Ako sa zbaviť závislosti na kofeíne a refluxu z kávy?
Je pre vás ranná káva samozrejmosťou, ale po jej vypití ľutuje, že ste si ju vôbec dali? Áno, reflux je otravná vec a práve ranný kávový rituál ju môže spôsobiť. V nasledujúcom článku vám ukážeme, ako sa zbaviť závislosti na kofeíne a refluxu z kávy.
Vedeli ste, že…?
Kávové šupky sú vzácne a z krajín, kde sa pestuje káva, sa vyvážajú len v obmedzenom množstve? Farmári ich používajú ako ekologické hnojivo a krmivo pre dobytok. Z usušených kávových šupiek sa dokonca pripravuje aj múka, z ktorej sa pečie bezlepkové pečivo.
Poďme sa ale bližšie pozrieť na to, ako môže kofeín ovplyvniť pálenie záhy, či reflux.
Kofeín – áno, či nie?
Káva je prírodný stimulant používaný miliónmi ľudí po celom svete. Funguje tak, že stimuluje mozog a centrálny nervový systém, pomáha zostať v strehu a predchádzať únave. Kofeínový nával energie a osvieženie nám zlepšuje náladu. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa káva považuje za návykovú látku. Okrem kávy sa kofeín nachádza aj v iných potravinách, ako je napríklad: čaj, energetické a kolové nápoje, čokoláda, dokonca aj vo výživových doplnkoch a liekoch.
Zaujímavosť: Najstaršia a asi aj najznámejšia historka o objavení kávy siaha až do 9 storočia, kedy si pastier kôz na etiopských pastvinách všimol nezvyčajnú čulosť a aktivitu kôz, keď požierali bobule istého kríka (kávovníka).
Kofeín je purínový alkaloid, ktorý sa okrem kávovníku vyskytuje aj v rastlinách ako sú čajovník, cesmína paraguajská a paulínia nápojová (guarana). Kofeín sa absorbuje do organizmu približne do 45 minút po konzumácií a opúšťa telo po 5 až 6 hodinách.
Ľudia si často pri pravidelnom užívaní vyvinú „toleranciu na kofeín“, čo môže znížiť jeho stimulačné účinky, pokiaľ nekonzumujú väčšie množstvo. Pri náhlom vysadení všetkého kofeínu často nasledujú abstinenčné príznaky, ako je podráždenosť, bolesť hlavy, nepokoj, depresívna nálada a únava. Príznaky sú najsilnejšie v priebehu niekoľkých dní po vysadení kofeínu, ale majú tendenciu ustupovať približne po jednom týždni. Postupné znižovanie množstva kofeínu môže pomôcť znížiť vedľajšie účinky.
Tak ako pri iných veciach, aj pri kofeíne platí všetko s mierou. Avšak každý z nás má hranicu niekde inde. Niekomu 5 šálok kávy denne neurobí nič, no iný by už cítil vedľajšie účinky, ako je búšenie srdca a trasenie rúk, nervozita, potenie, bolesť hlavy, nevoľnosť a najčastejšie nespavosť.
Kofeín zvyšuje krvný tlak a môže viesť k páleniu záhy a refluxu.
Káva a reflux
Káva sa veľmi často ocitne “pod paľbou”, keď začneme hovoriť o žalúdočnej kyseline. Obviňujeme ju, že spôsobuje kyslý reflux, či pálenie záhy, nadúvanie a žalúdočnú nevoľnosť.
Je však ranná káva naozaj za to zodpovedná?
Za normálnych okolností prechádza potrava z hltana do žalúdka jednosmerne, čomu napomáhajú viaceré protirefluxné mechanizmy.
Väčšina refluxu kyseliny je spustená nedostatočnou tvorbou kyseliny, nie jej nadbytkom. Keď sú žalúdočné kyseliny príliš slabé, nastávajú tráviace ťažkosti a potrava stagnuje. Jedlo, ktoré leží príliš dlho v žalúdku, má tendenciu vracať sa späť.
U niektorých ľudí môže káva zhoršiť reflux kyseliny, pretože vyvoláva zvýšenú produkciu žalúdočnej kyseliny. Zaujímavosťou však je, že žiadne štúdie doposiaľ nenašli súvislosť medzi pitím kávy a gastrointestinálnymi problémami.
Veľmi záleží na tom, ako vaše telo reaguje na kyslé potraviny. Akékoľvek jedlo s pH nižším ako sedem sa považuje za kyslé a to môže vyvolať reflux kyseliny.
Väčšina odrôd kávy má úroveň pH niekde medzi 4.85 až 5.10. Kyslý reflux je diagnostikovateľný stav (gastroezofageálna refluxná choroba alebo GERD), ktorý nemôže byť spôsobený kávou, ale môže byť ňou vyvolaný.
Preto je vhodné sústrediť sa aj na skladbu jedálnička, uprednostniť viac alkalické potraviny, než kyselinotvorné.
Ak sa kávy neviete a nechcete vzdať, tu je pár jednoduchých trikov ako ju piť:
- Nepite kávu na prázdny žalúdok. Dajte si ju minimálne hodinu po jedle.
- Väčší objem kávy môže spúšťať pálenie záhy. Nepreháňajte to s jej množstvom.
- Zistite, ktorý druh kávy vám vyhovuje. Všeobecne má arabica menej percent kofeínu, ako robusta.
- Vyskúšajte bezkofeínové alternatívy kávy.
- Pridajte si do kávy trochu mlieka (nie studené), rastlinné alebo živočíšne.
Ktoré potraviny spôsobujú pálenie záhy?
Mastné jedlá, veľké porcie, potraviny s vysokým obsahom tuku, soli alebo korenia a neskoré nočné jedlá sú hlavné spúšťače, ktoré spôsobujú u mnohých ľudí pálenie záhy.
Medzi také jedlá patria:
- vyprážané jedlo
- jedlá z rýchleho občerstvenia
- pizza
- zemiakové lupienky a iné spracované pochutiny
- chilli prášok a korenie (biele, čierne, kajenské)
- mastné mäso a údeniny (slanina a klobása)
- syry
- plnotučné alebo ochutené mlieko
- citróny, pomaranče, grep, ananás
- mäta pieporná
- orechové sladkosti
- krémové alebo kyslé polievky
- omáčky n báze paradajok
- sýtené nápoje
- kofeínové nápoje
- alkohol
Čo pomáha na pálenie záhy?
Dodržiavanie týchto jednoduchých zásad vám pomôže zmierniť pálenie záhy:
- Na jedlo si nájdite dostatok času, aby ste jedli v kľude a dostatočne prežuli každé sústo.
- Konzumujte menšie porcie jedla.
- Dodržujte pitný režim, pite predovšetkým čistú vodu a nesladené nápoje. Jedlo nezapíjajte, pite minimálne 30 minút pred jedlom a hodinu po jedle.
- Vzdajte sa nočného jedenia a nechoďte spať bezprostredne hneď po jedle.
- Eliminujte stres. Nadmerný stres je spúšťačom žalúdočných problémov.
- Aspoň 1x denne vypite 10 minúr pred jedlom jednu polievkovú lyžicu jablčného octu zmiešaného v pohári s čistou vodou. Najlepší jablčný ocot je nepasterizovaný a nefiltrovaný – živý ocot zo slovenských bio sadov.
Náš tip: Pri akútnom pálení záhy ako prvú pomoc odporúčame užiť rozpustnú vlákninu – napr. psyllium. V tomto prípade ju však nezmiešavajte s vodou, ale užite priamo 1 čajovú lyžičku prášku a zapite ho 2dcl nechladenej čistej vody. Psyllium má schopnosť stiahnuť kyseliny z hrtana a uľaviť pri akútnom pálení záhy a refluxe. Kvalitné psyllium je súčasťou vlákninového komplexu Natura Biotika.
Chcem sa zbaviť závislosti na kofeíne
Zmena životného štýlu a regulovanie spúšťačov je správnym spôsobom, ako zmierniť problémy s refluxom a pálením záhy.
Ako sme už spomínali, kofeín je návyková látka a ak to s ním pravidelne preháňate, telo si automaticky vytvorí závislosť. Maximálna denná dávka kofeínu by mala byť medzi 150 až 300 mg (čo je 5 až 6 správne urobených espresso káv z odrody arabica, robusta má 2x až 3x väčšie množstvo kofeínu).
Ak ste sa predsa len rozhodli kávu zo svojho režimu úplne vyškrtnúť kvôli páleniu záhy a refluxu, je dôležité to urobiť postupne. Podľa lekárskych vyjadrení, závislosť na kofeíne skutočne existuje, ale určite nie je taká intenzívna a nebezpečná, ako závislosť na drogách. Tak ako si telo privyklo na pravidelný príjem kofeínu, postupne sa naučí na menej a menej kofeínu, dokonca na žiadny.
Pomôžu vám tieto tipy:
- Plánujte si deň, aby ste sa vyhli miestam, ľuďom a situáciám, ktoré si s kofeínom najviac spájate (práca, posedenie s priateľmi…)
- Plánujte začať svoj prvý deň bez kofeínu cez víkend alebo dovolenku. Týmto spôsobom sa môžete vyhnúť bolestiam hlavy alebo zásahom do vašej produktivity, keď ste v práci.
- Rannyý moment vypitia horúcej šálky kávy nás často dostane do nálady na celý deň. Ak chcete vyvolať placebo efekt, siahnite po náhradnom nápoji. Vhodnou voľbou môže byť čakankový nápoj, čaj bez kofeínu alebo teplá voda s citrónom a medom.
- Vyhnite sa pitiu alkoholu, keď prestanete s kofeínom, aby vaša energia zostala čo najvyššie. Prečo? Alkohol tlmí nervový systém a dehydruje telo, preto po noci popíjania často nasleduje pomalé ráno, kedy mnohí z nás ako prvé siahajú po šálke silnej kávy.
- Buďte aktívni, cvičte a pohybujte sa viac v prírode.
- Žujte mastichové kryštály, keď vás prepadne chuť na kávu.
Z našej ponuky odporúčame
Zdroje: