Ryža po kubánsky

5. októbra 2021 Mária Richtáriková Hlavné jedlá

Vyskúšajte tento exotický recept s vysokým obsahom vlákniny.

Ryža po kubansky

Ingrediencie:

  • ½ šálky (65 g) ryža natural
  • 3 dcl zeleninového vývaru (alebo bujón)
  • 1 lyžička sušenej cibule / ½ stredne veľkej cibule
  • 1 lyžička sušeného cesnaku / 1 strúčik cesnaku
  • ½ lyžičky kurkumy
  • ¼ lyžičky drvenej rímskej rasce
  • ⅛ lyžičky červenej papriky
  • štipka sušeného zázvoru
  • 250 g mrazeného hrášku
  • 1 plechovka čiernej/červenej fazule
  • 6 ks sušených rajčín
  • Limetka
  • Sezamový panenský olej

Postup

  1. Neuvarenú ryžu, zeleninový vývar a korenia dáme do hrnca a pomiešame.
  2. Hrniec prikryjeme a privedieme do varu.
  3. Keď zmes zovrie, stíšime a varíme prikryté na miernom ohni 45 min, kým sa ryža neuvarí a tekutina je vstrebaná. Necháme 10 minút odstáť.
  4. Vo zvlášť hrnci si uvaríme hrášok podľa inštrukcií na obale. 
  5. Prepláchneme fazuľu a zmiešame s hráškom, povaríme ešte 2 min, kým sa zmes zohreje. Hrášok s fazuľou zmiešame s uvarenou ryžou.
  6. Naservírujeme.
  7. Sušené rajčiny nakrájame na menšie kúsky a dozdobíme nimi každú porciu.
  8. Pridáme pár kvapiek limetky a lyžičku sezamového panenského oleja.
  9. Dobrú chuť.