Tekvicové rizoto
Hokaido je jedna z najúžašnejších zelenín a na jeseň by ste si jej mali dopriať bohato. Obsahuje nielen veľa vlákniny, ale aj všetky potrebné vitamíny pre váš organizmus. A tá chuť! Ak máte hokaido radi a zvyknutí ste variť z nej len polievku, prinášame pre vás nový nápad.
Ingrediencie:
- 1 kg hokkaido tekvice
- olivový olej
- 1 PL masla + viac na konečné dochutenie
- 2 listy šalvie
- 1 ks bielej cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL sušeného tymianu
- 250 g arborio ryže alebo inej ryže na rizoto
- 100 ml bieleho vína
- 1 l zeleninového vývaru
- ¼ ČL muškátového oriešku
- čierne korenie
- ½ citróna
- tekvicové semienka
- bazalkové listy alebo šalvia
Postup:
- Tekvicu rozkrojíme a vyberieme jadierka. Polovicu, asi 450 g, nakrájame na kocky a dáme do menšieho hrnca s pokrievkou. Pridáme trochu olivového oleja a pod pokrievkou necháme tekvicu, za občasného miešania, zmäknúť. Zaberie to asi 15 minút. Následne kocky rozmixujeme na hladké pyré.
- Druhú polovicu tekvice nakrájame na podkovičky. Podkovičky jemne potrieme olejom, posolíme, poprášime čiernym korením a dáme piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov asi na 30-40 minút.
- Medzitým začneme s prípravou rizota. V hrnci zohrejeme zeleninový vývar a pripravíme všetky ostatné suroviny. V panvici zohrejeme 1 PL olivového oleja a 1 PL masla. Na strednom ohni dozlata opečieme bielu cibuľku (zaberie to asi 10 minút). Pridáme dva čerstvé lístky šalvie, ktoré pár minút necháme opekať (kým stmavnú a sú chrumkavé). Krásne dochutia maslo. Po opražení cibule a šalvie pridáme nastrúhaný cesnak. Listy šalvie vyberieme a pridáme sušený tymián a arborio ryžu. Všetko spolu krátko opečieme, kým nezačne ryža priesvitnieť.
- V tom momente môžeme pridať tekvicové pyré a podliať všetko bielym vínom. Ak víno nepoužijete, môžete rizoto začať podlievať po naberačkách vývarom. Vždy, keď ryža tekutinu vpije, pridáme naberačkou novú dávku vývaru z hrnca a premiešame. Vývar miešame tak raz za minútu. Miešanie a podlievanie pokračuje, kým ryža nenaberie objem (je akurát jemná na jedenie a neminie sa vývar). Ryža by mala byť al dente. Počas varenia omáčku ochutnáme, pridáme muškátový oriešok, čierne korenie, prípadne soľ. Môžeme pridať aj šťavu z polovice citróna a trochu masla na záver na zakrémovanie. Rizoto by malo byť tekuté a rozlievať sa po tanieri.
- Keď je rizoto hotové, pridáme upečenú zeleninu. Podkovičky tekvice nakrájame na menšie kúsky a zamiešame do rizota. Podávame ho s tekvicovými semienkami a bylinkami.
Dobrú chuť!
Recept inšpirovaný: https://www.dcerka.sk/vegan-tekvicove-rizoto-s-udenym-tofu/
Zdieľajte článok