Vegan hubové rizoto
Lahodná chuť čerstvo nazbieraných hríbov v tomto rizote vám zaručene bude pripomínať vôňu lesa. Vyskúšajte rizoto na vegánsky spôsob.
Lesné huby a zdravie
K jeseni neodmysliteľne patria huby. Pokiaľ patríte k vášnivým hubárom, istotne ste navštívili les najmä v súvislosti s touto pochúťkou. V tomto období môžete nájsť rôzne druhy húb, ktoré vás môžu jednak zasýtiť, ako aj príjemne obohatiť na zdraví.
Už mnoho rokov sa používajú pre svoju jedinečnú schopnosť dodávať chuť v mnohých kuchyniach rôznych kultúr. Aj keď v skutočnosti ide o huby, na účely varenia sa huby zaraďujú do kategórie zeleniny.
Huby môžete nájsť v mnohých rôznych tvaroch, veľkostiach a farbách. Sú chutné a poskytujú mnohé zdravotné výhody. Neobsahujú tuky, majú nízky obsah sodíka, nízky obsah kalórií a sú bez cholesterolu. Obsahujú tiež vlákninu, vitamíny a minerály, vitamín D, meď, vitamíny skupiny B a betaglukány.
Výživové výhody sa líšia v závislosti od typu húb.
Ingrediencie
- 1ks červená cibuľa
- 1 miska očistených a nakrájaných lesných hríbov
- olivový olej
- 1 miska ryže
- 200 ml rastlinná smotana
- soľ / korenie podľa chuti / rasca mletá
- voda / zeleninový vývar na podlievanie (nemusí byť ak huby pustia veľa šťavy)
Postup
- Ako prvé si opláchneme a uvaríme ryžu. Hrniec dáme bokom a venujeme sa príprave hríbov.
- Červenú cibuľu nakrájame na kocky, orestujeme na olivovom oleji. Huby si očistíme nakrájame na drobné kúsky. Pridáme rascu, soľ a čierne korenie. Poriadne premiešame a necháme zakryté dusiť do mäkka.
- Keď sú huby udusené, pridáme smotanu, premiešame a do hotovej zmesi pridávame uvarenú ryžu za stáleho miešanie, kým nedostaneme krémovú konzistenciu. Ihneď podávame, aby sa zachovala vláčnosť.
Dobrú chuť.
Zdroje: