Rozpustná a nerozpustná vláknina
O dôležitosti vlákniny sa hovorí len málo, no v našom výslednom zdraví zohráva významnú úlohu. Vlákninu prijímame zo stravy rastlinného pôvodu. Nachádza sa v zelenine, v ovocí, v obilninách, v semenách a orechoch. Predstavuje nestráviteľnú zložku potravy a naše telo z nej nemá žiadne živiny, no aj tak ju potrebuje. Čím je vláknina užitočná?
Strava pre zdravé črevá
Vláknina je pre zdravie čriev neodmysliteľnou súčasťou stravy. V rastlinných potravinách môžeme nájsť rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. Hovoríme o rozpustnosti vo vode. Rozpustná vláknina sa pri kontakte s vodou čiastočne rozpustí, nabobtná a vytvorí mazľavý gél. Nerozpustná vláknina prechádza tráviacim traktom takmer bez zmeny.
Výhody nerozpustnej vlákniny
Nerozpustná vláknina zvyšuje pohyby čriev. Pomáha nám predchádzať zápche a upchatiu čriev. Jej pravidelnou konzumáciou a zdravým životným štýlom si zabezpečíme aj ochranu pred vznikom hemoroidov a záhybov v hrubom čreve. Vďaka svojim účinkom tak chráni aj pred rakovinou hrubého čreva a konečníka
Výhody rozpustnej vlákniny
Rozpustná vláknina má omnoho viac výhod ako tá nerozpustná. Jej dôležitosť spočíva v tom, že v črevách sa stáva potravou pre bifidobaktérie a laktobacily. Znamená to, že zabezpečuje správnu funkciu črevného mikrobiómu, ktorý ovplyvňuje našu obranyschopnosť. Užitočné črevné baktérie vďaka nej prosperujú a sú schopné lepšie odolávať nežiadúcim baktériám a teda aj chorobám.
Ďalšou výhodou je, že jej fermentáciou sa v tele vytvárajú životne dôležité mastné kyseliny s krátkym reťazcom a niektoré vitamíny. Tieto potom v telo využíva na udržanie homeostázy.
V črevách rozpustná vláknina do seba absorbuje vodu a zvyšky potravy. Týmto črevá prečisťuje a zlepšuje ich peristaltiku. Pomáha tak pri hnačke ako aj pri zápche a inýh tráviacich ťažkostiach.
Je dôležité tiež spomenúť, že vláknina pomáha zabraňovať veľkým výkyvom hladiny cukru v krvi a vstrebávaniu “zlého” cholesterolu. Ak jej prijímame dostatok, stáva sa ochrancom našich čriev a robí v nich poriadok.
Netreba však zabúdať na vyšší príjem vody. Vláknina zväčšuje objem stolice a absorbuje do seba množstvo vody z čreva, ktorú je potrebné následne doplniť. Ak by ste užívali veľké dávky vlákniny bez dostatočného pitného režimu, mohla by sa u vás objaviť zápcha.
Vláknina v potravinách – tabuľky
Človek by mal denne prijať zhruba 20-25g vlákniny. Najvhodnejšie je prijímať vlákninu pomocou stravy. Pripravili sme pre vás zoznam potravín s vysokým obsahom vlákniny, kde sa môžete inšpirovať – čo má byť vo vašom jedálničku.
Natura Biotika – aktívna vláknina
Ak chcete dopĺňať vlákninu aj iným spôsobom ako stravou, vhodná je pre vás Natura Biotika s obsahom až piatich rôznych druhov rozpustnej vlákniny.
Natura Biotika obsahuje:
- smrekovcovú vlákninu
- akáciovú vlákninu
- psyllium
- vlákninu z brestu červeného
- vlákninu z ibiša lekárskeho
Jedno balenie Natura Biotika vystačí na 14-dní užívania.