Tekvicové rizoto

12. novembra 2021 Mária Richtáriková Hlavné jedlá, Nezaradené, Recepty

Hokaido je jedna z najúžašnejších zelenín a na jeseň by ste si jej mali dopriať bohato. Obsahuje nielen veľa vlákniny, ale aj všetky potrebné vitamíny pre váš organizmus. A tá chuť! Ak máte hokaido radi a zvyknutí ste variť z nej len polievku, prinášame pre vás nový nápad.

Tekvicové vegan rizoto

Ingrediencie:

  • 1 kg hokkaido tekvice
  • olivový olej
  • 1 PL masla + viac na konečné dochutenie
  • 2 listy šalvie
  • 1 ks bielej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • 250 g arborio ryže alebo inej ryže na rizoto
  • 100 ml bieleho vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • ¼ ČL muškátového oriešku
  • čierne korenie
  • ½ citróna
  • tekvicové semienka
  • bazalkové listy alebo šalvia

Postup:

  1. Tekvicu rozkrojíme a vyberieme jadierka. Polovicu, asi 450 g, nakrájame na kocky a dáme do menšieho hrnca s pokrievkou. Pridáme trochu olivového oleja a pod pokrievkou necháme tekvicu, za občasného miešania, zmäknúť. Zaberie to asi 15 minút. Následne kocky rozmixujeme na hladké pyré.
  2. Druhú polovicu tekvice nakrájame na podkovičky. Podkovičky jemne potrieme olejom, posolíme, poprášime čiernym korením a dáme piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov asi na 30-40 minút.
  3. Medzitým začneme s prípravou rizota. V hrnci zohrejeme zeleninový vývar a pripravíme všetky ostatné suroviny. V panvici zohrejeme 1 PL olivového oleja a 1 PL masla. Na strednom ohni dozlata opečieme bielu cibuľku (zaberie to asi 10 minút). Pridáme dva čerstvé lístky šalvie, ktoré pár minút necháme opekať (kým stmavnú a sú chrumkavé). Krásne dochutia maslo. Po opražení cibule a šalvie pridáme nastrúhaný cesnak. Listy šalvie vyberieme a pridáme sušený tymián a arborio ryžu. Všetko spolu krátko opečieme, kým nezačne ryža priesvitnieť. 
  4. V tom momente môžeme pridať tekvicové pyré a podliať všetko bielym vínom. Ak víno nepoužijete, môžete rizoto začať podlievať po naberačkách vývarom. Vždy, keď ryža tekutinu vpije, pridáme naberačkou novú dávku vývaru z hrnca a premiešame. Vývar miešame tak raz za minútu. Miešanie a podlievanie pokračuje, kým ryža nenaberie objem (je akurát jemná na jedenie a neminie sa vývar). Ryža by mala byť al dente. Počas varenia omáčku ochutnáme, pridáme muškátový oriešok, čierne korenie, prípadne soľ. Môžeme pridať aj šťavu z polovice citróna a trochu masla na záver na zakrémovanie. Rizoto by malo byť tekuté a rozlievať sa po tanieri.
  5. Keď je rizoto hotové, pridáme upečenú zeleninu. Podkovičky tekvice nakrájame na menšie kúsky a zamiešame do rizota. Podávame ho s tekvicovými semienkami a bylinkami.

Dobrú chuť!

Recept inšpirovaný: https://www.dcerka.sk/vegan-tekvicove-rizoto-s-udenym-tofu/