Sladké drievko poteší chuťou, aj zdravím

4. októbra 2022 Zuzana Čorbová Témy o zdraví, Zaujímavosti

Veľa ľudí si spája sladké drievko s čiernymi žuvacími cukríkmi, ktoré sme poznali ako deti. Koreň tejto liečivej rastliny dokáže však viac, než len potešiť chuťové poháriky.

Korene sladkého drievka sú zviazané špagátom, vedľa nich je položená biela miska s práškom zo sladkého drievka.

Čo je sladké drievko a odkiaľ k nám prišlo

Botanický názov pre sladké drievko je Sladovka sladkoplodá (Glycyrrhiza glabra). A niet sa čo čudovať, pretože táto rastlina má 50 krát vyššiu prirodzenú sladkosť ako cukor. Vďaka sladkosti sa hojne využíva v cukrárstve (na výrobu pelendrekov a likérov), no nájdeme ju aj v kozmetike, či zubných pastách pre jeho antibakteriálne vlastnosti.

čierne pelendreky zo sladkého drievka

Sladké drievko, alebo aj lékorica dorastá do výšky jedného metra. Táto pomerne vysoká rastlina má rovnú, pevnú stonku a dlhé, husto rozvetvené korene. Atraktívne fialové alebo bledo modré kvety s papraďovitým lístim vytvárajú pôsobivý krík a pri troške trpezlivosti si sladké drievko môžete vypestovať aj na Slovensku.

Koreň sa zbiera na jeseň a suší sa pri teplote 30 °C. Následne sa naseká na malé kúsky a rozomelie. Pre potrebnú hustotu a čiernu farbu sa však musí ešte zomletá hmota variť.

ilustrovná rastlina sladkého drievka

Liek známy od staroveku

Pôvod sladkého drievka je v krajinách okolo Stredozemného mora a niektorých oblastí Ázie. 

Rimania ho vedeli použiť pri mnohých ochoreniach a hovorí sa že sladké drievko používali aj slávne historické osobnosti ako je Július Cézar, Alexander Veľký, či Napoleon Bonaparte.

Gréckym a rímskym vojakom boli vydávané tyčinky koreňa sladkého drievka na uhasenie smädu a zlepšenie výdrže, keď bolo nedostatok vody.

Starí Egypťania poznali magické účinky sladkého drievka a ctili si ho natoľko, že tonikum, ktoré z neho vyrobili ukladali do kanopských váz, aby ich mohlo sprevádzať do posmrtného života.

Zaujímavosť: Archeológovia našli vo veľkých množstvách koreň sladkého drievka zapečatený vo vnútri hrobky kráľa Tutanchamóna pravdepodobne preto, aby si mohol v posmrtnom živote uvariť „mai sus“, tradičný bylinný nápoj, ktorý sa v Egypte používa dodnes.

V prvom storočí nášho letopočtu grécky lekár Dioskorides používal sladké drievko na liečbu ľudí so žalúdočnými a črevnými vredmi (dnes je známe, že mnohé vredy spôsobuje Helicobacter pylori).

V starovekej Indii bolo sladké drievko používané ako afrodiziakum. Varilo sa v mlieku spoločne s cukrom, koreňom šachora s ďalším korením.

V našich končinách sa lekorica začala pestovať až v 16. storočí vďaka mníchom z benediktínskeho rádu.

na stole je položená biela keramická miska, okolo sú rôzne liečivé bylinky a, sviečka a odvary.

Čo by ste mali vedieť o sladkom drievku

Z histórie vieme, že sladké drievko je jednou z liečivých bylín, ktorej priaznivé účinky na ľudské zdravie sú známe už po celé stáročia.


Koreň sladkého drievka obsahuje viac ako 300 chemických zlúčenín a flavonoidov. Ukázalo sa, že má celý rad farmakologických vlastností:

  • demulgentné (zmierňujúce)
  • antimikrobiálne
  • hepatoprotektívne
  • protizápalové
  • protivredové účinky (zabraňuje tvorbe vredov, zároveň podporuje liečbu už vzniknutých vredov)

Ako užívať sladké drievko a jeho dávkovanie

Ak máte možnosť dostať sa ku koreňu sladkého drievka či už vypestovaním doma, alebo zakúpením, najjednoduchším spôsobom, ako využiť tento na pohľad vyzerajúci konárik je samotné žutie. Má sladkastú chuť, ale aj jemný nádych slanej príchute. Čím dlhšie koreň žujete, tým je sladkosť intenzívnejšia a koreň šťavnatejší. S domácim užívaním to však netreba preháňať, pretože nadmerné užívanie sladkého drievka môže spôsobiť viac škody ako osohu.

Výťažky sladkého drievka môžete nájsť aj v cukríkoch proti kašľu alebo v tekutej forme kloktadla, v žuvacích tabletách, či v rôznych bylinných zmesiach a práškoch. 

Náš tip: pripravte si liečivý čaj zo sladkého drievka.
Budete potrebovať: 

  • 2 čl sušeného koreňa sladkého drievka
  • 2,5 dc vody

Sladké drievko dajte do malého hrnca s 2,5 deci vody. Tento čaj priveďte do varu a na miernom ohni varte 12 – 15 minút. Potom čaj vypnite, sceďte a teplý vypite.

na bielom stole je položená biela keramická miska s koreňmi sladkého drievka a dva biele keramické poháre so žltým čajom pripraveným zo sladkého drievka.

Jednou z najunikátnejších vlastností sladkého drievka je jeho schopnosť zefektívniť bylinné receptúry, podobne ako keď do jedla pridáte štipku soli, aby ste získali tie najlepšie chute. Vďaka tejto kvalite sladké drievko zvyšuje silu synergie medzi rôznymi bylinkami a používa sa v mnohých klasických ajurvédskych receptúrach ako harmonizujúca bylina.

Nielen v ajurvéde, ale aj v našich končinách zmiešaním prášku zo sladkého drievka vykúzlite zdraviu prospešné veci. Napríklad kombináciou sladkého drievka so zázvorom podporíte dýchací systém a uľahčíte trávenie. Zázvor, lekorica a kardamóm sa používajú aj ako výborné tonikum na zuby.
Prášok zo sladkého drievka možno dokonca použiť lokálne na vytvorenie rozjasňujúcej pleťovej masky s použitím medu, ružovej vody a obyčajného jogurtu.

Pozor na vedľajšie účinky

Hoci obsahuje stovky rastlinných zlúčenín, najviac zastúpenou účinnou látkou koreňa sladkého drievka je glycyrrhizín. Je zodpovedný za sladkú chuť koreňa, ako aj za jeho antioxidačné, protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti. Avšak glycyrrhizín (triterpénový saponín) môže pri požití veľkého množstva vyvolať nežiaduce vedľajšie účinky, ktoré sú:

  • zvýšený krvný tlak
  • zadržiavanie vody v tele
  • zníženie draslíka
  • svalová únava
  • srdcová arytmia

Sladké drievko nie je vhodné užívať dlhšie ako 4 – 6 týždňov. Liečbu je potrebné  prerušiť aspoň na rovnako dlhé obdobie, alebo denné dávky znížiť na menej ako polovicu. 

Aby sa extrakt zo sladkého drievka mohol bezpečne užívať, na trhu dnes môžete nájsť sladké drievko vo forme DGL (deglycyrrhizované sladké drievko – zbavené zložky glycyrrhizín), ktorý nespôsobuje spomínané vedľajšie účinky a je obzvlášť vhodný na podporu zdravia žalúdka a tráviaceho traktu. 

Pri DGL forme netreba dávať pauzu – dlhodobé užívanie je bezpečné.

DGL – sladké drievko bez vedľajších účinkov

Ako sme spomínali, DGL je sladké drievko zbavené zložky glycyrrhizín, vďaka čomu pri dlhodobom užívaní nevznikajú nežiaduce vedľajšie účinky.

Forma sladkého drievka DGL pôsobí inak ako jeho koreň. DGL zvyšuje v tele tvorbu látok, ktoré pokrývajú sliznicu pažeráka i žalúdka a chráni ju pred leptavým účinkom žalúdočnej kyseliny. Pomáha pri poruchách trávenia, pri žalúdočných vredoch a pri zápaloch čriev. 

DGL stimuluje obranné mechanizmy, ktoré zabraňujú tvorbe vredov a stimuluje hojenie poškodených slizníc. Konkrétne DGL zvyšuje nasledovné:

  • prívod krvi do poškodenej sliznice
  • počet buniek produkujúcich hlien, ktorý chránia sliznice
  • množstvo hlienu, ktoré bunky produkujú
  • dĺžku života črevnej bunky

Podľa niektorých štúdií bolo DGL pri zmierňovaní príznakov vredovej choroby účinnejšie než bežne podávané lieky.

lekorica dgl - deglycyrrhizované sladké drievko - zbavené zložky glycyrrhizín v kapsuliach.

Účinky sladkého drievka

Na základe lekárskych výskumov môže byť sladké drievko nápomocné v týchto oblastiach:

1. Trávenie –  čaj z koreňa sladkého drievka môže byť chutným čajom, ktorý pomáha pri trávení, vďaka čomu je ideálnym nápojom po večeri, keď hľadáte niečo na upokojenie žalúdka a zahnanie chuti na sladké. Ukázalo sa, že sladké drievko pomáha zmierniť príznaky tráviacich problémov a podporuje dobré zažívacie zdravie.

Zaujímavosť: Štúdia z roku 2016 ukázala, že pridanie sladkého drievka do antibiotickej liečby Helicobacter pylori (baktérie, ktorá spôsobuje väčšinu žalúdočných vredov) bolo účinnejšie ako samotné antibiotiká.

2. Protizápalové vlastnosti – štúdie ukázali, že koreň sladkého drievka môže pomôcť znížiť zápal.

3. Chrípka a prechladnutie – sladké drievko sa používa v čínskej bylinnej medicíne po stáročia a ukázalo sa, že má silné účinky v boji proti prechladnutiu. Spomínané  antivírusové a antimikrobiálne vlastnosti môžu pomôcť upokojiť príznaky prechladnutia a predchádzať ďalším ochoreniam tým, že podporujú funkciu imunitného systému (zvyšujú antioxidanty v tele).

4. Zdravá ústna dutina – protizápalové, antiadhézne a antimikrobiálne vlastnosti koreňa sladkého drievka môžu pomôcť zlepšiť ústnu hygienu a preukázať priaznivé účinky proti problémom, ako sú upchaté dutiny a zápal ďasien. Štúdie ukazujú, že dve zlúčeniny zo sladkého drievka, licoricidín a licorisoflavan A, zabíjajú 2 hlavné typy baktérií spôsobujúcich zubný kaz a 3 typy baktérií, ktoré sú zdrojmi ochorenia ďasien.

5. Zdravá pokožka – mnoho zlúčenín v koreni sladkého drievka môže pomôcť znížiť zápal kože a iných častí tela. Tieto zlúčeniny môžu pomôcť pri liečbe niekoľkých kožných ochorení, napríklad dokážu zmierniť symptómy spojené s ekzémom a psoriázou.

starší muž v modrej košeli stojí so ženou v bielom tričku v prírode, ukazujú, že sú silní a zdraví napnutím bicepsu a usmievajú sa.

Rada na záver

Koreň sladkého drievka je klasifikovaný ako doplnok stravy. Z tohto dôvodu sa od produktov z koreňa sladkého drievka nevyžaduje prísne testovanie, ktoré podstupujú farmaceutické lieky. To znamená, že kvalita sa môže značne líšiť od jednej značky k druhej. Aby ste zaistili kvalitu a bezpečnosť, kupujte iba značky, ktoré sú certifikované.

Kupujte len doplnky, ktoré uvádzajú množstvo glycyrizínu na etikete produktu. Pri žalúdočných ochoreniach zvolte radšej sladké drievko vo forme DGL (deglycyrrhizované sladké drievko – zbavené zložky glycyrrhizín), zabránite tak neželaným vedľajším účinkom. Ak si kúpite sušený koreň sladkého drievka, vždy, keď je to možné, vyberte produkt, ktorý bol certifikovaný ako organický.

Odporúčaný produkt s DGL

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7348626/

https://www.healthline.com/nutrition/licorice-root#uses