Bolesť brucha je jednou z najčastejších bolestí s ktorou sa vo svojom živote stretávame. Môže mať veľmi veľa príčin – od reakcie na jedlo, či na stres, až po signalizovanie vážnejších ochorení ako je alergia na niektoré potraviny, zápal žalúdka a podobne.

Odhaliť príčinu bolesti brucha nie je vždy na prvý pohľad možné. Bolesť brucha môžu sprevádzať aj sprievodné prejavy ako sú hnačky, pálenie záhy, kŕče alebo plynatosť.

Väčšinu dôvodov bolestí brucha sme zhrnuli vo veľkom článku o príčinách bolesti brucha.

 

V tomto príspevku by sme sa chceli venovať špecificky tým bolestiam brucha, ktoré prichádzajú po jedle.

bolest-brucha-po-jedlev

 

Dôvodov na bolesti žalúdka, ktoré sa objavujú hlavne po jedle môže byť tiež niekoľko.

 

Niekedy je bolesť žalúdka reakciou na zjedenú potravu a na niektorú jej zložku, častým dôvodom bolesti brucha po jedle – hlavne ak je táto bolesť jednorázová – je prejedanie. Konzumácia veľkého množstva jedla v krátkom intervale zaťaží žalúdok natoľko, že ju nie je schopný stráviť a svoju preťaženosť hlási bolesťou. Táto bolesť zvykne pominúť, keď si oddýchneme, prípadne urýchlime trávenie napríklad probiotikami.

 

Ak sa vám bolesť po jedle objavuje iba po špecifickom jedle, dôvodom môže byť intolerancia na niektorú z jeho zložiek. Často sa vďaka takýmto príznakom odhalí celiakia – alergia na lepok, laktózová intolerancia („alergia na mlieko“) alebo histamínová intolerancia. Skúste si preto odsledovať, či sa vám bolesť neobjavuje hlavne po konzumácii mliečnych produktov, či zvýšenej konzumácii lepku (vo forme napríklad pečiva, pizze a podobne…)

Alergia na lepok

Alergia na lepok sa okrem bolesti prejavuje aj hnačkami s kyslým zápachom, stolica je často svetlej farby. Ľudia s alergiou na lepok bývajú slabí, malátni, u detí je často prítomná aj podvýživa alebo oneskorený rast. Celiakia sa prejavuje aj zlou vstrebateľnosťou živín –  hlavne vitamínov skupiny B, železa. Objaviť sa môžu aj zmeny na psychike (mrzutosť, depresívne stavy, nepokoj), alebo na koži (suchá, podráždená pokožka, lámavé nechty).

 

Bolesti brucha u celiatikov zvyčajne úplne ustanú dodržiavaním bezlepkovej diéty.

 

Laktózová intolerancia

Neprimeraná reakcia na mliečnu bielkovinu nastáva zväčša 30 minút až 2 hodiny po konzumácii jedla s mliečnou zložkou. Prejavuje sa kolikovými bolesťami v bruchu, kŕčami, prelievaním obsahu brucha, škvŕkaním v bruchu, zvýšenou plynatosťou a hnačkou. U alergikov na laktózu sa môže objaviť aj pálenie záhy.

Laktózová intolerancia nemusí byť len vrodená, môže vznikať aj počas života – vo vyššom veku klesá množstvo enzýmu laktáza, ktorý štiepi mliečnu bielkovinu. Vyliečenie tejto intolerancie nie je možné. Je však možné dlhodobo nemať žiadne príznaky ochorenia dodržiavaním diéty s vylúčením mliečnych produktov. Na trhu je možné dostať aj lieky na podporu tvorby enzýmu laktáza, ktoré alergici užívajú v čase, kedy sa potrebujú pripraviť na to, že budú konzumovať jedlo s mliečnou zložkou a nevedia sa tomu vyhnúť.

 

Histamínová intolerancia

 

Táto potravinová alergia je veľmi špecifická a má aj špecifické prejavy, ktoré sa ťažko klasifikujú. Dá sa povedať, že histamínová intolerancia sa u každého, kto ňou trpí, môže prejavovať inak. Niektorí pacienti opisujú po konzumácii niektorého typu jedál hlavne vonkajšie prejavy (opuchy sliznice, svrbenie pier, ťažkosti s dýchaním, bolesti hlavy, zmeny krvného tlaku).

U iných sa HIT (DAO) prejavuje tráviacimi ťažkosťami, napríklad bolesťou brucha po konzumácii niektorého jedla, hnačkami a podobne.

Medzi najčastejšie spúšťače a potraviny, na ktoré sú ľudia s histamínovou intoleranciou citliví, patria: jedlá s obsahom paradajok, kapusty, ryby, syry, údeniny, tekvica, čokoláda a kakao, alkohol a mliečne výrobky.

Dodržiavanie histamínovej diéty je základom pre každého, komu bola diagnostikovaná HIT. Diéta pre histaminika vylučuje konzumáciu všetkých jedál, ktoré mu škodia. Zoznam potravín v histamínovej diéte môže byť individuálny. To, čo je zlé tolerované u jedného, môže byť v poriadku pre niekoho iného.

Preto kým si nastavíte správny jedálniček, je vhodné skúšať a postupne zavádzať jednotlivé zložky potravy, aby ste si odsledovali reakciu vášho tela.

Ak vás brucho bolí hlavne po jedle, môže to byť signál aj týchto ochorení:

 

Žalúdočné vredy

Bolesti bruchaPacienti so žalúdočnými vredmi často opisujú bolesť po jedle v týchto miestach: medzi rebrami, v strednej časti brucha. Bolesť sa objaví častejšie a výraznejšie, ak pacient zje niečo korenisté, pikantné alebo vyprážané. Paradoxne, po mliečnych výrobkoch táto bolesť ustupuje. To platí hlavne pre vredy v žalúdku.

Ak máte dvanástnikové vredy, bolesť zvykne prejsť po tom, ako sa najete a naopak pri žalúdočných vredoch – bolesť prichádza bezprostredne po jedle.

 

Ak je toto aj váš prípad a spoznávate sa v tomto popise, mali by ste sa dať otestovať na prítomnosť helikobakter pylori.

 

Táto nenápadná baktéria je vo viac ako 90% prípadoch zodpovedná za vznik vredových ochorení – žalúdočných a dvanástnikových vredov. Helikobakter pylori sa dá spoľahlivo vyliečiť – vybrať si môžete z prírodných možností liečby, alebo liečbu antibiotikami.

Po preliečení helikobaktera sa vredové ochorenie zmierni a pri dobrej životospráve sa vredy zvyknú postupne zahojiť.

 

 

Chorý žlčník

 

Úlohou žlčníka je hromadiť žlč, ktorá rozkladá tuky. Ak je táto funkcia z nejakého dôvodu porušená, človeku sa objavujú bolesti a to hlavne po mastnom jedle. Bolesti sú silné, kolikovité a veľmi ťažko sa znášajú. Pri ochoreniach žlčníka sa bolesť objavuje aj niekoľko hodín po jedle.

 

Pankreas

Silné bolesti v okolí pupka, ktoré vystreľujú hore do oblasti brucha a prichádzajú veľmi rýchlo po jedle odkazujú na zlú funkčnosť pankreasu.

 

Pozor na signály zápalu pankreasu!

Ak sa vám stáva, že máte bolesti po zjedení niečoho mastného alebo po alkohole a tento príznak sa opakuje pravidelne, môžu to byť prvé signály chorého pankreasu. Postupne sa k nim môže pridať vracanie, chudnutie a riedka stolica. Vtedy je čas navštíviť lekára – vaše telo vám môže dávať najavo zápal pankreasu – pankreatitídu. Pri zápale pankreasu sa hromadia tráviace šťavy, ktoré nedokážu odtekať ďalej – do tenkého čreva a začnú rozožierať samotný pankreas. V ťažkých prípadoch môže toto trvať len niekoľko hodín do odumretia pankreasu, preto to netreba podceňovať.

 

Čo mám robiť, ak ma po jedle bolí brucho?

V tomto článku sme načrtli najčastejšie príčiny bolestí brucha po jedle. Sledujte svoje telo, kedy najviac reaguje bolesťou – či je to po konkrétnom jedle, alebo sa bolesť objavuje v určitých presných intervaloch. Tiež sledujte, či vás bolí brucho v oblasti žalúdka (medzi rebrami v hornej časti brucha), alebo kŕče pociťujete v iných častiach tela.

 

Na akútnu pomoc pri bolestiach brucha dobre pomôžu probiotiká, napríklad Saccharomyces boulardii.

Vhodné je trávenie podporiť psylliom – rozpustná vláknina, ktorá dokáže pomôcť metabolizmu v čase, kedy sa žalúdok trápi napríklad s nadmernou konzumáciou jedla, či alkoholu.

 

Ak je bolesť brucha po jedle u vás pravidelnou záležitosťou, radšej sa obráťte na lekára pre presnejšiu diagnostiku.

2x masticha Active + jablcny ocot zadarmo

Masticha Active s jablčným octom

Balíček produktov vytvorený s cieľom podporiť trávenie. Jablčný ocot podporuje tvorbu tráviacich enzýmov, dopĺňa niektoré vitamíny a minerály a celkovo zlepšuje imunitu a trávenie. 

Dostanete ho ako darček.

Chioská masticha v produkte Masticha Active podporuje správnu činnosť tráviaceho traktu. S obsahom dvoch aktívnych kultúr – Saccharomyces Boulardii a L.reuteri DSM17648.

0