Krémová špargľová polievka

6. októbra 2021 Mária Richtáriková Polievky

Táto ľahká krémová špargľová polievka je ozvláštnená citrónom a plná byliniek a zeleniny. Je to ideálne svieže jedlo na chladný jarný večer.

Krémová špargľová polievka

Ingrediencie:

  • 2 PL extra panenského olivového oleja
  • 3 nasekané šalotky
  • 2 malé zemiaky, nakrájané na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, rozpučené
  • ½ ČL morskej soli
  • ½ ČL čerstvo mletého čierneho korenia
  • 3 šálky vody
  • 2 šálky nakrájanej špargle
  • 1 šálka mrazeného hrášku
  • 1 vrchovatá čajová lyžička dijonskej horčice
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • ½ ČL citrónovej kôry
  • čerstvá bazalka
  • vetvičky čerstvej mäty, voliteľné
Kvalitné ingrediencie sú základ

Toping z mäty a píniových orieškov:

  • ¼ šálky opražených píniových orieškov, nasekaných
  • ¼ šálky čerstvej mäty, nasekanej
  • štipka vločiek červenej papriky
  • štipka soli

Postup:

  1. Mätovo-píniový toping pripravíme tak, že nasekáme píniové oriešky a mätu, vločky červenej papriky a soľ primiešame do zmesi. 
  2. V stredne veľkom hrnci na miernom ohni zohrejeme olej. Pridáme nasekanú šalotku a restujeme 1 až 2 minúty. Pridáme zemiaky, cesnak, soľ, korenie a vodu a varíme 15-20 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.
  3. Pridáme nakrájanú špargľu a varíme ešte 5 minút. Hrniec odstavíme z ohňa a počkáme 5 minút. Vmiešame hrášok, pridámte horčicu, citrónovú šťavu a citrónovú kôru a mixujeme ručným mixérom, kým nevznikne krémová hmota. Pridáme bazalku a mixujeme, kým sa všetko nespojí. Podľa chuti dochutíme.
  4. Polievku rozdelíme do misiek a posypeme pripraveným topingom, kvapkami olivového oleja a podľa potreby niekoľkými vetvičkami čerstvej mäty. Podávame s kváskovým chlebom.
Krémová špargľová polievka

Dobrú chuť.

Recept inšpirovaný: https://www.loveandlemons.com/asparagus-soup/