Krémová špargľová polievka
Táto ľahká krémová špargľová polievka je ozvláštnená citrónom a plná byliniek a zeleniny. Je to ideálne svieže jedlo na chladný jarný večer.
Ingrediencie:
- 2 PL extra panenského olivového oleja
- 3 nasekané šalotky
- 2 malé zemiaky, nakrájané na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, rozpučené
- ½ ČL morskej soli
- ½ ČL čerstvo mletého čierneho korenia
- 3 šálky vody
- 2 šálky nakrájanej špargle
- 1 šálka mrazeného hrášku
- 1 vrchovatá čajová lyžička dijonskej horčice
- 3 PL citrónovej šťavy
- ½ ČL citrónovej kôry
- čerstvá bazalka
- vetvičky čerstvej mäty, voliteľné
Toping z mäty a píniových orieškov:
- ¼ šálky opražených píniových orieškov, nasekaných
- ¼ šálky čerstvej mäty, nasekanej
- štipka vločiek červenej papriky
- štipka soli
Postup:
- Mätovo-píniový toping pripravíme tak, že nasekáme píniové oriešky a mätu, vločky červenej papriky a soľ primiešame do zmesi.
- V stredne veľkom hrnci na miernom ohni zohrejeme olej. Pridáme nasekanú šalotku a restujeme 1 až 2 minúty. Pridáme zemiaky, cesnak, soľ, korenie a vodu a varíme 15-20 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.
- Pridáme nakrájanú špargľu a varíme ešte 5 minút. Hrniec odstavíme z ohňa a počkáme 5 minút. Vmiešame hrášok, pridámte horčicu, citrónovú šťavu a citrónovú kôru a mixujeme ručným mixérom, kým nevznikne krémová hmota. Pridáme bazalku a mixujeme, kým sa všetko nespojí. Podľa chuti dochutíme.
- Polievku rozdelíme do misiek a posypeme pripraveným topingom, kvapkami olivového oleja a podľa potreby niekoľkými vetvičkami čerstvej mäty. Podávame s kváskovým chlebom.
Dobrú chuť.
Recept inšpirovaný: https://www.loveandlemons.com/asparagus-soup/
Zdieľajte článok