Prečo by ste mali užívať jablčný ocot?
Jablčný ocot môže byť pre organizmus veľmi nápomocný. Je však dôležité, aby bol nefiltrovaný, nepasterizovaný a vyrobený z čerstvých jabĺk v bio kvalite.
V tomto článku sa dozviete nie len to, ako sa jablčný ocot vyrába, ale aj to, aké prospešné látky obsahuje, aké má účinky, pri ktorých ochoreniach sa odporúča užívať a aké sú odporúčané dávky.
Ako sa vyrába jablčný ocot?
Jablčný ocot ľudia používajú už viac ako 400 rokov. Samotný ocot vynašli len náhodou. Šťastnou náhodou. Jedného dňa, keď pri výrobe lahodného alkoholického nápoja neustrážili fermentáciu hrozna, vzniklo namiesto jemného vína extrémne kyslé víno. Nebolo však vyhodené do koša, pretože si pri jeho ochutnávaní časom uvedomili, že prospieva ich zdraviu. A tak začali vznikať rôzne druhy octu. Napríklad aj jablčný, výnimočný tým, že je obohatený o pektín a má výrazné účinky na tráviaci trakt človeka.
Jeden z najkvalitnejších slovenských jablčných octov vyrába Sad Lívia v Kolíňanoch. Po správnosti by sa mal jablčný ocot vyrábať z čerstvých, červených jabĺk sladkej chuti. Sad Lívia vyrába ocot z vlastných jabĺk dopestovaných bez použitia pesticídov. Jablká pestujú v sadoch neďaleko Nitry. Jablčný ocot, ktorý sa v Sade Lívia vyrába sa ďalej nepasterizuje a nefiltruje. Je to čistý jablčný ocot so zachovaním všetkých účinných látok priaznivých pre zdravie.
Recept na výrobu jablčného octu
- 1 kg čerstvých jabĺk nastrúhaných na veľkom strúhadle spolu so šupkou a jadierkami.
- kvasnú nádobu – cca 4 litrový sklenený pohár, do ktorého vložíme postrúhané jablká a zalejeme ich kvasnou zálievkou.
- kvasnú zálievku vytvoríme zmiešaním cca 2.5 l studenej vody, 100 g hroznového cukru a postrúhanej chlebovej kôrky – cca 100 g.
- túto zmes necháme odstáť v tieni, pri izbovej teplote 10 dní a raz za deň ju premiešame. Následne ju na 10-ty deň precedíme.
- po precedení necháme budúci ocot zrieť ešte 40 dní v tme a v chlade. Na spodku by sa mala vytvoriť usadenina.
- jablčný ocot môžeme bez obáv konzumovať po dobu jedného roka.
Aké má jablčný ocot účinky na organizmus?
- Jablčný ocot je výnimočný tým, že obsahuje pektín a dokáže telo zbaviť mnohých toxických látok.
- V kombinácií so správnou stravou a dostatočným pohybom môže byť nápomocný aj pri chudnutí.
- Pri vonkajšom použití sťahuje opuchy, pomáha pri bolesti kĺbov, pri kožných ochoreniach a zabíja plesne.
Ako sme spomínali, dôležité je, aby bol jablčný ocot nepasterizovaný a najlepšie nefiltrovaný. Presne takýto živý ocot priamo zo slovenských bio sadov nájdete aj v našom eshope.
Aké prospešné látky obsahuje jablčný ocot?
Pektín – je formou vlákniny, ktorá je pre ľudské telo mimoriadne dôležitá. Zlepšuje trávenie, pomáha zbaviť sa nadbytočného cholesterolu a je potrebná pre rast črevného mikrobiómu, ktorý sa ňou živí
Polyfenoly – pomáhajú bojovať s voľnými radikálmi a majú významný účinok na činnosť srdca. Pri vonkajšom použití priaznivo pôsobia aj na pokožku.
Kyselina octová – odbúrava podkožný tuk a uvoľňuje cholesterol z ciev. Zlepšuje senzitivitu tela na inzulín. Prečisťuje močové cesty a obličky, čím urýchľuje vylučovanie nadbytočnej vody z tela a eliminuje zápaly.
Okrem toho obsahuje množstvo ďalších enzýmov, minerálov a vitamínov.
Jablčný ocot a ochorenia
Srdcovo-cievne ochorenia – znižuje vysoký krvný tlak a vysoký cholesterol, priaznivo pôsobí na činnosť srdca, vďaka polyfenolom.
Cukrovka – jablčný ocot znižuje rozklad sacharidov, čo znamená, že do krvi sa ich vyplaví menej ako zvyčajne. Tiež zlepšuje citlivosť na inzulín.
Pálenie záhy – ak je dôvodom pálenia záhy znížená tvorba žalúdočných štiav, pomôže vám jablčný ocot, pretože naštartuje ich produkciu.
Denná odporúčaná dávka jablčného octu
1 až 2 čajové lyžičky rozmiešané v 2 dcl vody. Ideálne je, piť ho každé ráno po dobu 2 mesiacov pravidelne a potom si dať 1 mesiac pauzu.
Jablčný ocot a chioská masticha
Ľudia trpiaci žalúdočnými problémami siahajú často po mastiche – unikátnej prírodnej živici z ostrova Chios. Masticha im pomáha zbaviť sa závažnejších problémov s tráviacim traktom ako sú žalúdočné vredy, či zápaly, ale aj pri akútnych tráviacich ťažkostiach, či paradentóze.
Aby masticha účinkovala, je nutné, aby bolo v organizme dostatok tráviacich enzýmov a žalúdočných štiav. Preto sa jej užívanie a účinky podporujú kombináciou s jablčným octom v bio kvalite. Toto kombo výrazne posilní schopnosť regenerácie, podporí trávenie a celkové zdravie organizmu. Za takúto, čo i len preventívnu kúru sa vám vaše telo odvďačí lepším fungovaním.