. Dobrá správa je, že sa to dá zmeniť. Začína to rozhodnutím prevziať kontrolu nad svojim myslením a zodpovednosť za svoj život. Riaďte sa heslom: “Moja myseľ je moja záhrada – čo do nej zasadím, to bude rásť.” Táto rada je pre naše zdravie a rýchle vyliečenie zásadná. V rukách to máme len my, nikto iný to za nás nespráví.
Krok 2: Hľadajte pekné veci.

Zamerajte sa na veci, ktoré vám prinášajú radosť – nech sú akokoľvek malé a premýšľajte o nich. Rozprávajte o nich svojim blízkym. Pretože to, čomu venujete pozornosť, to posilňujete a priťahujete do svojho života. Ak sa rozhodnete zaoberať dobrými vecami, budú sa vo vašom živote objavovať čoraz častejšie a spontánnejšie. Pozorujte, ako sa svet mení podľa vášho obrazu – keď ste pozitívny, aj ľudia okolo vás majú lepšiu náladu a usmievajú sa. Naopak, typy ľudí, ktoré sa neustále sťažujú, málokto vyhľadáva.
♥ Tip pre vás – Každý deň vyčarujte úsmev aspoň dvom náhodným ľuďom. Nájdite na nich niečo, čo sa vám úprimne páči a povedzte im to. Môžete im pochváliť oblečenie, ako sa pekne usmievajú, oceniť, že zvládli náročnú úlohu, alebo že sa v niečom zlepšili. Urobte to vedome. Úsmev, ktorý vyčaríte druhým ľuďom sa vám vráti desaťnásobne.