Krupoto s fazuľou edamame
Nahraďte ryžu jačmennými krúpami, pridajte strukovinu edamame a chutná obmena klasického rizota je na svete.
Edamame – rastlinný zdroj bielkovín
Viete, prečo by ste mali siahnuť po mladých sójových bôboch edamame?
V japončine “eda” znamenajú stonky a “mame” je fazuľa. V Japonsku sa konzumuje edamame už odpradávna, avšak za posledné roky sa tieto mladé sójové bôby tešia obľube po celom svete.
Edamame sú jedlé mladé sójové bôby, ktoré sa zbierajú ešte pred dozretím. Majú nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny a sú výborným zdrojom rastlinných bielkovín. Poskytujú všetky esenciálne aminokyseliny potrebné pre telo. Sú skvelou alternatívou k živočíšnym bielkovinám, ak uprednostňujete rastlinnú stravu.
Edamame je tiež bohaté na niekoľko vitamínov a minerálov, najmä na vitamín K a folát. Dostatočný príjem folátu je obzvlášť dôležitý pre tehotné ženy a malé deti, pretože je zodpovedný za tvorbu červených krviniek a zdravie mozgu.
Ingrediencie
- miska jačmenných krúp
- miska mrazených edamame
- 1ks červená cibuľa
- olivový olej
- 1ks menšia cuketa
- 180g tofu údené
- soľ/korenie/lahôdkové sušené droždie
- varená cvikla (nemusí byť)
Postup
- Jačmenné krúpy si na noc namočíme. Na druhý deň ich prepláchneme v čistej vode a v osolenej vode uvaríme do mäkka.
- Cibuľu očistíme, orestujeme na olivovom oleji. Pridáme nakrájanú cuketu, údené tofu a dusíme cca 15 minút, kým cuketa nezmäkne. Môžeme podliať trochou vody alebo zeleninovým vývarom.
- Mrazené edamame nasypeme do misky a zalejeme vriacou vodou, necháme chvíľu odpočívať.
- K zeleninovej zmesi pridáme uvarené krúpy, precedené edamame, osolíme a okoreníme podľa chuti. Všetko poriadne premiešame a posypeme lahôdkovým sušeným droždím. Ozdobiť môžeme varenou cviklou ktorá sa ku krupotu chuťovo veľmi hodí.
Dobrú chuť.
Zdroje: