Dedičný vysoký cholesterol: Viete, že sa od toho bežného značne líši?
O cholesterole sa častokrát rozprávame najmä v súvislosti s rizikom vzniku srdcovo-cievnych ochorení u staršej populácie. Nie všetky typy cholesterolu sú však rovnaké a dedičný vysoký cholesterol sa značne líši od toho bežného tým, že môže ovplyvniť zdravie človeka v akomkoľvek veku.
Cholesterol LDL: Nenápadný nepriateľ nášho srdca
LDL cholesterol, často označovaný ako “zlý cholesterol”, je forma tuku, ktorá môže viesť k tvorbe plakov na stenách artérií. No ako to už pri cholesterole býva, zo samotnej informácii o výške LDL cholesterolu stále nevieme povedať, či máme problém alebo nie, pretože sa skladá až zo siedmich častí (subfrakcií).
Preto je pri vyšetrení dôležité požadovať detailné vyšetrenie. Je totiž možné, že príčina vysokého LDL cholesterolu je kvôli zvýšeným hodnotám subfrakcií LDL 1 a LDL2 , no tie samotné nepredstavujú pre naše zdravie vôbec žiadne riziko.
Práve naopak. Sú dôležitým zdrojom pre biosyntézu steroidných hormónov, žlčových kyselín, vitamínu D, obnovu bunečných stien, bunečných membrán a subcelulárnych štruktúr a ich nízke hodnoty môžu mať negatívny dopad na mnohé fyziologické procesy v tele.
Skutočným problémom sú až zvýšené hodnoty subfrakcií LDL3,4,5,6,7. Tie zvyšujú tvorbu plakov, ktoré obmedzujú prietok krvi a spôsobujú rôzne kardiovaskulárne problémy, ako napríklad srdcový infarkt alebo mŕtvicu. Za normálnych okolností je telo schopné zachytávať a metabolizovať tento LDL cholesterol v pečeni.
V prípade dedičného vysokého cholesterolu je to ale inak.
Nazýva sa to familiárna hypercholesterolémia (FH) a je to metabolická porucha, kedy je funkcia pečene zachytávať zlý cholesterol z krvi znížená a preto sa už v mladom veku tuk môže začať hromadiť v cievach a zvyšovať riziko kardiovaskulárnych ochorení. Človek sa už narodí s pozmeneným génom v DNA, ktorý zdedil od jedného alebo dokonca oboch rodičov. Na Slovensku toto ochorenie postihuje 2-5 z 1000 ľudí, čo je menej ako pol percenta.
Bylinky na cholesterol: Prírodná cesta k zdraviu
Bylinky sú tu pre nás už tisícky rokov a môžu byť užitočným prírodným prostriedkom aj pri vysokom LDL cholesterole.
Kurkuma a kurkumín
Kurkumu z obchodu poznáme ako sušené práškové korenie. V surovom stave však ide o koreň podobný zázvoru, no s výraznou oranžovou farbou. Kto už doma varil s čerstvou kurkumou vie aké účinné jej farbivo je (odporúčame dať si rukavice a používať iba kovové doplnky, z plastu ani dreva už farbu nezmyjete). Práve toto farbivo, kurkumín, je zodpovedné za jej liečivé účinky.
Kurkumín sa radí do skupiny polyfenolov a je jeden z najdostupnejších a najsilnejších antioxidantov. Existujú štúdie ktoré ukazujú, že znižuje hladinu “zlého” LDL cholesterolu, čím chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.
Je jednoduché kurkumu zaradiť do svojho jedálnička pomocou indických receptov, keďže kurkuma je súčasťou kari korenia. Tiež si môžete pripraviť chutné kurkumové latte, alebo kurkumu rozmiešať vo vode či ju prijiať vo forme výživového doplnka v kapsuly.
Tip: Pri konzumácii kurkumy vždy pridajte štipku čierneho korenia, ktorý telu pomáha kurkumín absorbovať.
Protizápalová zeleninová polievka
Pestrec mariánsky a silymarin
Možno túto bylinu poznáte pod ľudovým názvom bodliak. Rastie aj na našich lúkach a veľmi ľahko ju spoznáme lebo je to vysoká bylina s ostnatými listami a s jedným ružovo-fialovým “chlpatým” kvetom. Zbierajú sa najmä semená, ktoré sa podrvia a priamo užívajú. Tiež sa môže užívať extrakt.
Účinná látka tejto byliny sa nazýva silymarin a patrí medzi flavonoidy, najsilnejšie antioxidačné látky aké poznáme. Najznámejší je jeho vplyv na regeneráciu pečene, ktorá je pri úprave hladiny cholesterolu kľúčová.
Resveratrol z červeného hrozna a extrakt z olivovníka
Aj my v Masticha Terapia sme vyvinuli výživový doplnok Masticha Vena na báze prírodných ingrediencii a bylín, ktorý pomáha s úpravou hladiny cholesterolu. Okrem pravej chioskej mastichy obsahuje aj resveratrol a mnohé iné flavonoidy a polyfenoly z červeného hrozna, granátového jablka a olivovníka.
Masticha Vena zabraňuje oxidácii LDL cholesterolu. Týmto mechanizmom zároveň chráni pred ukladaním cholesterolu v cievach a tak zabraňuje vzniku aterosklerózy (upchávanie ciev). Polyfenoly z plodov olivovníka tiež pomáhajú udržiavať normálny krvný tlak a podporujú cirkuláciu krvi v cievach.
Zlý cholesterol a jeho dôsledky
Zvýšená hladina cholesterolu LDL môže mať vážne dôsledky pre náš organizmus aj vtedy, ak nemáme túto metabolickú poruchu, familiárnu hypercholesterolémiu.
- Zvyšuje riziko aterosklerózy: Vysoká hladina LDL cholesterolu je spojená s tvorbou aterosklerotických plakov na stenách ciev. Tieto plaky môžu obmedziť prietok krvi a viesť k srdcovým problémom, vrátane infarktu myokardu a mozgovej príhody.
- Zvýšený krvný tlak: Zvýšený LDL cholesterol môže negatívne ovplyvniť elasticitu cievnych stien a spolu s tvorbou plakov prispieva k zvýšeniu krvného tlaku.
- Spúšťa zápalové procesy: Vysoká hladina LDL cholesterolu môže aktivovať zápalové procesy v cievach, čo ďalej zhoršuje stav cievneho systému.
Zvýšená kyselina močová a cholesterol: Nepriaznivá kombinácia
Kyselina močová je normálnou zložkou v našom organizme, no jej hromadenie v organizme môže spôsobovať problémy. Kombinácia zvýšenej kyseliny močovej a cholesterolu môže zvýšiť riziko vzniku dnovej artritídy a ďalších ochorení spojených s metabolizmom.
Funkciou kyseliny močovej je “signalizovať nebezpečenstvo” na základe ktorého môže imunitný systém promptne reagovať na bunky, ktoré ju vytvorili. Je tiež silným antioxidantom a chráni bunky pred pôsobením kyslíkových radikálov.
Problémom sa kyselina močová stáva napríklad vtedy keď je jej hladina v krvi zvýšená a teda je rovnováha medzi jej tvorbou a vylučovaním narušená. Vtedy zhoršuje srdcovo-cievne ochorenia, čo v kombinácii s už zlým zdravotným stavom ovplyvneným cholesterolom je dvojitý úder pre telo.
Čo znižuje cholesterol: Zdravé stravovacie návyky a životný štýl
Okrem bylín existuje mnoho ďalších spôsobov, ako znižovať hladinu cholesterolu.
- Vyhýbajte sa vysokému príjmu cukru, vyprážaným jedlám a stuženým tukom: Príliš veľká a častá konzumácia jednoduchý sacharidov má okrem rizika vzniku cukrovky, aj vplyv na tvorbu zápalov v cievach a oxidáciu cholesterolu, ktorý sa následne v týchto cievach usádza. Rovnako negatívny vplyv na naše zdravie majú aj margaríny a prepálené oleje.
- Zvýšte príjem vlákniny: Vláknina je kľúčom k správnej činnosti tráviaceho systému a tiež pomáha znížiť hladinu cholesterolu. Vlákninu môžeme prijímať v podobe výživového doplnku Natura Biotika, alebo sa odporúčajú kvalitné obilniny, strukoviny, orechy a semená.
- Spánok, pohyb, stres: Okrem stravy na náš organizmus nepriaznivo pôsobí aj stres. Zvýšená hladina cholesterolu zo stresu nie je mýtom, preto je veľmi dôležité na svoje telo a myseľ nevyvíjať zbytočný tlak. Pomôže dostatok spánku, oddychu a pohybu.
Dedičný vysoký cholesterol: Záver
Dedičný vysoký cholesterol nie je len bežným zvýšeným cholesterolom. Má svoje vlastné charakteristiky a riziká, ktoré vyžadujú osobitnú pozornosť a starostlivosť. S ohľadom na genetické predispozície je dôležité pravidelne monitorovať hladiny cholesterolu. Tiež môžeme svojmu organizmu pomôcť zdravý životným štýlom a prírodnými prostriedkami.
Masticha Vena – prírodná kúra na úpravu hladín cholesterolu:
Zdroje:
https://www.webmd.com/digestive-disorders/sibo-overview-what-is-it
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546634/