Polievka dlhovekosti
Známe japonské porekadlo hovorí: “Miso polievka je liekom na večnú mladosť a dlhovekosť“.
Pripravte si jednoduchú, no zároveň chutnú a zdravú polievku miso, ktorú môžete jesť na raňajky, či večeru, alebo popíjať počas dňa, keď sa cítite vyčerpaní.
Miso pasta a jej benefity
Miso je vyrobené fermentáciou sójových bôbov, ktoré sú bohaté na bielkoviny a ďalšie dôležité živiny, ktoré prispievajú k zdravej výžive. Je to základná zložka miso polievky spolu s prísadami, ktoré pomáhajú urobiť polievku chutnejšou, ako sú huby shitake, jarná cibuľka, morské riasy a tofu.
Pri výrobe miso pasty sa uvarená sója zmieša s morskou soľou a následne sa pridá pleseň známa ako koji (latinsky Aspergillus oryzae), ktorá pôsobí ako fermentačné činidlo. Zmes kvasí niekoľko dní až mesiacov, niekedy dokonca až rokov.
Miso polievke sa pripisujú mnohé zdravotné benefity a to hlavne ako podpora imunity a zdravé trávenie.
Miso je silná probiotická potravina, ktorá pomáha obnoviť prospešné baktérie v črevách pre zdravú mikroflóru. Miso tiež obsahuje prebiotikum – potravu pre dobré baktérie. Keď probiotiká a prebiotiká spolupracujú synergickým spôsobom, je oveľa efektívnejšie podporovať prínos probiotík. Vďaka tomu je miso perfektným jedlom pre zdravé črevá.
Zdravé črevá zohrávajú dôležitú úlohu v silnom imunitnom systéme. Miso obsahuje bielkoviny, vitamín B12, vitamín B2, vitamín E, vitamín K, cholín, kyselinu linolovú, lecitín, zinok, vlákninu a aminokyselinu arginín, ktoré sú prospešné pre posilnenie imunity.
Náš tip: V chladnom období je miso polievka vhodná na raňajky. Do receptu môžete okrem základných ingrediencií pridať aj zeleninu, ako je napríklad mrkva, či kapusta. Uvarte si miso vývar, keď cítite, že na vás niečo lezie. Vezmite si miso polievku do termosky a popíjajte ju kedykoľvek počas dňa v práci.
Ingrediencie
- 2 PL miso pasty
- 1 balenie tofu
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1 ks jarnej cibuľky
- podľa chuti riasy wakame a huby shitake
Postup
- Najskôr si wakame namočíme na 10 minút do vody. Stačí pridať veľkosť poštovej známky, pretože wakame zmäkne a zväčší svoj objem. Vodu z namočenej riasy odložíme. Tofu nakrájame na väčšie kocky, huby shitake na menšie kúsky a jarnú cibuľky na malé kolieska.
- Do hrnca pridáme vývar, vodu z rias, huby shitake a tofu s cibuľkou. Privedieme k varu a krátko povaríme. Potom polievku odstavíme z ohňa.
- Miso pastu rozmiešame v malom množstve vody a zmes pridáme do odstavenej polievky. Pamätajte, miso pasta sa nesmie nikdy variť, lebo by sa zničili všetky prospešné enzymy. Premiešame a môžeme podávať.
Dobrú chuť.
Zdroje:
https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.15773