Žihľava – zelená kráľovná bylín
Kontakt s listami tejto zelenej rastlinky býva nepríjemný, na koži nás pri dotyku doslova popáli. Napriek tomu by sme sa jej nemali vyhýbať, pretože v sebe ukrýva nesmierne liečivú silu o ktorej si povieme viac v nasledujúcom príspevku.
Z histórie o žihľave
Matka príroda je všemocná a ponúka nám svoju silu aj v podobe liečivých bylín. Naši predkovia to vedeli. Preto bolo bylinkárstvo v našej histórii veľmi rozšírené, ľudia sa častokrát rastlinami živili. Poznali ich moc a využitie v kuchyni, dokonca vedeli s nimi liečiť rôzne choroby.
Obľúbenou rastlinou v ľudovom liečiteľstve už v staroveku bola práve pŕhľava dvojdomá (po latinsky Urtica dioica L., urens – pálivá, dioica – dvojdomá).
Rimania verili, že šľahaním sa žihľavou po bolestivých kĺboch vyliečia reumu. Gazdovia ju zvykli pridávať do jedla pre dobytok, malo to odohnať zlých duchov (robí sa to dodnes, že domáci chovatelia bežne miešajú žihľavu s otrubami ako potravu pre husi a kačky). Aby sa chránila úroda pred škodcami a hmyzom, pŕhľava sa zakopávala na rohoch rolí.
Zaujímavosť: lykové vlákna žihľavy sú dlhé od 50 do 70 milimetrov a patria medzi najdlhšie. Preto sa tieto vlákna v 18. storočí používali na výrobu priadze, z ktorej sa priadli tkaniny a následne sa použili na výrobu odevov. Odolnosť tkaniny dokonca predbehla aj často používané konope, na dotyk bola jemnejšia ako bavlna a dôležité bolo, že hriala viac ako vlna.
Žihľava v lunárnom kalendári
Mesiac ovplyvňuje náš každodenný život rovnako, ako každodenne vyvoláva morský príliv a odliv. O zbere liečivých rastlín za splnu mesiaca vedeli aj naši predkovia, majú totiž v tom čase najsilnejšie účinky. Táto vedomosť funguje dodnes a hlavne na dedinách “babky bylinkárky” vyhľadávajú liečivé rastlinky práve počas splnu.
Jar je podľa mesačného cyklu symbolicky považovaná za zrod nového života, alebo začiatok novej etapy. Preto sa práve na jar doporučujú rôzne očistné kúry, aby sa telo zbavilo škodlivín, naštartoval sa prirodzený proces liečenia a naša imunita zosilnela. Pŕhľava dvojdomá sa práve preto spája s týmto ročným obdobím.
Na jar je veľmi dôležitý prvok vody a preto sa doporučuje v prvom rade žihľavový čaj ako jedna z očistných kúr, kedy jeho pitie podporuje detoxikáciu tela a pomáha aj proti obávanej jarnej únave.
Zber a výskyt
Pŕhľavu, okrem zberu za splnu je najlepšie hľadať v období od začiatku apríla do konca mája v čase kvitnutia. Zriedkavejšie sa zbiera koreň, ale to až v období jesene. Príliš vysoké a hrubé rastliny sa nezbierajú. Listy sa odporúča zbierať poobede, nie ráno, kvôli obsahu niektorých látok.
Nájdeme ju na lúkach, poliach, pri cestách a vodných tokoch a keďže sa jedná o silnú rastlinu, objavíme ju aj v škárach múroch či puklinách chodníkov, menej kosených trávnatých porastoch a celkovo na neprístupných miestach.
Pre najlepšie uskladnenie je dobre žihľavu spracovať “rýchlym” sušením (umelým teplom do 60 stupňov Celzia). Lístky by si mali zachovať pôvodnú tmavozelenú farbu bez zápachu.
Pŕhľava dvojdomá je neprávom kategorizovaná ako burina. Pravdou však je, že je to mocná rastlina s množstvom cenných liečivých a výživných látok a budete prekvapení, kde všade sa žihľava dá využiť.
Účinky pŕhľavy dvojdomej
Za dôležitú zmienku o žihľave stojí jej dietetická hodnota. Každá časť tejto rastlinky sa vyznačuje určitou hodnotou:
1. Listy obsahujú množstvo chlorofylu, minerálnych látok a vitamínov, ako sú:
- vápnik
- fosfor
- magnézium
- železo
- vitamín B12
- vitamín K
- vitamín C
- karotén
- organické kyseliny
- silicu
- triesloviny
2. V chĺpkoch, s ktorými nás páli koža pri kontakte sa nachádza neprchavý živicový sekrét s kyselinou mravčou a kremičitou, histamín a acetylcholín – “pŕhlivé” látky s významnou úlohou v obehovej a tráviacej sústave ako nosiče nervových impulzov.
Vnútorné použitie žihľavy
Žihľavový čaj zo sušených lístkov má priaznivé účinky pre celý organizmus:
- je vhodné ho piť pri nedostatku vitamínov, minerálov a pri nadmernom fyzickom a psychickom zaťažení
- pomáha pri rekonvalescencii a trávení
- podporuje látkovú premenu a činnosť žliaz s vnútornou a vonkajšou sekréciou
- pôsobí močopudne a liečivo pri reumatických ťažkostiach
- znižuje hladinu cukru v krvi a podporuje jej tvorbu
Opatrne však s dlhotrvajúcim pitím pŕhľavového čaju. Nedoporučuje sa ho užívať súvislé dlhšie ako dva – tri týždne.
Výskumy potvrdzujú že pŕhľava dvojdomá má schopnosť stíšiť zápalové procesy, ktoré spôsobujú príznaky alergickej nádchy.
Prírodný produkt HERB ALERG, ktorého súčasťou je aj žihľava, je komplex prírodných antioxidantov s protizápalovým pôsobením, ktoré výrazne zmierňujú alergické prejavy a podporujú správnu reakciu imunitného systému.
Vonkajšie použitie žihľavy
Ak budete používať pŕhľavu ako Rimania v staroveku, to znamená šľahanie čerstvou vňaťou, podporíte slabý krvný obeh, telo sa krásne prekrví a uľavíte boľavému telu od reumy a artrózy. Trápenie s nočnými bolesťami, kŕčami a únavou nôh sa ľahko zbavíte prešľapovaním zo studenej vody do horúceho žihľavového kúpeľa.
Proti vypadávaniu vlasov je výborný odvar z hrsti žihľavových koreňov, ktoré povaríme v 0,5l kvalitného vínneho octu približne 10 minút. Necháme vychladnúť a zmes precedíme. Vtierame do vlasovej pokožky raz za deň, najlepšie na noc.
Vedeli ste, že…
keď nemáme po ruke lekárničku, menšiu krvácajúcu ranu na koži môžeme ošetriť žihľavou? Obetovať musíme iba plátenú vreckovku, do ktorej zabalíme vňať žihľavy a poriadne ju roztlčieme kameňom. Kašu zo žihľavy priložíme na ranu a zaviažeme. Krvácanie sa čoskoro zastaví.
Recept na žihľavový prívarok
Pŕhľava sa v kuchyni tradične upravuje ako špenát, pridáva sa do polievok, alebo šalátov.
Na prívarok budeme potrebovať:
- čerstvé výhonky žihľavy 800g
- cesnak 3 strúčiky
- smotana alebo mlieko (vo vegánskej verzii môžete použiť rastlinné) 150ml
- voda 200ml
- soľ podľa chuti
Postup: žihľavu poriadne umyjeme a uvaríme v slanej vode približne 10 minút. Potom ju rozmixujeme tyčovým mixérom a pridáme smotanu a pretlačený cesnak. Spolu ešte niekoľko minút povaríme a žihľavový “špenát” je hotový.
Dobrú chuť.
V ktorom produkte nájdem žihľavu?
Zdroje: