Kvercetín – kráľ flavonoidov

25. augusta 2022 Zuzana Čorbová Témy o zdraví

Antioxidanty sú veľmi často spomínané v súvislosti s voľnými radikálmi, ktoré na nás denne “útočia”. Jedným z najmocnejších antioxidantov je flavonoid – kvercetín. A práve jeho účinky určite stoja za širšiu zmienku v našom nasledujúcom článku.

Na počítačovej obrazovke v izbe sa nachádza nadpis Quercetin, pred počítačom sú tabletky a fonendoskop.

Antioxidanty a voľné radikály

Aby sme lepšie pochopili, ako funguje naše telo, mali by sme poznať niektoré chemické procesy, ktoré v ňom prebiehajú. Jedným z najdôležitejších systémov v ľudskom tele je imunitný systém, ktorého úlohou je chrániť organizmus pred cudzorodými látkami.

Termíny – voľný radikál a antioxidant dnes počujeme veľmi často, no nie vždy sú správne chápané.

Na okrajoch drevenej dosky, ktorá stojí na červenom valci sa nachádzajú dve gule, jedna má na sebe názov antioxidanti a druhá má názov voľné radikáli.

Voľné radikály

Malé reaktívne častice, ktoré vznikajú bežne v ľudskom tele pri metabolických procesoch sa nazývajú voľné radikály. Z chemického hľadiska je to častica, ktorej chýba elektrón. Preto sú chemicky nestabilné a snažia sa získať to, čo im chýba, čiže hľadajú chýbajúci elektrón. 

Celý tento proces je reťazová reakcia. Keď sa voľný radikál naviaže na najbližšiu časticu za účelom získania chýbajúceho elektrónu, premení túto časticu tiež na voľný radikál, ktorý sa opäť snaží nájsť chýbajúci elektrón. 

Čo to teda znamená? Počas tejto reťazovej reakcie dochádza k poškodeniu bunkových membrán, proteínov a ďalších prvkov, ale predovšetkým sa menia dedičné bielkoviny DNA. Dochádza k oslabeniu imunitného systému, zrýchleniu stárnutia buniek, doslova, chátra celé ľudské telo.

Pôsobenie voľných radikálov nemá len negatívne účinky v našom tele, i keď všade sa dočítame o ich škodlivom dopade. Pravdou je, že v imunitnom systéme plnia aj dôležitú funkciu, a to je eliminácia rôznych vírusov a baktérií. Nebezpečné pre ľudský organizmus sa stanú vtedy, ak sa ich nahromadí nadmerné množstvo. K tomu napomáha zlá životospráva (málo pohybu, zlé stravovacie návyky, fajčenie, stres…), vznikajú aj s bežnými fyziologickými podmienkami, ako je napríklad znečistené ovzdušie, toxíny, ultrafialové žiarenie zo slnka, röntgenové žiarenie pri lekárskom vyšetrení, či elektromagnetické žiarenie televízneho, rozhlasového a telekomunikačného signálu.

Antioxidanty

Bojovníci s voľnými radikálmi sú molekuly v bunkách nazývané antioxidanty, ktoré majú schopnosť ich eliminovať. Antioxidanty dokážu zabrániť reťazovej reakcii, ktorú voľné radikály spôsobujú. 

Rovnako ako vláknina “čistí” odpadové látky vo vnútornostiach, antioxidanty “čistia” voľné radikály v bunkách.

Prečo sú antioxidanty pre nás také dôležité? Ochorení, ktoré spôsobujú voľné radikály je veľa, začína to oslabením imunitného systému, avšak celé to môže prerásť aj do závažných ochorení, ako je rakovina, ochorenia kardiovaskulárneho systému, respiračné ochorenia, chronické zápaly, cukrovka, či alzheimerova choroba.

Antioxidanty si naše telo do istej miery dokáže vyprodukovať samé. Avšak s pribúdajúcim vekom sa táto schopnosť znižuje a antioxidanty je potrebné prijímať zo stravy alebo výživovými doplnkami.

Vedeli ste, že

Antioxidanty hrajú dôležitú úlohu v udržaní si mladosti a že antioxidačný obranný systém je hlavným dôvodom, prečo ľudia žijú dlhšie ako väčšina živočíchov?

Medzi antioxidanty zaraďujeme:

  • polyfenoly, ktoré sa nachádzajú v potravinách, najviac v koreninách, bylinkách a esenciálnych olejoch
  • vitamíny rozpustné vo vode, ako je vitamín A, vitamín C a taktiež vitamín E, ktorý je rozpustný v tukoch
  • kofaktory vitamínov a minerály, kde zaraďujeme koenzým Q10, mangán a jodid
  • hormóny, ako je melatonín, ktorý požiera voľné radikály a zlepšuje celkovú účinnosť antioxidantov
  • karotenoidy, ako sú napríklad betakarotén, luteín, lykopén…
  • prírodné fenoly, ktoré sa v rastlinnej potrave nachádzajú hojne pod názvom flavonoidy, nájdeme ich v ovocí, v zelenine, v kvetoch, v čaji a káve
Biely smaltovaný hrnček s kakaom, v pozadí čokoládové kúsky.

Flavonoidy – prírodný poklad pre ľudské zdravie

Flavonoidy sú polyfenolové zlúčeniny syntetizované v rastlinách, ktoré ovplyvňujú ich farbu, opeľovanie, dodávajú chuť a arómu plodom, kvetom a semenám, zodpovedajú aj za toleranciu voči chladu, teplu a suchu, súčasne ich chránia pred patogénmi, predátormi a UV žiarením. 

Na sivom stole sú voľne položené zdravé potraviny, farebné ovocie a zelenina

Zaujímavosť:

V pôdach chudobných na dusík sú flavonoidy schopné prilákať symbiotické baktérie zásobujúce rastliny jeho redukovanými (pre rastlinu využiteľnými) formami. Zaujímavé je tiež, že flavonoidy uvoľňované koreňmi do pôdy môžu obmedziť klíčenie semien iných rastlín. V súčasnosti existuje 6000 flavonoidov, ktoré prispievajú k farebným pigmentom ovocia, liečivých byliniek a zeleniny.

Mnohé štúdie naznačujú, že flavonoidy vykazujú pozitívne biologické aktivity v ľudskom tele, vrátane antialergénnych, antivírusových a protizápalových. Najväčšia pozornosť sa však venovala  antioxidačnej aktivite flavonoidov. 

Flavonoidy majú schopnosť redukovať voľné radikály, dokážu zabrániť ich tvorbe. Obnovujú prirodzený stav buniek, brzdia degeneratívne procesy ochranou proti následkom oxidačného stresu. Neabsorbované flavonoidy sa vylučujú močom a stolicou ako iné prirodzené zvyšky potravy.

Kvercetín patrí medzi superpotraviny

Premýšľali ste niekedy, prečo sa superpotraviny volajú “super”?

Odpoveďou je kvercetín. Druh antioxidantu, ktorý je spájaný s dlhovekosťou, zdravým srdcom, imunitou a vytrvalosťou.

Kvercetín je žltý prírodný pigment patriaci do skupiny flavonoidov. Názov sa používa od roku 1857 a je odvodený od slova quercetum, čo znamená dubový les. 

Biologická dostupnosť (vstrebateľnosť) flavonoidov je však ovplyvnená pozíciou a počtom substituentov, vďaka ktorým sa má daná látka dostať na svoje miesto a vstrebať. Konkrétne kvercetín je nerozpustný v studenej vode, menej rozpustný v teplej vode a tukoch.

kvercetín

Avšak nie je kvercetín ako kvercetín. Na trhu dnes nájdete množstvo značiek a výrobkov, ktoré ponúkajú tento druh antioxidantu. Väčšina z nich má však veľmi nízku vstrebateľnosť a využiteľnosť. Dôležité je, vybrať si ten, ktorý má pre telo najlepšiu biologickú dostupnosť. Znamená to, že medzi hydrofilnosťou (rozpustenie v tekutine v gastrointestinálnom trakte) a lipofilitou (rozpustnosť v tukoch) by mala byť rovnováha. Jedna z najkvalitnejších foriem kvercetínu, ktorú dnes môžete nájsť na trhu je Quercetin Phytosome®. 

Quercetin Phytosome®

Patentovaná technológia Quercetin Phytosome® prináša až 20-násobne vyššiu vstrebateľnosť oproti bežne dostupným formám kvercetínu. Je to jedinečná forma kvercetínu získaná z pukov prírodnej rastliny Sophora japonica L. Preto sme ho zvolili ako súčasť produktu Herb Alerg.

Kvercetín a Herb Alerg

Kvercetínu sa do hĺbky venoval aj náš mastichový tím, pretože na základe vedeckých štúdií sa ukázal ako veľký pomocník v boji proti alergiám. Kvercetín je považovaný za prírodné antihistaminikum a jeho najúčinnejšia forma Quercetin Phytosome® je súčasťou prírodného produktu Herb Alerg.

Vzájomná synergia jednotlivých zložiek v kapsuliach je pripravená tak, aby z nej telo vyťažilo čo najviac prospešných látok. Okrem zmiernenia alergických príznakov podporuje správnu funkciu imunitného systému.

Produkt Herb Alerg je komplexom siedmich najúčinnejších zložiek: pŕhľava, kurkuma, kvercetín, bromelaín, piperín, vitamín C a zinok. 

Herb Alerg - alergie, senná nádcha, histamín

V súčasnosti trpí alergiou približne 40% populácie a počet alergikov stále stúpa. Z časti sú to genetické predispozície, no veľkú rolu v tom hrá zmena životného prostredia, ktorá, okrem iného, zapríčinila aj dysreguláciu imunitného systému (oslabený imunitný systém je jednou z príčin vzniku alergie).

Jednou z foriem liečenia alergií, po ktorej ľudia najčastejšie siahajú, sú doplnky výživy. 

Vybrať si spomedzi nespočetného množstva produktov, ktoré nám ponúka súčasný trh môže byť náročné. Tu je dôležité pamätať na to, že najdôležitejšia je biologická dostupnosť (vstrebateľnosť).

Kvercetín a jeho účinky na ľudské zdravie

  • potláča zápal
  • chráni telo pred vírusmi, mikróbmi a nádorovým bujnením
  • pôsobí ako antioxidant
  • potláča tvorbu karcinogénov v tele a uľahčuje ich odstraňovanie z organizmu
  • chráni pečeň
  • tlmí alergické reakcie
  • priaznivo ovplyvňuje hormonálnu rovnováhu
  • pomáha pri liečbe obezity a iných metabolických poruchách
  • znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení
  • dokáže zlepšiť zrak, pamäť, dokonca dokáže zabrániť tvorbe zubného kazu a potlačiť nežiaduce účinky niektorých chemoterapeutík

Kvercetín a jeho účinky sú dlhodobo skúmané v súvislosti s množstvom ochorení, na ktoré má, ako štúdie ukazujú, priaznivý dopad. Dôvodom týchto výskumov o účinkoch kvercetínu je skutočnosť, že kvercetín sa ukázal ako účinná látka, ktorá dokáže regulovať zápal (rizikový faktor, ktorý spôsobuje závažné ochorenia aj ako je napríklad rakovina, alebo srdcovo-cievne ochorenia). 

kvercetin molekula

Pretrvávajúci zápal v tele môže byť hlavnou príčinou vzniku alergie. Alergia, v skratke, je precitlivenosť imunitného systému na bežne sa vyskytujúcu látku v prostredí. Kvercetín dokáže harmonizovať imunitný systém tým, že stabilizuje žírne bunky, ktoré vo zvýšenej miere uvoľňujú histamín pri alergickej reakcii.

Flavonoidy sú vo veľkom využívané aj v potravinárskom priemysle ako arómy, farbivá a konzervanty vďaka ich schopnosti potlačiť oxidačné procesy nielen v ľudskom tele ale aj v potravinách. Využívajú sa tiež v kozmetike ako súčasť krémov proti vráskam a celulitíde.

Vedeli ste, že…

V súčasnosti existuje 6000 druhov flavonoidov, ktoré prispievajú k farebným pigmentom ovocia, zeleniny a liečivých rastlín?

Kvercetín na tanieri

Obohatiť svoje telo o kvercetín môžete aj prostredníctvom stravy.

Hlavnými zdrojmi sú:

  • cibuľa
  • čakanka
  • kapary
  • paradajky
  • brusnice
  • jablko
  • kapusta
  • paprika
  • melón
  • hrozno
  • orechy
  • čierna baza
  • čierny a zelený čaj
  • kvety ľubovníka bodkovaného
  • ginko biloba

Náš tip:

Kvercetín sa ukázal v hojnom množstve v cibuli (predovšetkým v červenej), a to v tej najvrchnejšej časti. Preto, keď chystáte cibuľu do varenia, moc ju nešúpte. Podobne sú na tom jablká, kde sa kvercetín nachádza v najväčšom množstve v šupke.

Na drevenom stole sú položené žlté cibule s nožom a drevenou doskou na krájanie, ľudské ruky držia v popredí žltú cibuľu.

Treba mať na pamäti, že množstvo kvercetínu v potravinách je podmienené aj od toho, v akom prostredí boli pestované a uskladnené.

Zaujímavosť:

Kvercetín sa tepelnou úpravou alebo zmrazením neničí (jeho biologická aktivita je zachovaná aj po uvarení).

Kvercetínový šalát na záver

Inšpirujte sa zdravým kvercetínovým šalátom v recepte, ktorý si môžete pripraviť kedykoľvek, aj počas obdobia chrípok a prechladnutia. Podporíte tým svoju imunitu, pretože netreba zabúdať, že 70% z nej sa nachádza práve v črevách.

Budete potrebovať:

  • 2ks čakanky (celé listy)
  • 1ks červená cibuľa (nakrájaná na malé kúsky)
  • 20ks kapar
  • 1ks zrelé avokádo (nakrájané na malé kúsky)
  • 1pl olivového oleja (najlepšie lisovaného za studena)
  • soľ podľa chuti

Dobrú chuť.

V bielom tanieri na modrom obruse je naservírovaní zeleninový šalát s paradajkou, avokádom a fazuľou s hnedým chlebom

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6418071/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470739/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7227109/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26999194/