Dúhový tanier s pečenou zeleninou

6. októbra 2021 Mária Richtáriková Hlavné jedlá

Pripraviť toto jedlo vám potrvá len 30 minút. Za takýto krátky čas budete mať na tanieri plné spektrum farieb – pestrosť tak veľmi potrebnú pre vaše zdravie.

Dúhový tanier s pečenou zeleninou

Potrebujeme:

  • 3-4 stredne veľké baby zemiaky (nakrájané na 1/4-palcové kolieska)
  • 1/2 veľkého sladkého zemiaka (so šupkou / nakrájaného na 1/4-palcové kolieska)
  • 2 veľké mrkvy (rozpolené a nakrájané na tenké plátky)
  • 1 stredne veľká červená repa (nakrájaná na 1/8-palcové kolieska)
  • 4 stredne veľké reďkovky (prekrojené na polovicu alebo štvrtinu)
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 lyžička kari korenia 
  • 1/2 lyžičky morskej soli 
  • 1 šálka kapusty (nakrájaná na tenké plátky)
  • 1 stredne veľká červená paprika (nakrájaná na tenké plátky)
  • 1 šálka brokolice (nahrubo nakrájaná)
  • 2 šálky nakrájaného zeleného listového šalátu alebo kel 
Dúhový tanier s pečenou zeleninou
Farebný tanier je to pravé pre vaše zdravie.

Na dozdobenie:

  • 1 citrón (odšťavený ~3 PL)
  • 2 PL tahini 
  • 2 PL konopných semienok 
  • 1/2 avokáda 

Príprava:

Predhrejte rúru na 200°C a vyložte dva plechy papierom na pečenie.

Na jeden plech pridajte zemiaky, sladké zemiaky, mrkvu, červenú repu a reďkovky a pokvapkajte polovicou oleja (alebo vody), kari korenia a morskej soli. Premiešajte, aby sa spojili. Pečte celkovo 20-25 minút, alebo kým je zelenina zlatohnedá a mäkká.

Na druhý plech pridajte kapustu, papriku a brokolicu. Pokvapkajte zvyšnou polovicou oleja (alebo vody), kari korenia a morskej soli. Premiešajte, aby sa spojili.

Keď je prvý plech v rúre 10 minút, pridajte do rúry druhý plech a pečte celkovo 15-20 minút. V posledných 5 minútach pečenia pridajte na oba plechy zelený listový šalát alebo kel a pečte ich, kým nezmäknú a nezískajú jasne zelenú farbu.

Pri podávaní zeleninu rozdeľte na taniere, ozdobte avokádom a dochuťte citrónovou šťavou, tahini, konopnými semienkami a ďalšou morskej soli. Môžete tiež ozdobiť akýmikoľvek čerstvými bylinkami, ktoré máte.

Zvyšky skladujte zakryté v chladničke 3 – 4 dni. Znovu zohrejte v rúre alebo na sporáku na miernom ohni, kým nie je horúci.

Dobrú chuť!

Recept inšpirovaný: https://minimalistbaker.com/roasted-rainbow-vegetable-bowl-30-minutes/